Richtlijn voor terugvalpreventie bij anorexia nervosa

Ondanks de sterk verbeterde behandelmogelijkheden voor patiënten anorexia nervosa (AN) blijft het risico op terugval erg groot. Altrecht Eetstoornissen Rintveld heeft in samenwerking met Hogeschool INHolland een nieuwe richtlijn ontwikkeld die hulpverleners in de praktijk ondersteunt bij het structureel werken aan terugvalpreventie bij AN. Geschat wordt dat 30% tot 50% van de patiënten die klinisch succesvol behandeld zijn, terugvallen. De nieuw ontwikkelde richtlijn spitst zich toe op AN-patiënten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

Een richtlijn voor AN-patiënten van 18 jaar en ouder volgt nog dit kwartaal. Het project is uitgevoerd in het kader van een afstudeerproject aan de opleiding Master of Advanced Nursing Practice van de Hogeschool Utrecht.

Met patiënten wordt na het afronden van de reguliere behandeling, een terugvalpreventieplan opgesteld. Hiermee kunnen zij instromen in het APK-traject (APK – Anorexia Periodieke Keuring) dat plaatsvindt in het laatste deel van de behandeling. De patiënt wordt hierbij opgeroepen voor APK-gesprekken; dit zijn afspraken in een lage frequentie met de behandelaar. Een APK-gesprek duurt maximaal een uur. Tijdens het gesprek wordt aan de hand van het terugvalpreventieplan gekeken hoe het met de patiënt gaat, of er sprake is van vroege voortekenen van terugval en of er acties vereist zijn om terugval te voorkomen.

Bron: nieuwsvoordietisten.nl

Is dit een goede vernieuwing? Lijkt jou dit wat? Wat is hier anders aan als eerder werd gedaan? Vertel het ons!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

5 reacties op “Richtlijn voor terugvalpreventie bij anorexia nervosa”

  1. Het lijkt mij zeker wat! Want doordat het gewoon bij een deel van de behandeling hoort is het laagdrempelig en zo blijf je nog wel ”onder controle”.

  2. Zeker goed initiatief!!!
    Alleen de naam is wat minder: doet me btje denken aan auto die gekeurd moet worden. Maar verder lijkt t me idd heel goed plan.

  3. Ik vind dat idee op zich wel goed een apk alleen bij mijn therapie waar ik gezeten heb is t zo dat je verplicht in de nazorg moet. En dan ligt het eraan welke behandeling je gehad hebt als je volledige behandeling hebt gehad dan moet je elke week met een groepje terugkomen is t minder intensief dan na een maand dan na 2 maanden en dan na 3 maanden dat vind ik ook wel een goede want dan blijf je ook onder controle. En het maken van een terugvalpreventieplan is een soort van must die wordt besproken en van tips en feedback voorzien. Dus of de nieuwe manier handig is ik weet t niet denk ook dat het per instelling verschilt maar het valt te proberen dat woord apk hahahahah ik vind t wel een grappig woord

  4. die vrouw van rintveld is mijn behandelaar. ik heb er echt geluk mee. ik krijg nu ook apk van haar, en ik heb wel het idee dat het me helpt. alleen ik vind wel dat er te vroeg aan begonnen is want ik zit er nog middenin..

  5. Ik heb dat werkboek meegekregen, toen nog in de conceptfase, toen ik klaar was bij Rintveld.
    Nu ik ben teruggevallen heb ik er weinig aan moet ik zeggen. Alles dat erin staat had ik zelf al bedacht. Ik kom niet op APK bij rintveld, nooit over gehoord ook.

    In mijn werkboek stond dat ik bij als ik in fase 3 van het terugvallen was, dat ik weer contact met Rintveld moest opnemen.
    Dat heb ik dus gedaan, maar ik krijg vage mailtjes terug waar ik eigenlijk niks mee kan.
    Ben dus niet zo te spreken over de terugvalpreventie van rintveld, maar ik denk dat ik misschien zelf ook wat duidelijker moet maken dat het zo niet meer kan ofzo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *