Een tijdje geleden heb ik bij de Tea Lab in Rotterdam de lekkerste Red Velvet cake gegeten. Zo lekker, dat ik er op bepaalde momenten gewoon voor naar Rotterdam ging omdat ik er zoveel trek in had. Ik heb besloten deze taart zelf eens te maken omdat ik een vriendin ook had beloofd een taart voor haar verjaardag te maken. Ik heb hem uitgeprobeerd, wat dingen aangepast en toen voor haar bruiloft gemaakt. Het is misschien wel de lekkerste taart die ik ooit gemaakt heb en ik ga mijn recept met liefde met jullie delen!
Een paar jaar geleden had mijn zus het weleens over Red Velvet cake en ik snapte nooit wat daar zo bijzonder aan was. Het is gewoon cake met een topping, van cream cheese nota bene. Ik hou helemaal niet van kaas en een cream cheese topping schrok mij al af waardoor ik er niks van moest hebben. Ik heb nog nooit een taart hiermee gemaakt, maar omdat het nou eenmaal bij deze taart hoort, heb ik het toch gedaan. Ik ben dan ook zo dat iemand anders eerst moet proeven of hij naar kaas smaakt voordat ik hem ga proeven.. haha! Maargoed, ik ben heel enthousiast over dit recept en ik heb hem inmiddels al meerdere keren gemaakt.
♥ Red velvet cake
Red velvet cake heeft zijn naam te danken aan de rode kleur en is tegenwoordig in heel wat hippe eetcafé’s en restaurants te bestellen. Zo staan De Drie Graefjes in Amsterdam en de Tea Lab in Rotterdam er bekend om. De taart is onder veel mensen zeer geliefd. Het is echt een soort cake maar heeft toch een andere smaak, vind ik! Dat komt denk ik omdat er ook cacao in zit. In combinatie met de witte cream cheese topping is hij heerlijk! Zelf vind ik het ook lekker om er wat rood fruit op te doen, bijvoorbeeld aardbeien en frambozen. Dit maakt hem nog wat frisser. Je kunt ook met deze taart eindeloos variëren. Zo kun je door het beslag wat noten en rozijnen mengen en je kunt over de witte topping kokos schaafsel strooien. Dit zorgt voor een nog leukere uitstraling en een lichte kokos smaak.
Wat heb je nodig?
Voor de cake
♥ 2 grote eieren
♥ 300 gram bloem
♥ 150 gram roomboter
♥ 240 ml karnemelk
♥ 300 gram witte basterdsuiker
♥ 1 el vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
♥ 2 el cacaopoeder
♥ 2 el bakpoeder
♥ 1 tl zout
♥ 3 el vloeibare rode kleurstof
♥ 1,5 el appel azijn
Voor de topping
♥ 200 gram roomkaas
♥ 450 gram poedersuiker
♥ 80 gram boter
Hoe maak je het?
Deze taart maak je eigenlijk in twee delen, het is handig om twee bakblikken in dezelfde grootte te hebben (bij voorkeur 23 cm), maar je kunt de cakes ook na elkaar bakken. Vet de bakvorm in met boter en verwarm de oven op 180 graden. Haal de boter bijtijds uit de koelkast zodat het alvast een beetje zacht kan worden. Klop de boter samen met de basterdsuiker met een mixer tot een luchtig mengsel. Voeg vervolgens de eieren en het vanille-extract of de vanille suiker toe. Meng het goed door elkaar en meng er de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en het zout doorheen. Het is handig dit eerst te zeven omdat je dan voorkomt dat je beslag klontjes krijgt. Het schrok mij een beetje af dat er karnemelk in dit recept zit, maar het zorgt er echt voor dat de taart lekker wordt! Meng dit samen met de voedingskleurstof in een bakje totdat je een mooie egale rode kleur hebt. Let er overigens wel op dat je een schort of oude kleding draagt. De kleurstof kan vlekken geven. Doe daarna de karnemelk en appelazijn geleidelijk bij het beslag.
Doe de helft van het beslag in de ingevette bakvorm en bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar. Je kunt checken of de taart gaar is door er met een saté prikker in te prikken. Als hij er schoon uit komt, is de taart klaar. Laat de cake even afkoelen en haal hem vervolgens uit de bakvorm. Je kunt dan met de overgebleven helft van het beslag hetzelfde doen. Vet wel de bakvorm even opnieuw in.
Creamcheese topping
De topping doe ik pas op de taart wanneer deze helemaal afgekoeld is. Vaak maak ik het wel al van tevoren, en als ik de taart ‘s avonds maak, doe ik de topping er pas de volgende ochtend op. Klop de boter en voeg erna de poedersuiker toe. Meng het goed door elkaar en snijd de roomkaas in blokjes. Meng dit er doorheen. Natuurlijk kun je de hoeveelheden aanpassen naar wens. Je kunt hier ook nog wat vanille-extract aan toevoegen alleen pas op dat je er niet te veel in doet. De taart is al erg zoet en vanille-extract heeft een erg sterke smaak. Smeer een laagje van de topping op de eerste taart en leg de ander er bovenop. Daarna kun je de hele taart insmeren met de topping waardoor hij helemaal wit is. Het hoeft niet perfect glad te zijn, het is juist leuk als het een beetje een ruw effect heeft. Dat hoort bij deze taart. Bewaar hem in de koelkast en versier hem eventueel nog met leuke rode roosjes of andere decoratie.
TIP: Kleuren met bieten
Wat ik nog nooit geprobeerd heb maar wat heel goed kan en wat ik ook van meerdere mensen heb gehoord, is dat je een red velvet cake ook kan kleuren met bietjes in plaats van met kleurstof. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan maar ik ben heel benieuwd of jullie daar ervaringen mee hebben.
Wat vind jij van Red Velvet cake en wat is jouw lievelingstaart?
Geef een reactie