Toen ik een eetstoornis had wilde ik het liefst niet gezien worden door de buitenwereld en niemand zijn. Ik wist dat ik te dun was maar wilde niet dat iemand dit in de gaten zou hebben dus probeerde ik dit met mijn kleding zoveel mogelijk te verdoezelen. Wat ik droeg was meestal wijd en somber. Verbergen dat ik een eetstoornis had was de enige functie die kleding voor me had.
Naar mate ik bezig was met therapie en langzamerhand opnieuw aan het ontdekken was wie ík was, durfde ik mezelf iets meer te laten zien. Ik wilde ook leukere kleding kopen maar het was best confronterend om in de winkel te staan, alleen nog een kindermaatje te passen en vervolgens alleen maar stokjes van benen in de spiegel te zien. Ik vond mode enorm leuk en keek vol jaloezie naar meiden met skinny jeans, heupbroeken en hippe topjes maar het was niet voor mij weggelegd.
Mijn innerlijke ik, die langzaam meer zichtbaar werd en kleding zocht die bij me paste, bleek nog niet aan te sluiten met de werkelijkheid van de buitenkant. Dit beeld is best nog een tijdje verstoord geweest. Ik kon mezelf heel dik voelen maar als ik dan weer een confrontatie had in de kledingwinkel of voor de spiegel stond, was de realiteit er weer. Hoe naar het dus ook was, ergens heeft me dit wel geholpen om mijn verstoorde beeld bij te stellen en in te zien dat ik er nog lang niet was.
Toen ik richting mijn streefgewicht kwam, ging ik steeds meer spelen met mijn kleding en stijl en ik vond het geweldig om hier complimenten over te krijgen. Ik ontdekte dat ik heel goed was in verschillende items met elkaar combineren en te spelen met kleur. Zo zorgde ik ervoor dat ik elke dag wat anders aanhad waar ik erg enthousiast van werd. Soms kon ik er ook heel onzeker over worden. Toen ik weer op mijn eerste date ging bijvoorbeeld of mijn eerste avondje uit met mijn vriendinnen toen ik uit de kliniek kwam. Ik ‘moest’ er leuk uitzien voor mijn gevoel en opeens was ik al mijn inspiratie kwijt. Ik kon me dan tien keer van te voren omkleden en nog was ik onzeker.
Achteraf weet ik nu dat dit gewoon zenuwen waren, dat dit normaal is en hoort bij spannende afspraken of leuke uitjes. Op dit soort momenten kies ik nu de kleding uit waar ik me dan het meest prettig in voel. Op die manier kan ik volledig mezelf zijn en mij focussen op het uitje, in plaats van bezig zijn met mijn kleding en of ik wel de juiste keuze heb gemaakt.
Ik heb mijn studie weer opgepakt nadat ik klaar was met mijn behandeling en ben toen gaan werken. Ik ben gaan doen waar ik heel goed in was, namelijk leren, in plaats van mijn gevoel voor mode te volgen en hier iets mee te doen. Dit vind ik nog steeds jammer, want nu is het heel lastig om zonder ervaring ergens binnen te komen. Maar goed, toen mijn eerste baan ontzettend tegenviel ben ik in mijn vrije weekenden de opleiding tot imago coach gaan volgen. Ik wilde iets met kleding en advies geven doen, maar door mijn ervaring met mijn eetstoornis wilde ik hier nu ook wat meer diepgang aan geven. Wat is een imago coach denk je misschien? Een imago coach kijkt naar mode, maar vooral naar jou zelf en je innerlijk. Goed passende tijdloze kleding hoeft totaal niet in de mode te zijn om je wel te versterken en te laten stralen. Dit kan modieus gemaakt worden met een paar hippe accessoires. Waar het om gaat, is dat je met je kleding versterkt wie er aan de binnenkant zit. De modellen en kleuren die we dragen, maken anderen duidelijk hoe we over ons zelf denken. Kleding werkt twee kanten op. Zit je lekker in je vel dan durf je veel en kan je lekker uitpakken met verrassende combinaties. Heb je een off-day? Dan kan goede kleding je weer redden. Je ziet er beter uit en daardoor voel je je vaak ook sterker.
Als imago coach help ik mensen bij het ontdekken van hun persoonlijke stijl en kleding te kiezen die een aanvulling vormt op hun persoonlijkheid, leefstijl en lichaam. Persoonlijke stijl heeft vaak niks te maken met trends of mode. Het betekent dat een vrouw of man zelf weet wat wel of niet bij zijn en haar lichaam en innerlijk past. Je leert de basiselementen van de mode begrijpen zoals kleur, stof en verhoudingen. Kleur kan zoveel toevoegen aan je uitstraling. Als je de kleuren kiest die jou versterken dan ga je stralen, kies je kleuren die dit niet doen, dan val je een beetje weg of kan je bleek en minder overtuigend overkomen. Welke kleuren passen bij jou? Dat is voor iedereen verschillend en afhankelijk welk kleurtype je bent. Zo heb je zomer, winter, herfst en lente types met een eigen kleurenpalet.
Zou je het leuk vinden om erachter te komen welk kleurtype jij bent en welke kleuren jou versterken? Kom dan naar de Proud2Meet op 8 augustus. Ik zal een workshop geven waarbij ik een kleuranalyse doe en we gaan aan de slag met het maken van een moodboard van je eigen kledingstijl. Het thema van de Proud2Meet is: ‘Wie ben ik?’ en je bent welkom vanaf 13:00 uur in Leiden. Natuurlijk kun je ook later binnenkomen. Het themagesprek start rond 15:00 uur. In dit topic kun je eventueel afspreken om samen met anderen naar de proud2meet te komen.
Kom gezellig langs! Hopelijk tot dan!
Liefs Linda
Geef een reactie