Het komt er weer bijna aan: de zomer. De temperaturen stijgen, ijssalons gaan weer open en iedereen trekt weer korte broeken uit de kast. Ik heb vaak zin in de zomer, maar zie er vaak ook tegenop. In deze blog leg ik je precies uit waarom.
Abel is sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Hij blogt onder andere over de LHBTQ+ community, zijn transitie, mantelzorger zijn en zijn eetstoornis. Wil je meer lezen van Abel? Dat kan via de tag ‘Abel blogt‘. Wil je zijn voorstelblog (nogmaals) lezen? Die vind je hier.
De zomer en zelfbeschadiging
Zomer en hogere temperaturen, dat betekent vaak: minder bedekkende kleding aan. Dit vind ik lastig en ik heb het vorige zomer dan ook niet gedaan. Ik liep bijna de hele zomer in een lange broek en met lange mouwen. Waarom? Ik schaamde me. Schaamde me voor mijn zelfbeschadiging, die toen mijn leven beheerste. Ik was bang voor wat anderen van me zouden denken, deed alles om het te verbergen. Dit jaar wil ik het echter anders doen: ik ben al aan het oefenen met korte mouwen dragen en ben ook zeker van plan om, als het weer ernaar is, een korte broek aan te trekken.
Spannend? Zeker. Maar ik heb ook geen zin om de hele zomer puffend en zwetend door te brengen doordat ik van mezelf per se een lange broek aan moet.
Ik weet dat veel mensen met hetzelfde probleem zitten en mijn voornaamste tip is: oefenen. Probeer bijvoorbeeld eerst eens alleen thuis in een T-shirt of korte broek rond te lopen. Licht desnoods je huisgenoten van tevoren in en geef aan dat je het erg spannend vindt, dat het een grote stap voor je is. Dikke kans dat ze je alleen maar zullen aanmoedigen en steunen in dit proces.
Ik vond het zelf wel belangrijk dat ik dit pas deed op het moment dat ik geen open wonden had. Ook in verband met mogelijke infecties/bacteriën die zich kunnen nestelen in de wonden.
De zomer en een eetstoornis
Ook op het gebied van eetstoornissen kan de zomer ingewikkeld zijn. IJsjes, vakanties, barbecues, noem maar op. In de zomer, met name in de vakantie, ziet je ritme er mogelijk anders uit. School valt weg, meer vrije tijd: ideale kans voor je eetstoornis om ruimte te winnen. Ikzelf vind het altijd fijn om – tijdens de vakantie – mijn weken alvast grofweg vorm te geven. Ik gebruik geen strakke planningen, maar bedenk van tevoren wat ik ongeveer die week wil doen en op welke dagen. Ook (vaste) afspraken worden hierin meegenomen. Dit vind ik heel fijn: ik weet waar ik aan toe ben, maar als het anders loopt, is het ook niet erg. Ik heb met een strakkere planning vaak het gevoel dat ik ‘faal’ als het anders loopt, vandaar dat ik dit niet doe.
Ik ben zelf al een aantal jaar niet op vakantie geweest, mede door mijn eetstoornis en de ziekte van mijn moeder. Wel hoor ik vaak van anderen dat dit lastig kan zijn. Ander eten, ander ritme, andere omgeving… Ik kan hierbij niet uit ervaring spreken, maar ik zou wel aanraden om van tevoren aan te geven dat je het lastig vindt. Je kunt eventueel afspraken maken met je reisgenoten. Maar ook: laat niet de hele vakantie om je eetstoornis of andere problematiek draaien. Probeer te genieten. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, maar je gaat immers niet elke week op vakantie.
Minder kleding aan kan ook lastig zijn: je bent meer zichtbaar, letterlijk. Probeer een manier te vinden waarop je je toch zo comfortabel mogelijk voelt. Ikzelf loop het liefst in oversized kleding, niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Dit zit lekker en ik ben me minder bewust van mijn lichaam. Zoek uit wat werkt voor jou: alles is oké.
De zomer en genderdysforie
Als ik denk aan transman/queer zijn in de zomer, denk ik gelijk aan mijn oude binder. Een binder is een strak hesje dat je kunt gebruiken om je borsten plat te drukken. En geloof me: dit is warm. Bloedheet zelfs. De binder die ik had was van een synthetische stof, wat ontzettend zweette. Ik had er echt een hekel aan, daarom deed ik hem ook niet aan als ik de deur niet uitging. Als ik hieraan denk, ben ik extra blij dat ik inmiddels mijn borstoperatie heb gehad en (gelukkig) niet meer hoef te binden. Ik heb een platte borstkas, en zou niets liever willen.
Hierbij, als je bindt: DRAAG HEM NIET TE LANG. Niet alleen in de zomer, maar over het algemeen: draag hem maximaal 8 uur op een dag, anders kan dit serieuze gevolgen hebben. En al helemaal in de zomer: door het zweet kan het je huid ontzettend gaan irriteren.
En onthoud: de zomer is misschien lastig voor je, maar duurt ook maar 3 maanden (en de vakantie zelfs vaak nog korter).
Geef een reactie