Toen ik een eetstoornis had, gaf ik mezelf niet graag bloot. Letterlijk, maar ook figuurlijk had ik moeite om open te zijn over wat ik voelde, dacht en vond. Vooral toen ik jong was, had ik het idee dat ik mezelf niet kon zijn en mijn mening niet interessant genoeg was. Ik voelde me dom en verkeerd en schaamde me voor wat ik voelde. Ik dacht dat niemand me zou begrijpen en was bang dat mensen me zouden uitlachen als ik me kwetsbaar op zou stellen.
Toch heb ik uiteindelijk geleerd, met therapie, maar ook door ervaringen en wat ouder te worden, dat kwetsbaar zijn juist heel erg belangrijk is. Het is nodig om je gevoel bloot te geven, je tranen de vrije loop te geven en te weten wat je voelt. Ook al ben je door je eetstoornis waarschijnlijk totaal op een ander spoor gezet, toch is het wegstoppen van gevoelens en het onderdrukken van wie jij bent niet de juiste weg. Het vlakt je af, vereist destructieve manieren om het te onderdrukken en is slechts tijdelijk.
Praten over je problemen, je grootste geheimen of opbiechten dat je een eetstoornis hebt, is ook jezelf bloot geven. Het gaat over drempels en angsten overwinnen. Over angst voor afwijzing en een gevoel van schaamte of niet tot last willen zijn. Eerlijk en open zijn over alles waar jij zelf zo mee worstelt is lastig. Het is iets kwetsbaars. Het is ook iets wat je juist nodig hebt; dat kwetsbaar opstellen. Dat moet je doen om verder te komen, om steun te krijgen, om hulp te vinden die bij jou past.
Maar eerlijk en open zijn over wat er in je omgaat is niet alleen lastig vanwege allerlei angsten. Toen ik een eetstoornis had, snapte ik het gewoon soms zelf ook helemaal nog niet. Ik wilde er wel over praten, maar had ik wel een eetstoornis? Waarom deed ik dit en wat had ik dan nodig? Ik had zelf ook geen idee. Toch is het goed geweest dat ik op een gegeven moment aan de bel heb getrokken. Ik heb door te praten met anderen namelijk langzaam kunnen onderzoeken waarom en wat ik nou eigenlijk met mezelf deed.
Niet meer liegen is ook een vorm van jezelf kwetsbaar opstellen. Een eetstoornis gaat vaak gepaard met veel geheimen. Ik hield ook veel informatie achter toen ik een eetstoornis had en deed dingen die ik liever niet vertelde. Ik schaamde me kapot. Toch is het belangrijk om echt alles op tafel te gaan gooien uiteindelijk en te gaan kijken hoe je deze dingen kunt stoppen met de hulp van mensen om je heen en behandeling. Niet alleen eerlijk zijn naar anderen, maar ook naar jezelf toe. Als het niet goed gaat, geef het dan toe en blijf jezelf niet voor de gek houden.
Jezelf bloot geven betekent dat je weer voelt en ervaart. Dat je eerlijk bent en het bord voor je kop, waar dat bord ook voor staat in jouw situatie, weghaalt. Je leeft echt. En dat betekent dat je misschien soms kwetsbaar bent ja. Ik heb geleerd om weer echt midden in het leven te staan en echt te leven. Als ik me kwetsbaar opstel wat betreft moeilijke situaties, worden ook de leuke situaties veel intenser. Ik voel, dus ik leef.
Het thema ‘Jezelf bloot geven’ gaat niet alleen over praten over je problemen, emoties delen en eerlijk zijn. Het gaat ook over alles wat dit zo moeilijk voor je maakt. Misschien heeft het heel praktisch te maken met je uiterlijke ontevredenheid, onzekerheid of jezelf niet mooi voelen. En nu de zomer er aan komt, zien mensen voor je gevoel misschien nog wel veel meer van je lichaam, dan jij eigenlijk prettig vindt. Je mag jezelf laten zien, maar dat is met een eetstoornis vaak heel moeilijk.
Eerlijk zijn, open zijn, praten, je geheimen en emoties delen, maar ook durven zijn wie je bent, daar zullen we het deze Proud2Meet over hebben met elkaar. Daarnaast zullen we natuurlijk ook iets gezelligs doen met elkaar en dat doen we voor de verandering eens buiten. We zorgen voor een grote en gezellige picknickplek om met elkaar een fijne middag te hebben in Leiden. Op deze foto’s zie je een klein beetje hoe dat er vorig jaar uitzag. Het was toen erg gezellig.
Wil jij aanstaande vrijdag ook langskomen, dan ben je hartstikke welkom. Je mag je vrij voelen om te komen en te gaan wanneer je wilt, maar het is handig om ongeveer te weten hoe de middag eruit gaat zien. Ben je later, dan kunnen we eventueel ook zorgen dat je in het parkje komt. We verzamelen tussen 13:00u en 13:45u in de gewoonlijke ruimte van Proud2Meet op de eerste verdieping, achter de kantine aan de Sandifortdreef 19. Vervolgens wandelen we een klein stukje naar een gezellig parkje waar we met jullie de middag zullen invullen. Rond 15:00u beginnen we met het themagesprek. De middag kan uitlopen tot 16:30-17:00u.
Wil je weten wie er nog meer komen of samen reizen, dan kun je het hier over hebben in dit topic op het forum. Meer informatie over Proud2Meet vind je hier.
Voel je welkom en kom gezellig langs! Hopelijk tot vrijdag!
Geef een reactie