Recepten: bijgerechten 2

Een tijdje geleden plaatste ik een bijgerechten-receptenblog. Daarna ben ik natuurlijk lekker doorgegaan met koken, dus het leek me leuk om daar een vervolg aan vast te plakken. Weer veel uit de oven dit keer, dus kijk lekker mee en wie weet zit er iets leuks voor je tussen!

Geroosterde ijsbergsla met chilivlokken en kaas

In mijn To Good Too Go box vond ik een ijsbergsla. Hm, niet iets wat ik zelf vaak koop. Ik begon wat te googelen naar leuke receptjes en kwam uit bij een ijsbergsla uit de oven recept. Dat klonk goed! Vandaag deel ik dit recept, maar dan nét iets anders, naar eigen smaak gemaakt.

Wat heb je nodig?

  • Een krop ijsbergsla
  • chilivlokken
  • handje geraspte parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zout
  • knoflookpoeder

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven (ik heb een hetelucht) op 200 graden. Snijd de krop sla over de lengte in plakken en leg die op een bakplaat (bekleed met bakpapier) of in een ovenschaal met wat extra olie (dat laatste heb ik gedaan).
  2. Bedruip ze rijkelijk met olijfolie en bestrooi daarna met zout, knoflookpoeder (dit werkt prettiger dan verse heb ik gemerkt, met poeder bedenk je alles wat beter) en chilivlokken.
  3. Rooster ze ongeveer 25-30 minuten in de oven, tot ze in ieder geval lekker bruin zijn geworden.
  4. Daarna strooi ik er flink wat parmezaanse kaas op. Je kan ze erna nog even in de oven/grill doen, maar ik vind het zo ‘rauw’ eroverheen stiekem het lekkerst.

Geroosterd brood met shiracha en honing

Ik heb ze een tijdje geleden al in een photo blog gedeeld; deze ovenbroodjes met shiracha, honing en geitenkaas. Oorspronkelijk is het recept, dat ik ooit ergens tegenkwam op Instagram, met cream cheese. Ik denk ook dat dat iets lekkerder is, maar bij gebrek daaraan werkt geitenkaas ook prima.

Wat heb je nodig?

  • Broodjes
  • Shiracha
  • Honing
  • Zachte kaas

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (ik gebruik een hetelucht-oven).
  2. Besmeer je broodjes met shiracha en honing. Ik heb daar de verhouding shiracha 1/3, honing 2/3 voor gebruikt, maar als je van pittig/scherp houdt, kan je hier zelf ook even mee stoeien natuurlijk. Er mag in ieder geval een dikke laag op zitten.
  3. Rooster de broodjes daarna tot ze lekker knapperig zijn. Ik heb gemerkt dat dit per oven kan verschillen. Meestal is dit tussen de 8 en 15 minuten (een soort PostNL-window wordt het zo wel), maar houdt het vooral zelf even in de gaten. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat ze helemaal aanbranden.
  4. Terwijl de broodjes een beetje afkoelen, besmeer je ze met de kaas. En that’s it! 

Bloemkool uit de oven

Oké, nog eentje dan. Wéér een ovenrecept (sorry sorry als je geen oven hebt!). Tomaatjes uit de oven kan ik eigenlijk overal wel bij eten, ook bij dit gerecht met bloemkool zorgt het voor een haast umami-achtige sensatie. 

Wat heb je nodig?

– Ovenvaste pan

  • bloemkool
  • cherry tomaatjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui of sjalot
  • 1/3 glas witte wijn (ik gebruikte droge)
  • 3 flinke eetlepels roomboter (ik gebruikte ongezouten)
  • optioneel: parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

  1. Smelt de boter op laag vuur in een pannetje.
  2. Pak de pan erbij en lag daar de bloemkool (met de bovenkant omhoog) in. Leg de tomaten eromheen, evenals de ui. De knoflook mag er dan ook overheen (ik deed dit met een pers).
  3. Giet de gesmolten boter en daarna de wijn eroverheen en bestrooi daarna met wat zout en peper. Ik denk dat paprikapoeder er ook lekker bij is, maar dat bedenk ik er nu bij, geen idee of het een succes is, haha.
  4. Rooster ongeveer 45 minuten in de oven op 200 graden, in ieder geval tot de bloemkool zachter is geworden. Hier had hij achteraf nog iets langer gekund.
  5. Snijd daarna de bloemkool in kleinere stukken en giet wat van het eigen vocht terug eroverheen. Ik serveerde ‘m met wat geraspte parmezaanse kaas eroverheen.

Hopelijk zit er een leuk recept voor je bij! Laat het vooral weten als je iets hebt geprobeerd,

alleen maar leuk om te horen! ♥


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

4 reacties op “Recepten: bijgerechten 2”

  1. Deze keer kan ik eens iets proberen. Meestal kan ik niet tegen een of meerdere hoofdingredienten van een recept maar deze keer lijkt het mij leuk om de ijsbergsla in de oven te maken. Maar dan zonder knoflook 🙂
    Ik eet sla altijd rauw, denk er niet aan dat je het ook anders kan bereiden, dus ik ben benieuwd.

  2. Het zou leuk zijn om ook de hoofdgerechten te zien( of desnoods tips welke) die erbij passen.

    Een beetje/nogal eng vind ik het om zo vaak alleen groenterecpten te zien !

  3. Het bijgerechtje met ijsbergslag ga ik wel eens uitproberen.

    Bedankt voor de tip

    Groetjes
    Kikky

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *