Vis is de afgelopen maanden niet altijd positief in het nieuws geweest. Zo was de zalm bij de Albert Heijn besmet en kon je de pangafilet een tijdje beter niet eten. Volgens mij is deze storm inmiddels wel overgewaaid. En eigenlijk is het zonde dat hierdoor (onterecht) angst ontstaat rondom het eten van vis in het algemeen. Want vis is zo lekker en heel gezond. Er zijn meerdere redenen waarom het goed is om regelmatig vis te eten.
Ik ben er echt mee opgegroeid. Mijn vader is gek op vis en ging vroeger, en nu eigenlijk nogsteeds, vaak verse vis halen op de Haagse markt. Ook kwam hij na een dagje vissen wel eens thuis met zelf gevangen vis. Mensen die niet met vis zijn opgegroeid, vinden het vaak ook niet echt lekker. Zonde. Hieronder een aantal redenen waarom het juist goed is om vis te eten en waarom het misschien ook wel de moeite waard om het eens te proberen als je het nog nooit hebt gegeten.
♥ Het is gezond
Gelukkig kunnen wij uit onze voeding vitaminen, mineralen en voedingsstoffen halen die goed zijn voor onze gezondheid als het gaat om preventie of bestrijding van ziekten. Vis is ook een natuurlijk voedingsproduct wat heel gezond is voor het lichaam. Met name voor de hersenen. Vis bevat Omega 3-vetzuren die ervoor zorgen dat de hersenen goed kunnen functioneren.
♥ Een beter geheugen en minder kans op alzheimer
De hersenen bestaan het een witte en grijze stof. De grijze stof zit voornamelijk aan de buitenkant van de hersenen en verwerkt informatie. Het regelmatig eten van vis heeft een gunstig effect op de grijze neuronen. Mensen die gekookte vis eten, maken meer nieuwe neuronen aan. Dit zorgt voor een beter geheugen en leervermogen.
♥ Het beschermt het gezichtsvermogen
Uit onderzoek is gebleken dat Omega-3 vetzuren het gezichtsvermogen beschermen. Dit is een probleem wat bij ouderdom heel vaak voorkomt.
♥ Vermindert het risico op een hartaanval
Hart-en vaatziekten is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Vette vis kan helpen bij het verminderen van het risico op een dodelijk hartaanval. Hierbij gaat het om het regelmatig eten van vis, zo’n twee keer per week. Dus het is goed om dit als standaard op te nemen in je eetpatroon.
♥ Je presteert beter
Uit onderzoek is ook gebleken dat het eten van vis ervoor zorgt dat je beter presteert. Dus heb je een belangrijke presentatie of een examen? Zet de avond van te voren vis op het menu. Handig toch, voor de perfectionisten onder ons maar ook als je problemen hebt met je concentratie.
♥ Verbetert ademhaling
Sommige ouders geven hun kinderen geen vis omdat zij bang zijn voor schaal-en schelpdieren allergie. Maar ook voor kinderen kan het goed zijn. Het kan namelijk een goede manier zijn om astma te voorkomen. Ook bij volwassenen kan het zorgen voor een gemakkelijkere ademhaling.
♥ Beschermt de huid en het haar
Visolie doet veel goed voor de huid. Het beschermt tegen beschadiging van zonlicht en daarnaast vermindert het de kans op huidkanker en vertraagt het het verouderingsproces van de huid. Het doet ook wat voor je haar. Het voedt en zorgt voor stevige en glanzende lokken.
♥ Beïnvloed gemoedstoestand
Ook is gebleken dat omega3-vetzuren een gunstig effect hebben op de gemoedstoestand. Het verlicht bijvoorbeeld depressies, stress en angststoornissen.
Op verschillende manieren klaar te maken
Naast het feit dat vis super gezond is, is het ook heel lekker en op verschillende manieren te bereiden. Ik eet het echt met alles. Mijn vader maakt er vaak frietjes bij, maar je kunt het ook eten met rijst en een lekker sausje. Daarnaast eet ik ook tonijnsalade op brood of doe ik tonijn uit blik of gerookte zalm door de pasta. Ik vind vis op de barbeque ook heel erg lekker en tegenwoordig wordt er ook veel sushi gegeten. Ik vind het zelf heel fijn en nuttig om te weten waar het goed voor is. Ik herinner mijzelf aan de voordelen wanneer ik dit eet. Dan kan ik er ook nog meer van genieten omdat ik weet dat ik op dat moment goed voor mijn lichaam en geest zorg.
Eet jij wel eens vis?
Geef een reactie