Psychologen overdrijven voor vergoeding

Psychologen aangesloten bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en het Nederlandse publiek maken zich grote zorgen over de macht van de zorgverzekeraars en de bezuinigingen op zorg en welzijn. Dat blijkt uit onderzoek dat het NIP door Motivaction heeft laten uitvoeren onder zowel haar leden als onder het Nederlandse publiek. Door deze ontwikkeling zouden psychologen mogelijk een zwaardere diagnose geven aan hun cliënten dan noodzakelijk, simpelweg omdat de verzekeraar de therapie anders niet vergoedt.

Psychologen vrezen dat de focus teveel op kosten en beslissingen over vergoedingen komt te liggen in plaats van kwaliteit. Daarnaast maken zij zich zorgen over het feit dat zorgverzekeraars bepalen welke dienstverleners, organisaties en middelen worden vergoed. Een ander punt van zorg is de behandeling en diagnosestelling door onvoldoende gekwalificeerde hulpverleners. Mogelijk komt dit vanwege de onbeschermde titel van psychologen waardoor cliënten in zee gaan met niet- of onvoldoende gekwalificeerde hulpverleners.

Hierdoor worden cliënten van het kastje naar de muur gestuurd en worden soms verkeerde diagnoses gesteld. Dit kan leiden tot gevaar voor de cliënt en het verergeren van makkelijk behandelbare problemen tot chronische problemen en de daarmee gepaard gaande veel hogere kosten. Cliënten die op zoek zijn naar een gekwalificeerde psycholoog weten dat wanneer ze een BIG geregistreerde of een NIP geregistreerde psycholoog benaderen, deze voldoet aan de registratie eisen.

Een meerderheid van de leden van het NIP verwacht dat de zeggenschap van de zorgverzekeraars ertoe zal leiden dat psychologen worden gedwongen om zwaarder te diagnosticeren om zorg voor patiënten vergoed te krijgen. Het feit dat dit nu al gebeurt en de verwachting dat dit zal toenemen zijn belangrijke argumenten richting politiek en zorgverzekeraars om het werkveld te betrekken bij het realiseren van de noodzakelijke bezuinigingen. Hierbij is het NIP van mening dat bezuinigingen niet door minder van het uitsluiten van diagnoses, de zogenaamde pakketkeuzes, plaats moet vinden. Het NIP hecht er meer waarde aan om te werken aan ‘gepast gebruik’. Dit betekent dat een psycholoog zelf in moet schatten in hoeverre en hoe lang een cliënt hulp behoeft.

Uit het onderzoek blijkt verder dat zowel psychologen als het Nederlands publiek sceptisch staan tegenover de invloed van zorgverzekeraars op de (psychische) gezondheidszorg. Men vindt dat hulp aan mensen met psychische nood een gedeelde verantwoordelijkheid is van de samenleving. Van de ondervraagde Nederlanders denkt 83 procent dat een zorgverzekeraar niet goed kan beoordelen hoeveel psychische hulp noodzakelijk is en bijna tweederde vindt dat een zorgverzekeraar alle behandelmethoden moet vergoeden die een psycholoog noodzakelijk acht.

→ Al eerder plaatsten we op Proud2Bme een blog over een eetstoornis en de zorgverzekering. Hieruit bleek ook dat zorgverzekeraar menzis NAO diagnoses niet vergoed. Dit kan er ook voor zorgen dat psychologen ‘dan maar’ een andere diagnose geven, waarvan de behandeling wel wordt vergoed. We hebben hierover om reactie gevraagd bij Menzis, maar helaas nog niets terug ontvangen.

Bron: psynip.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

11 reacties op “Psychologen overdrijven voor vergoeding”

  1. Het is voor mij heel onduidelijk hoe het nou zit met de vergoeding van psychische zorg voor 2014.. Ik heb het idee dat je heel veel moet betalen en dat houdt me tegen om hulp te zoeken.

  2. Ik heb ook nog altijd geen reactie van Menzis ontvangen. Heel erg kwalijk, want je moet wel voor 1 januari zijn overgestapt.

  3. Ja maar het ergste is van menzis dat je bijvoorbeeld via hier erachter moet komen dat nao niet meer vergoed word. Er is zo’n vereniging die let er op of zorgverzekeraars de wet na leven, die zijn Nog druk in gesprek met menzis. Dit na een uur aan de telefoon gehangen gehoord. Want het ergste is dat als je belt ze het zelf niet kunnen vinden terwijl het zo duidelijk in het inkoop beleid staat. Nja ik moet ook nog overstappen maar baal wel want verder was ik heel blij met m’n verzekering. Maar ik snap die psychologen wel.

  4. Je kunt nu wel veel langer gebruik maken van de gratis mogelijkheden die een huisartsenpraktijk tegenwoordig biedt. Zij bieden ook psychologische hulp aan als spv-er en zelfs een psycholoog of psychiater. Als je een eetstoornis NAO hebt en je komt er in de huisartsenpraktijk niet uit, is er meestal ook wel meer aan de hand en is een ‘extra’ diagnose in de meeste gevallen denk ik ook wel op z’n plaats. Zo’n extra diagnose hoeft echt niet zwaarder uit te vallen denk ik dan hoe het werkelijkheid is.

  5. ik heb cz en ik heb dit jaar €200,00 voor een hele jaar zelf moeten betalen.
    De rest heb ik gewoon vergoed gekregen bij hun voor ggz (riagg)

  6. Dit gebeurt ook al langer in de ‘gewone’ gezondheidszorg. Het was een tijdje terug nog op tv dat artsen bijvoorbeeld de diagnose MS stellen bij mensen met aandoeningen waarvan de zorg niet vergoed wordt. Als het stellen van een andere of zwaardere diagnose kan helpen bij het vergoed krijgen van zorg, dan kan ik alleen maar waarderen dat artsen en psychologen dit doen voor de cliënt.

  7. Ik vind het slecht dat dit moet gebeuren! Eventuele verzekeringen zijn veel lastiger om aan te vragen wanneer je een zwaardere diagnose krijgt dan nodig! Verzekeringen willen het risico dan niet aangaan. Op korte termijn is het fijn maar op langere termijn krijg je hier last van… gewoon slecht dat dit nodig is om de juiste hulp te krijgen die je nodig hebt….alles moet goedkoper en dat is te begrijpen maar zorgverzekeraars lopen nu zo uiteen en er zitten overal zoveel haken en ogen…

  8. Daarom reageerde mijn psycholoog zo ongelofelijk overdreven op mijn problemen :/ t sloeg echt nergens op, wilde me bijna laten opnemen.

  9. Ik heb uit betrouwbare bron dat dat gedoe van Menzis inmiddels achterhaald is. Dat het oude informatie betreft en dat deze verzekeraar hetzelfde vergoedt als andere.

  10. En maar afvragen waar die groei van de diagnoses door komt. Vind het goed dat die psychologen dat doen zodat behandelingen verzekerd worden. Echt ze vragen er gewoon om, die verzekeringsmaatschappijen of wie het dan ook bedenkt.

  11. Nou ik denk dat de angst van psychologen helemaal niet raar zijn. Ik ben zins feb. in opname op moment voor angst en stemmingstoornissen. Maar eigenlijk kan ik daarnaast geen hulp krijgen voor me eetstoornis (is ander zorgprogramma van de instelling) en je kan niet behandeld worden op 2 zorgprogramma’s te gelijk. Al gaat het redelijk met me es.
    Maar goed wij krijgen minder therapie dan voor heen want er wordt minder vergoed. En zeker nu met de feestdagen. We moeten vrijdag 1 dag terug komen tot 20,00u voor we weer op weekend verlof mogen, want anders krijgen ze geen geld van de verzerking. en we moeten dan ook nog 2 contact momenten met behandelaars hebben want een programma gegeven door verpleging rekent de zorgverzekering niet als therapie. Hoe gestoord wil je het hebben.

    Maar we mogen bijvoorbeeld op vrijdag ook nooit voor 20.00u op weekend verlof want anders krijgen ze de dag niet uit betaald door verzekering. Maar als je aan je ontslag aan het werken ben mag je ook niet oefen met meer nachttjes thuis zijn van de verzekering want daar is geen geld voor. Dus ik vind de invloed van verzerking heel slecht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *