Ook al heb ik nature een vrij gladde en effen huid, toch word ik met enige regelmaat wakker met een gezicht vol puistjes. Soms kan ik makkelijk achterhalen waar het vandaan komt (lees: ongesteld), maar soms is dat voor mij minder duidelijk. In deze blog vertel ik wat ik doe als ik puistjes heb en welke ingrediënten vaak werken om puistjes wat minder zichtbaar te maken.
Puistjes hebben we (bijna) allemaal wel eens. Sommige mensen hebben er wat eerder last van dan anderen. Dit heeft vaak te maken met het huidtype. Hoe vetter je huid, hoe eerder je puistjes zult hebben door het talg dat zich in de poriën ophoopt. Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor puistjes ontstaan. Denk hierbij aan hormonale verandering, voeding, een allergische reactie of slechte hygiëne. Wil je eerst weten wat de plek van jouw puistje over de oorzaak zegt? Bekijk dan eens deze blog.
Reinigen
Sinds ik ben begonnen met de ‘double cleanse’ routine, heb ik al een stuk minder last van puistjes. Zeker als je overdag SPF of foundation draagt, is dit aan te raden. Ik begin mijn reiniging met een cleanser op oliebasis, spoel deze af met lauwwarm water en reinig hierna met een cleanser op waterbasis (bijvoorbeeld een foamwash). Bij het eerste rondje wordt de make up grondig verwijderd en bij de tweede keer worden de poriën goed gereinigd. Al het overtollig talg en dode huidcellen worden grotendeels verwijderd waardoor de kans op puistjes minder groot is.
Scrubben
Om verstopte poriën te voorkomen, is het raadzaam om één tot twee keer per week je gezicht mild te scrubben. Dat kan met een fysieke scrub (bijvoorbeeld de tea tree scrub van the Body shop) of chemische scrub (bijvoorbeeld de Lactic acid 5% van the Ordinary). Een ‘chemisch’ product op je huid klinkt vaak heel heftig, maar soms is het juist beter om de natuurlijke producten even te laten. Juist natuurlijke producten kunnen snel irritatie oproepen, zeker als je van snel last hebt van allergieën. Chemische producten betekenen niet meteen dat ze ook ‘giftig’ zijn, in tegendeel. Vaak zijn het zelfs producten die van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt, alleen trekken ze dieper door in de huid. Salicylzuur is een voorbeeld waar je veel baat bij kunt hebben. Daar zal ik hieronder verder op ingaan.
Een scrub zal je helpen om de dooie huidcellen en overtollig vuil en talg te verwijderen, waardoor de poriën minder snel verstopt zullen raken. Probeer dit niet vaker dan twee keer per week te doen. Je huid zal dan zijn beschermlaagje kwijtraken en je zal bijvoorbeeld eerder verbranden door de zon.
Mocht je veel last hebben van acne raad ik juist aan om geen fysieke scrub te gebruiken. Op die manier open je de wondjes en verdeel je ook makkelijk de bacteriën die nieuwe puistjes kunnen veroorzaken.
Helpende ingrediënten
♥ Tea tree
Tea tree is een etherische olie die al eeuwenlang gebruikt wordt als geneeskrachtig middel. Het heeft een antibacteriële werking waardoor het veel gebruikt wordt tegen puistjes en onzuiverheden. In Australië grijpen ze al jaren terug op tea tree omdat het ook helpt tegen brand- en kleine snijwondjes. Het nadeel van pure tea tree olie vind ik alleen dat het een beetje uit kan drogen, waardoor je juist eerder puistjes krijgt omdat er meer talg wordt aangemaakt om de droge huid te compenseren. Daarom gebruik ik tea tree vaak in een stoombadje. Ik kook wat water, giet er een paar druppels tea tree bij en hang hier dan even boven met een thee- of handdoek om mijn hoofd. Zo open je ook meteen de poriën waardoor het vuil er als het ware uit kan lopen.
Bij grotere puistjes stip ik ze ook wel eens aan met tea tree olie. Ik vind zelf een wattenstaafje hygiënischer werken, maar je vingers volstaan ook. Zorg wel dat je je handen gewassen hebt. Zo draag je zo min mogelijk bacteriën over in de wondjes.
♥ Salicylzuur
Salicylzuur is een beta-hydroxy acid (BHA) dat veel wordt ingezet tegen acne en puistjes. Ik geef zelf de voorkeur aan een chemische scrub, omdat mijn huid hier minder irritatie aan heeft. AHA (alphahydroxyzuur) en BHA’s zijn milde ‘leave on’ scrubs. Ze hebben geen fysieke scrubdeeltjes maar weken als het ware de dode huidcellen los. Het verschil tussen AHA en BHA’s is vooral dat de AHA’s bedoeld zijn voor de droge en beschadigde huid, waar de BHA’s het beste werken voor een vette huid en een huid die gevoelig is voor acne. Omdat BHA’s ontstekingsremmend zijn, werken ze ook goed als preventiemiddel tegen puistjes.
Salicylzuur wordt getrokken uit koolhydraten uit de barst van wilgenbomen. Je kan dit stofje misschien ook wel kennen uit paracetamol. Omdat het een exfoliërende werking heeft, is dit product een goed alternatief voor een fysieke scrub. Je vindt salicylzuur bijvoorbeeld in het tea tree overnight masker van the Bodyshop. Zelf geef ik hier de voorkeur aan boven pure tea tree. Tea tree wordt gezien als ‘spot treatment’. De puistjes zullen minder rood worden, maar de ontsteking blijft wat langer bestaan. Salicylzuur dringt dieper door in de huid waardoor het probleem echt wordt aangepakt.
♥ Retinol
In een eerdere blog vertelde ik al dat retinol (vitamine A) een stofje is dat ook wordt ingezet als anti-age middel. Retinol schijnt ook goed te werken tegen acne. Het zorgt er namelijk voor dat cellen zich iets sneller vernieuwen. Retinol staat erom bekend dat het poriën openmaakt, waardoor overtollig talg gemakkelijker naar buiten kan. Ook worden nieuwe talgophopingen voorkomen.
Lees je eerst goed in voordat je begint met het gebruik van retinol. Je huid moet er waarschijnlijk aan wennen, dus begin met de laagste dosis die je kunt vinden, één keer per week. Ook kan het niet altijd samen met andere ingrediënten en moet je uitkijken met de zon. Ik ben sowieso een voorstander van dagelijks gebruik van zonnebrand, maar zeker in combinatie met retinol is dit een verstandig idee.
Extra tips
♥ Was je handen
Mocht je snel last hebben van onzuiverheden raad ik je af om veel aan je gezicht te zitten. Zeker met vieze handen. Je gezicht is kwetsbaar en ‘onnodig’ vuil zal eerder zorgen voor puistjes. Wil je je make up eraf halen of een crème opdoen? Reinig dan eerst je handen; zo voorkom je onnodige bacteriën op je gezicht.
♥ Verschoon je kussensloop
Ik merk dat ik vaak aan één kant van mijn gezicht iets meer puistjes heb dan aan de andere kant van mijn gezicht. Dit is de kant waar ik op slaap. Ik probeer mijn kussensloop elke week minimaal één keer te verschonen, dat helpt bij mij al heel erg om de meeste onzuiverheden te voorkomen.
♥ Zoek producten die bij je huid passen
Heb je een vette huid? Dan zal je huid meer baad hebben bij een lichte gel-crème dan een vettige crème. Mocht je niet zo goed weten wat voor huidtype je hebt en wat voor producten je het beste kunt gebruiken: een goede schoonheidsspecialiste kan je hierbij helpen.
♥ Pas op met alcohol en parfum
In veel cleansers en toners vind je, helaas, nog alcohol. Kijk hier mee uit als je gevoelig bent voor onzuiverheden. Alcohol kan de huid uitdrogen waardoor de productie van talg toeneemt en je eerder puistjes ontwikkelt.
Hoe lekker sommige crèmes ook ruiken, parfum in gezichtsverzorging is niet altijd goed voor de huid. Het kan eerder irritaties opwekken. Gelukkig zijn er steeds meer merken die wegblijven van parfum.
♥ Wees niet bang voor olie
Gek genoeg is de kans groot dat de huid een vochttekort heeft wanneer je last hebt van een vette huid en puistjes. Omdat er een tekort aan water is, wordt dit gecompenseerd door het aanmaken van meer olie om de huid soepel te houden. Dit kan je bij sommige cosmetica winkels laten testen. Je kan het zelf ook vaak wel merken. Als je huid soms trekkerig aanvoelt na bijvoorbeeld het douchen kan het zijn dat je huid niet genoeg gehydrateerd is. In dit geval is het een goed idee om naar producten te kijken die bijvoorbeeld hyaloronzuur bevatten. Dit zal ervoor zorgen dat je huid vocht beter vast zal houden. Ook zijn er veel soorten gezichts-olie die de huid hydrateren. Wees vooral niet bang voor olie, je huid zal er niet vetter van worden.
♥ Niet uitknijpen
Ik vertelde al in één van mijn eerste blogs dat ik last heb gehad van ‘skin picking‘. Kortom, obsessief bezig zijn met onder andere puistjes. Ik kon niet van puistjes afblijven, soms had ik niet eens door dat ik aan het prutsen was. Nog steeds is dit een dingetje, maar vooral als ik stress ervaar. Ik probeer me hier dan ook wel bewust van te zijn. Ook spreken mensen in mijn omgeving mij hier tegenwoordig op aan, wat voor mij ook helpend is.
Hoe verleidelijk het ook is, of hoe natuurlijk het ook gaat, probeer van je puistjes af te blijven. Hoe meer je eraan zit, hoe groter de kans op littekens. Ook verspreid je eerder de bacteriën waardoor de kans op meer puistjes ook toeneemt.
♥ Geen foundations of primers
Hoe graag je de puistjes ook wil bedekken, probeer even weg te blijven van foundations en primers. Vooral de primers die je poriën kleiner laten lijken of de ‘blurring’ of ‘mattifying’ primers. Deze zijn vaak gemaakt van siliconen die je poriën kunnen verstoppen, waardoor de kans op meer puistjes toeneemt.
♥ Geen neus-strips gebruiken
Tegenwoordig zie je ze overal: de neus-strips. In principe een goede uitvinding. Je plakt een stripje op je mee-eters en na een tijdje trek je de strip eraf en zul je zien dat er talg aan het stripje kleeft. Klinkt dus als een ideale oplossing. Helaas verwijd je hiermee meteen je poriën en zullen deze zich net zo snel weer vullen met nieuw vuil. Daarnaast zijn neus strips (net als peel-of-maskers) redelijk agressief voor je huid.
Elke huid is verschillend en reageert anders. Producten die voor mij werken, werken voor jou misschien minder en andersom. Heb je al van alles geprobeerd en lijkt niks te werken? Dan raad ik je aan om een dermatoloog te bezoeken. Deze kan je wellicht verder helpen.
Wat gebruik jij tegen en bij puistjes?
Geef een reactie