In de Rembrandthof, onderdeel van de GGZ Centraal, bestaat een apart behandelprogramma voor mensen met een eetstoornis. In dit behandelprogramma wordt je ambulant of in deeltijd behandeld.
Behandelvormen
Poliklinisch
– Pré-therapiegroep voor anorexia en boulimia
Deze groep wordt door iedereen gevolgd vóórdat zij doorstroomt naar de anorexia-deeltijdbehandeling of de poliklinische boulimia-groep. In deze groep werk je aan het erkennen van de eetstoornis, het vergroten van de motivatie voor behandeling, het normaliseren van het eet- en beweegpatroon en zonodig gewichtsherstel. Dit gebeurt door middel van voorlichting en groepsgesprekken. Dit zijn open groepen van anderhalf uur per week.
– Cognitieve gedragstherapie Boulimia Nervosa:
Een ambulante groep van tien tot vijftien keer anderhalf uur per week, waarin gewerkt wordt aan het veranderen van niet-helpende gedachten en het doorbreken van het gedragspatroon van eetbuien en braken of ander compensatiemaatregelen. Ook bieden ze in deze groep voedingsmanagement aan (gesprekken met een dietist).
– Sociale vaardigheden groep
Omdat gebleken is dat veel patiënten met een eetstoornis zich onzeker voelen in sociale contacten is er de mogelijkheid binnen het behandelprogramma eetstoornissen hier een training in te volgen. Deze wordt aangeboden in een groep en omvat 15 sessies.
– Ouder-kind- interactie behandeling (anorexia nervosa en eetbuistoornis/overeters)
Deze behandeling is ontwikkeld voor moeders of vaders met een eetprobleem, hun partners en hun kinderen. In deze behandeling wordt ervan uit gegaan dat de patiënt individuele hulp heeft voor het
eetprobleem, binnen de instelling of daarbuiten.
– Een nieuwe internet behandeling.
De behandeling is bedoeld voor deelnemers in de nazorg fase van het behandelprogramma Eetstoornissen van de Symfora groep/Rembrandthof te Hilversum.
De behandeling bestaat uit:
– 1x per maand een groepsbijeenkomst in de Rembrandthof in Hilversum
– wekelijks e-mailcontact met behandelaars via speciale e-health site.
– Nazorggroep
Na afronding van de behandelfase bieden we een nazorggroep aan met als voornaamste doel het voorkomen van terugval en het stabiliseren van het bereikte resultaat.
Deeltijd
– Deeltijdbehandeling Anorexia Nervosa:
Na de pré-therapiegroep kunnen mensen met Anorexia Nervosa wekelijks deelnemen aan de deeltijdbehandeling in een groep. Hier wordt in een multidisciplinair programma (verschillende therapien) verder gewerkt aan het behalen van een gezond gewicht en beweegpatroon, het beïnvloeden van het negatieve zelfbeeld en lichaamsbeeld. Daarnaast vinden individuele gesprekken plaats. Deze behandeling duurt maximaal één jaar.
– LES-groep:
Voor mensen met Anorexia en Boulimia Nervosa met een langdurige eetstoornis, voor wie een behandeling gericht op veranderen niet haalbaar blijkt, is de Langdurige EetStoornisgroep ontwikkeld. Deze ‘LES’ groep komt één dagdeel per twee weken bij elkaar en bestaat uit lotgenotencontact en leren ontspannen. Gewichtstoename en gewoon gaan eten is geen primair doel in deze groep. Voorwaarde is wel dat de patiënten in staat moeten zijn hun huidige gewicht te handhaven en hun compensatiemaatregelen te stabiliseren.
Aanmelding en Intake
Je kunt je niet zelf aanmelden voor de behandeling, dat moet je verwijzer of huisarts voor je doen.
Na de uitgebreide intake bij de Rembrandthof hoort de je of een verwijzing plaatsvindt naar het behandelprogramma eetstoornissen. Je wordt uitgenodigd voor een specialistische diagnostiekdag, waar door middel van diverse onderzoeken, zoals een gezinsgesprek, diëtistisch onderzoek, psychologisch en psychiatrisch onderzoek, de eetstoornis in kaart wordt gebracht.
Aan het eind van deze dag krijgt je direct de uitslag van deze onderzoeken en een voorstel voor behandeling. Bij deze dag wordt de aanwezigheid van partners en/of ouders en/of kinderen van groot belang geacht.
Vanaf 17 jaar en vanaf BMI 17
Voor mensen met onderstaande problemen is het behandelprogramma eetstoornissen niet geschikt:
· Zeer ernstig ondergewicht en overgewicht
· Ernstige lichamelijke complicaties
· Suïcidaliteit
· Persoonlijkheidsproblematiek die te dominant aanwezig is
· Psychose
· Primaire verslavingsproblematiek
Meer informatie
Verwijzers kunnen patiënten voor het behandelprogramma
eetstoornissen aanmelden bij:
Symfora groep Rembrandthof
Laan van de Heelmeesters 2
1211 MS Hilversum
Telefoonnummer: (035) 6 557 555.
Voor meer inhoudelijke informatie:
· M.A.G.P. Robbe, hoofdbehandelaar en psychotherapeut
· J.M. de Graaf, behandelcoördinator en psychotherapeut
Geef een reactie