Komende maandag, 18 maart 2024, ben je van 20.00 uur tot 21.00 uur welkom in een themachat over de ramadan en een eetstoornis.
De ramadan gaat niet om wat de buitenwereld van je vindt. Het is echter lastig om dat te blijven onthouden wanneer de wereld zich er op negatieve wijze mee bemoeit. Er komen regelmatig moeilijke opmerkingen en vragen langs, die je in het verkeerde keelgat kunnen schieten als je lijdt aan een eetstoornis. Toen ik zelf nog leed aan een eetstoornis, brachten mensen mij daarmee onbewust best vaak op verkeerde ideeën. Iedereen heeft een mening over jou en jouw geloof, omdat het ineens zichtbaarder is gedurende de ramadan. Terwijl het eigenlijk niks met hen te maken heeft. Hierbij een greep uit de opmerkingen en vragen die ik zoal langs heb horen komen. Ik deel mijn gedachten bij de opmerkingen en de effecten die het op je kan hebben, in de hoop dat je je minder eenzaam gaat voelen. Want alleen ben je absoluut niet.
Farah is sinds 2021 gastblogger bij Proud2Bme. Ze blogt onder andere over haar ervaringen met eergerelateerd geweld, trauma’s, opgroeien in een instelling als minderjarige en hoe ze contact heeft verbroken met haar familie. Je vindt al haar blogs via de tag ‘Farah blogt‘.
“Waarom eet en drink je? Het is ramadan.”
Jij bent niemand een uitleg verschuldigd over waarom jij wel of niet vast. Het is jouw zaak en jouw religieuze ontwikkeling. Dit heeft op geen enkele manier wat te maken met de buitenwereld. Bovendien zijn er zat redenen waarom je niet zou mogen vasten. Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet vasten wanneer ze ongesteld zijn. Het is echter niet jouw zaak om altijd uitleg te verschaffen. De buitenwereld hoeft niet te weten waarom jij niet mag vasten. Schaam je niet om je lunch of je tussendoortje; je hebt het nodig.
“Ramadan is het perfecte moment om nog wat kilo’s te verliezen!”
Het is naar om zo’n aanname te horen wanneer je lijdt aan een eetstoornis. De ramadan is geen crashdieet of manier om zo snel mogelijk af te vallen. Of om überhaupt af te vallen. In mijn vorige blog over de ramadan zoomde ik in op intenties tijdens de ramadan en daarin heb ik ook het belang belicht van zuivere intenties. Het vasten is slechts een fractie van deze maand en het einddoel is daarom ook nooit zoiets kortzichtigs als afvallen. Er zit veel meer aan de ramadan en het is aan jou om jezelf op religieuze wijze te ontwikkelen. De ramadan is één van de vijf pilaren van de Islam en niet een competitie tussen jou en de weegschaal.
“Maar als je tijdens de iftar (vasten verbreken) en suhoor (eten voor de zon opkomt) zoveel eet, dan heeft het vasten geen nut.”
Nut voor wat? Je moet goed voor jezelf blijven zorgen tijdens deze maand, het is niet bedoeld om je af te doen takelen. Sterker nog, het wordt juist aangeraden om nog te eten voor de zon opgaat. Suhoor is sunnah, want de Profeet (vrede zij met hem) deed het ook. Wees altijd scherp op je intenties gedurende deze heilige maand.
“De ramadan is een gezegende maand, dus je moet de hele maand blij zijn.”
Je kan jezelf tegenkomen deze maand, je verbruikt veel energie en je moet maar door blijven gaan. Met name als je niet in een islamitisch land woont, zal je merken dat er niet altijd rekening wordt gehouden met jouw vasten. Het kan heel goed zo zijn dat je je soms naar gaat voelen en laat dat er ook zijn. Emoties tonen maakt je niet minder dankbaar, maar het maakt je meer menselijk.
“Heb je toestemming van de imam om niet te vasten?”
Je bent de wereld geen uitleg verschuldigd. Anderen hebben er niks mee te maken of je wel of niet vast, het is een persoonlijke kwestie. Wees niet bang om je grens aan te geven en twijfel niet aan jezelf. Laat dit soort opmerkingen je niet in twijfel brengen, jij weet waar je het voor doet. Jij kent je overwegingen.
“Jouw reden om niet te vasten geldt niet.”
Dit is enorm kortzichtig om zomaar te stellen. Het vasten is een persoonlijke keuze en niemand kan je dwingen om het te doen. Het is inderdaad een pilaar van de Islam, maar ook daarin is niet alles zo zwart-wit. Bovendien mag de wereld om je heen vanuit het geloof ook geen oordeel over jou vellen. Zij zitten nu fout door conclusies te trekken, jij doet niks verkeerds.
“Ik vast ook als ik eigenlijk te ziek ben, want het is immers ramadan.”
Als je ziek bent en daardoor niet kan vasten, moet je het ook niet doen. Simpelweg omdat je energie nodig hebt en beter moet worden. De ramadan is er niet om je te laten aftakelen. Bovendien kan je gemiste dagen weer inhalen na de ramadan en je hoeft daarbij ook niet te stoppen met bidden of met geven aan de armen. Het vasten is misschien even niet mogelijk, maar dit betekent niet dat je niet meedoet met de ramadan.
“Door het jaar heen doe je niks met geloof, dus het is raar om nu ineens wel actief mee te doen met de ramadan.”
Anderen hebben het recht niet om je zo erg naar beneden te halen. Ze zouden je juist moeten supporten in het groeien in geloof. Iedereen begint ergens en iedereen heeft toppen en dalen. Geloof is een reis waar een ander niks over mag zeggen, want zij weten niet hoe jouw reis gaat.
“Niet eten voor mannen, want anders weten ze hoe laat het is…”
Wanneer je ongesteld bent, moet je eten. Je hoeft je niet te schamen voor zoiets menselijks en je mag al helemaal niet vasten vanuit schaamte. Je hebt eten en drinken nodig. Er is niets voor niets een uitzondering gemaakt, dus laat je jouw rechten als vrouw niet afnemen door roddelende mensen. Zij zitten fout als ze je rare blikken toewerpen, jij moet nu eten en drinken.
“Ik eet nooit suhoor, want het is niet nodig.”
Er schuilen zegeningen in het eten van suhoor. Het kan je helpen om je ochtendgebed op tijd te verrichten, je door de dag heen goed te voelen en het geeft je kracht en energie om overdag je gebeden te verrichten en de Koran te lezen. Het gaat niet om aankomen of afvallen, maar om je religieuze intenties. Deze maand is niet voor je eetstoornis maar voor je geloof.
“Je vast niet, dus waarom vier je het Suikerfeest wel?”
Er zijn veel mogelijke redenen waarom je niet hebt gevast. Het Suikerfeest is een feest voor elke moslim en dus niet enkel voor de mensen die gevast hebben. Vier ook het Suikerfeest, het is er toch. Je hoeft het niet te verdienen, want het is gewoon een feestdag die er staat. Los van jouw (wel of niet) vasten.
“Je moet niet al je verloren kilo’s er weer bij eten tijdens het Suikerfeest.”
De ramadan gaat niet om gewicht verliezen. Het is heel normaal dat je gewicht schommelt tijdens het vasten en het is ook heel normaal dat je weer terugkomt op je setpoint-gewicht. Je lichaam was in de war, maar zodra je weer als vanouds eet, zal je ook weer je oude gewicht terugkrijgen. En dat is normaal en oké.
“Jouw vasten wordt niet geaccepteerd, want je bidt niet regelmatig/je draagt geen hoofddoek/dronk alcohol.”
Wie zijn de mensen die je beoordelen? Zij hoeven jouw vasten niet te accepteren. Sterker nog, zij hebben daar totaal geen rol in. Het is jouw reis, jouw leven, jouw geloof.
Al met al wil ik benadrukken dat jij je niet hoeft te schamen voor je moeilijkheden deze ramadan. Iedereen wil deze maand groeien en soms is groeien ongemakkelijk. Mensen om je heen kunnen het je knap lastig maken door je eetstoornis te triggeren. Ik gun je deze ramadan innerlijke rust, groei, mentale stabiliteit, liefde en saamhorigheid, insha’Allah (als God het wil).
Ik wens je nog fijne ramadan-dagen!
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2022
Geef een reactie