Rondkomen met weinig

In tijden van crisis heeft iedereen het over de bezuinigingen en heeft iedereen er wel op de één of andere manier mee te maken. Sommige mensen raken hun baan kwijt, hebben een vader, moeder of partner die geen werk meer heeft of komen na hun studie maar lastig aan een leuke baan.

Er zijn ook mensen die zelf zorg nodig hebbben of psychische hulp krijgen, bijvoorbeeld voor hun eetstoornis. Het levert dan toch wel enige stress op dat je bijvoorbeeld een eigen bijdrage moet gaan leveren, een uitkering aan moet vragen of bewuster moet gaan nadenken over je aankopen. Heel rot, want geld heb je nodig om jezelf te kunnen onderhouden. En geld geeft je ook financiële vrijheid. Om je wat moed te geven en advies om toch te genieten met weinig, volgen hier een aantal leuke tips!

1. Kleding
Je gaat even naar de stad en voor je het weet kom je weer met een paar nieuwe kledingstukken thuis. Toch jammer dat nieuwe kleding vaak zoveel geld kost en ondertussen ontploft je kast! Binnenkort heb ik mijn eerste kledingruil met wat vriendinnen! Iedereen neemt zijn oude kleding mee en bij een vriendin in huis ruilen we de kledingstukken met elkaar. Fijn omdat je kast dan meteen weer is uitgemest en leuk omdat je nieuwe kledingstukken kunt vergaren voor niks! Het is tevens meteen een leuke avond ook! Eigenlijk net zo leuk als winkelen; misschien nog wel leuker!

2. Boodschappen
Veel mensen doen boodschappen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. AH heeft de meeste supermarkten en dus doen veel mensen daar hun boodschappen. Toch is het goed om soms net even een blok verder te lopen met je boodschappenkarretje of fietstassen! Of ga met de tram en blijf even een haltes langer zitten. Door verder te kijken, kun je uitkomen bij supermarkten zoals Aldi of Lidl, maar ook C1000 of Jumbo hebben vaak weer net even andere aanbiedingen of lagere prijzen. 

Je hoeft echt niet ieder krantje van de supermarkt bij te houden om alle aanbiedingen te volgen. Maar als je eerst even bij de Lidl gaat kijken en daarna pas langs de Appie gaat voor alles wat ze bij de Lidl niet hadden, heb je toch een hoop producten voor minder geld gescoord. 

”Ik vind het eten bij de Lidl niet lekker.” Hoor ik mensen wel eens zeggen. Ik vind zelf ook een aantal producten echt niet smakelijk. Maar als je dingen uitprobeert en op een gegeven moment weet wat je wel en niet bij de Lidl moet halen, kun je de rest bij een andere supermarkt kopen en heb je toch een hoop geld bespaard! 

3. Foldertjes
Ik heb al lange tijd een sticker op mijn voordeur waardoor ik geen foldertjes ontvang. Wil je op de hoogte zijn van de laatste aanbiedingen, dan zul je die sticker er toch echt even af moeten krabben. Lekker met een kop thee de aanbiedingen langsgaan, kan nog ontspannend werken ook!

4. Hergebruiken
We gaan echt geen boterhamzakjes om staan spoelen, zuinig zijn met toiletpapier of versleten sokken recyclen tot ondergoed. Maar een beetje bewust omgaan met de dingen die we gebruiken, kan zo een aantal euro’s per week schelen!

Tip: Waarom kun je een theezakje maar 1 keer gebruiken? Zeker wanneer je geen sterke kop thee drinkt, kan het zakje soms wel twee of drie keer mee. Gebruik een theetipje en zet meerdere kopjes thee van één zakje!

Tip: Is het brood al 3 dagen oud en eigenlijk niet meer zo lekker als dat het was toen het net uit de vriezer kwam? Koop een broodrooster! Misschien gek dat ik je nu aanraad iets te kopen om geld te besparen, maar dit is een investering. De boterhammen die onder in het zakje zitten zijn vaak niet de lekkerste, maar door ze te roosteren hoef je ze niet weg te gooien en heb je een heerlijke boterham! Twee droge, oude boterhammen met kaas en een knapperige tosti met kaas is nogal een verschil! En toch lekker!

Tip: Invriezen is dè optie wanneer je eten over hebt. En het handige is dat je altijd wat in huis hebt!
Even ontdooien en je hebt weer een heerlijke maaltijd!

Denk dus vanaf nu net even iets langer na voor je  het eten in de vuilnisbak gooit! Misschien is het wel geen afval, en gooi je dus indirect een paar euro in de prullenbak!

5. Vintage
Tweedehands is tegenwoordig echt zo stom niet meer. Natuurlijk, je wast het eerst even, maar daarna is het net zo schoon als je eigen spullen. Tweedehands is zelfs harstikke hip! Veel tweedehands winkels noemen zichzelf tegenwoordig ”Vintage”. Hier worden alsnog gewoon tweedehands spullen verkocht, maar door de selectie die gemaakt is mag er een sjieke naam aan kleven. Vintage is hot en ook nog eens enorm vriendelijk voor portemonee en milieu!

6. Gratis
We blijven toch nederlanders en alles wat gratis is, is dan ook enorm in trek! Tweede gratis, gratis toegang, gratis boiscoopkaartjes bij een fles shampoo. We trappen er allemaal wel eens in! Maar is je shampoo al op dan? En zou je die shampoo ook kopen als er geen actie aan verbonden was, of zou je dan een goedkopere shampoo gekocht hebben? Blijf alert, want soms is een aanbieding van dure shampoo helemaal niet goedkoper dan je oude vertrouwde shampoo. 

Tegelijkertijd is het natuurlijk juist goed dit soort acties in de gaten te houden. Maar gratis betekent niet altijd voordelig. Sites als allesgratisaftehalen.nl zijn echter wel erg interessant. Wekelijks een kijkje nemen op deze site kan er voor zorgen dat je leuke spulletjes voor niets in huis kunt halen! En je hoeft er niet eerst een fles shampoo voor af te rekenen!

7. Wees tevreden
Probeer eens te kijken naar wat je hebt. Moet je echt perse iedere week shoppen of iedere maand de H&M leegkopen? Moet je echt perse een nieuwe spijkerbroek, of zit die oude die je nog hebt liggen eigenlijk nog best lekker? Probeer te kijken naar wat je hebt en daar tevreden met te zijn. 

Soms helpt het om een aantal kledingstukken die je niet vaak draagt achterin je kast te leggen. Haal ze er na een jaar weer eens vandaan en ze voelens als nieuw! Alle trends komen een keer terug! 

8. Rommelmarkt
Vanaf april beginnen de meeste leuke rommelmarktjes weer. Misschien is het een goed idee om samen met een vriendin eens even jullie kasten op te ruimen en de zolder leeg te maken! Ga op de rommelmarkt zitten met je oude spulletjes en verdien dit keer geld in plaats van het uit te geven! Moet je natuurlijk niet het geld meteen weer verspelen aan spulletjes die je ziet liggen op het kleedje van de rommelmarkt-buurvrouw!

Online zijn er natuurlijk ook veel supermarkten te vinden. Marktplaats blijft op dat gebied de allergrootste. Gratis kun je daar je spulletjes aan de man brengen. Wie weet levert het je nog wat op!

9. Leuke dingen doen
Een pretpark, bioscoop, etentjes of concert kosten altijd geld. Misschien zitten deze dingen er voorlopig financieel even niet in voor jou, mits je een gratis kaartje hebt kunnen scoren via die shampoo-actie natuurlijk! Probeer niet te lang stil te staan bij wat je allemaal niet kunt doen, maar kijk vooral naar wat er wèl mogelijk is. 

Leuke dingen om te doen vind je onder andere HIER in het blog met 10 anti-verveeltips. Leuke dingen die je niet meteen zelf zou bedenken, maar die toch leuk en gratis zijn! Je vind hier 10 leuke tips om samen met je vriendinnen een hoop lol te hebben voor weinig!

10. Vraag advies
Kom je er financieel niet uit en weet je eigenlijk echt niet meer hoe je rond moet komen? Vraag dan advies aan meerdere mensen in je omgeving. Veel vaders weten al meer van financiële zaken dan jij. Maar misschien is er wel iemand in je kennissenkring die een baan heeft op dat gebied en jou graag wil helpen de boel weer op een rijtje te krijgen. Twee weten meer dan één. Je hoeft het niet allemaal in je eentje te doen.

Ondanks de bezuinigingen zijn er een hoop mogelijkheden om financiëel ondersteund te worden. Denk bijvoorbeeld aan steun van vrienden, ouders of kennissen, maar ook aan WaJong en andere uitkeringen. 

Zit je financieel in de put, praat daar dan ook over met je omgeving. Je hoeft je er niet voor te schamen. Blijf hoop houden dat het allemaal weer op de rit zal komen. Probeer toch leuke dingen te doen en maak er een wedstrijdje van om producten voor weinig in huis te halen! Een tas met boodschappen voor de helft van de prijs: BAM!

Enjoy life, ook als het financiëel tegenzit! Met deze tips kom je hopelijk een eind!

Hoe zuinig leef jij?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

26 reacties op “Rondkomen met weinig”

  1. O dit artikel komt als geroepen, thanks

  2. Super leuk en handig artikel 😀 Alleen, met een broodrooster maaj je toch geen tosti? XD

  3. Ik maak me best zorgen om de herkeuringen voor de Wajong die eraan zitten te komen. Zou heel vervelend zijn als ik en andere jongeren straks gedwongen worden om te gaan werken, terwijl het door alle psychische shit gewoon niet gaat.

  4. Helaas weet ik maar al te goed hoe het is om met weinig rond te komen.. Heb een uitkering en nog geen recht op zorgtoeslag en huurtoeslag omdat ik aan het scheiden ben. Maar zodra dat rond is.. dan heb ik meer te besteden..

    Wat mij helpt is alles in excel bijhouden. Zo zie ik ook wat ik in waar aan uitgegeven heb. Ook heb ik potjes met geld voor de jaarlijkse rekeningen.. zodat ik dan niet voor verassingen sta.

    Ook eigen broodbakken, en groente en fruit haal ik op de markt. Maak ik schoon en vries ik in.. Zodat ik altijd kant en klare verse groente heb.

  5. leuke tips! van die kledingruil, erg leuk, had er vaker van gehoord of alles gratis afhalen.nl ! Thee doe ik altijd in thee-ei, gepaste hoeveelheid en dus zuinig, want thee moet officieel ook trekken en dat lukt niet zo met theezakje op en neer bewegen. Ik heb wel eens horen zeggen, als je alleen dat koopt wat je nodig hebt, ben je uiteindelijk net zo duur uit dan dat je veel via reclame koopt ed. Omdat je dan vaak of altijd wel een keer producten koopt die je eigenlijk niet nodig hebt en nooit gebruikt of tegen je zin in eet of weggooit uiteindelijk. Dus ik koop lekker wat ik wil en de éne keer is dat goedkoop en de andere keer duur. Ik koop wel pas als ik het ook daadwerkelijk kan besteden.

  6. Ook bij de Lidl moet je opletten, want het is niet eens altijd goedkoper dan bij bijvoorbeeld de AH. Het beste werkt het om de folders te bekijken.
    Verder een goed artikel!

  7. Ik probeer ook zuinig te lezen. Wij hebben niet veel geld, dus het is vaak echt tellen in de winkel om uit te komen met de kosten voor de boodschappen. Eten doen wij altijd in de vriezer/koelkast als het over is. Verder zit muziekles er helaas ook niet in, omdat dat simpelweg te duur is, daarom probeer ik mezelf gitaarspelen aan te leren. 🙂 Verder is het gewoon wandelen en fietsen en daar soort dingetjes, want echt een uitje zit er meestal niet in (af en toe). Wij hebben ook geen auto, omdat we dat niet kunnen betalen, maar daar hoeven we dan ook niets aan uit te geven.

  8. Eens met Ik!
    Ben ook best bang dat door de herkeuringen het lastiger gaat worden om een redelijk leven te lijden, en gewoon rond te kunnen komen. Omdat (meer) werken niet mogelijk is wegens psychische problemen. Iets waar je niet om hebt gevraagd. Oneerlijk. Overigens zijn de kosten voor ggz hulp etc ook niet al te laag.. Het wordt er waarschijnlijk niet makkelijker op 🙁

  9. Kleine tip: ik ben juist minder gaan kopen door een nee/nee-op mijn brievenbus. In die foldertjes zag ik dan weer allemaal dingen die ik eigenlijk toch niet echt nodig had 😉

  10. klopt wat emily zegt…..

    bij de nettorama is de goedkoopste cola 80 cent? en bij de ah 40? Iig een groot verschil. Of soms is het goedkoper als je iets bij de ah in de aanbieding koopt dan bij de aldi de gewone prijs.

    Verder kun je kijken of je gemeentelijke belastingen niet of minder hoeft te betalen. Ik moest namelijk eigenlijk..300?? euro belasting betalen maar na aanvraag ivm laag inkomen nog maar 30,-?

  11. ohjaa.. en kleding..

    ik shop de laatste tijd vaker bij de primark, omdat ik dan wat vaker dingetjes kan kopen ondanks dat ik minder geld heb.
    Bij ons in de omgeving zijn ook elk half jaar kledingbeurzen. Daar kun je je oude kleding nummeren en inbrengen, en dan verkopen zij het voor je, en daarna haal je de kleding die je niet hebt verkocht weer op. Ik verkoop vaak wel voor 80,-.
    Ook kun je er zelf shoppen, ik heb er altijd wel iets gekocht. Zitten dingen tussen die gewoon nog nieuw zijn en merkkleding. Ze kijken daar ook of de kleding nog enigszinds “in” is en of het nog netjes is en niet beschadigd. : )

  12. Ik ben van nature best wel zuinig. We hebben het op dit wel moment heel goed financieel maar ik blijf toch zuinig. We gaan wel altijd naar de AH XL omdat dat gewoon zo handig is. Het is met de supermarkt ook niet alleen waar je het koopt maar vooral ook wat voor dingen je koopt. Mijn vriend is ook best zuinig. We hebben met spaargeld de hypotheek volledig afgelost en nu wonen we gratis, dat is wel heel fijn.

    Ik probeer ook zo min mogelijk eten weg te gooien en dat lukt best wel goed.

  13. Ik ben zelf heel zuinig, maar ik vind het lastigste eigenlijk nog als vriendinnen voorstellen uiteten te gaan o.i.d. Dat kan best af en toe maar soms (best wel vaak) moet ik gewoon nee zeggen en dat vind ik nog het lastigste…

  14. Rondkomen met een eetbuienstoornis is best moeilijk. Ik geef door mijn eetpatroon veel geld uit aan extra eten. Echt zonde vind ik het maar gelukkig gaat het al stukken beter nu ik in behandeling ben 🙂

    Best confronterend dat ik jarenlang bakken met geld heb uitgegeven aan eetbuien maar geen moeite had met achterstallige betalingen…

  15. Ook eens met Ik. Mijn vriend zat al in de schuldsanering toen ik hem leerde kennen en inmiddels hebben we een kindje samen. Eerst redde hij het nog net alleen, maar nu moet ik eigenlijk alles betalen wat niet huur, gas water of licht is en soms zelfs dat ook nog. Aangezien ik een Wajong heb en ons daarvan onderhoud, ben ik ook bang voor de herkeuring. Los van het feit dat ik niet voor niks een Wajong heb en werken er niet in zit voor mij (ben al blij als het me lukt om zelf boodschappen te doen), doordat ik diverse psychische problemen heb, kan ik dan gaan werken om vervolgens alles af te dragen aan kinderopvang… Ik had nooit echt moeite met goed sparen, zelfs niet met een laag inkomen, maar in de afgelopen 2 jaar is mijn spaargeld allemaal opgegaan aan rekeningen, rekeningen, luiers en de dierenarts (onze katten worden constant gegrepen door een buurkat en dat kost fijn 85 euro per keer om de abcessen die volgen te laten behandelen). En het is me ook opgevallen dat overal boodschappen duur zijn geworden, zelfs bij Aldi en Lidl!

  16. M een tip voor het behandelen van abcessen van je katten wat een stuk goedkoper is. Als er een ontsteking ontstaat kun je het beste colloidaal zilverwater gebruiken. Kun je krijgen via internet bijvoorbeeld. Verder kun je de plekken zelf vaak behandelen doorneenvoudigweg lijnzaad te weken in lauw water. Dit doe je met een verbandje om de aangetaste plek. Soda werkt ook goed om de wonden goed schoon te houden. Bij ons wordt er ook een hoop geknokt, zeker nu er een hoop krolse poezen rondlopen zijn de ongecastreerde katers in de buurt niet te houden. Onze twee gesteriliseerde poezen zijn vaak de pineut omdat ze dat gesproei van die katers niet accepteren in onze tuin. Wij kunnen ook niet elke keer naar de dierenarts als ze weer een flinke wond hebben. Dus we zijn erg behendig in natuurlijke middelen geworden.

  17. Met de bus/metro naar een goedkopere supermarkt? Dat lijkt me niet nuttig… Geef je meer geld aan je reis uit dan dat je bespaart met goedkoper boodschappen doen 😛

  18. Overigens leven wij net op bijstandsnorm met twee kids. Er zijn ook schulden. Dus extraatjes als kleding kopen zit er niet bij. Ik ga vaak drie supermarkten langs om de nodige zaken in huis te halen, verder krijgen we wat van de voedselbank en we zijn gezegend met de kleertjes die we krijgen van mijn schoonzus en een nichtje. Luiers halen we bij de Kruidvat. En we hebben een eigen moestuin.

    Onze kleding halen we bij een gratis kledingbeurs van de kerk. Dan brengen we daar weer de te kleine kleertjes van de kids heen. Als je zelf bepaalde kleding niet meer draagt kun je armlastigen er enorm blij mee maken door een donatie aan de kerk te doen.

  19. Lidl heeft heel veel lekkere producten.

    Ik werk zelf met een kasboekje van het Nibud en houd dat elke week bij. Daardoor heb ik meer inzicht waar ik mijn geld aan uitgeef en hoeveel geld ik uitgeef. Ik woon op kamers en door naar goedkopere supermarkten te gaan geef ik gemiddeld €35 aan boodschappen uit.

    Daarnaast koop ik zo min mogelijk eten buiten de deur, zoals op school. Ik neem brood en tussendoortjes van thuis mee en koop ook geen dure koffie op school. Daar kun je veel geld mee besparen.

    Op eten kun je besparen door hele producten te kopen, dus een hele krop sla, een zaak aardappelen en hele groenten i.p.v. dure voorverpakte groenten. En dure kant en klaarmaaltijden. Vers = lekkerder en je bespaart een hoop!

    Zo bezien is besparen soms best leuk en het geeft voldoening om te zien dat je ook met minder kan rondkomen. Hoewel het mij ook fijn lijkt om hier niet zo erg over na te denken.

  20. De rabobank & volgens mij wel meer banken hebben bij het internetbankieren een optie met een overzicht van je uitgaven: de supermarkten worden automatisch gelabeld onder boodschappen… Heel handig om inzicht te krijgen waar je geld nou aan verdwijnt!

    Zelf geef ik per maand 75 – 125 euro uit aan boodschappen.
    Hoe? De leuke aanbiedingen van de AH, AH-basic-producten (niet in alle gevallen ;p), de aldi en mijn vriezer :). Als een andere supermarkt aanbiedingen heeft ga ik daar nog wel eens heen, maar ik jaag er niet meer echt op en sla ook gerust een foldertje over.

  21. Folders moet je eigenlijk juist vermijden! Vaak koop je dan juist dingen die niet nodig zijn, en ook in de aanbieding duurder zijn dan het huismerk-product.
    Supermarkt-acties zijn nooit de voordeligste keuze 😉 Huismerk-producten komen nooit in de aanbieding. Die hebben altijd een dezelfde lage prijs.

    Ik kijk in de winkel zelf wel altijd naar wat er in de aanbieding is, en als ik geneigd ben om het in mijn mandje te gooien, kijk ik altijd nog even wat de prijs is van hetzelfde product, maar dan van het huismerk. Die is dan altijd nog goedkoper dan de aanbieding van een A-merk.

  22. @Ik: Ook ik maak me zorgen over die WAJONG-herkeuring!!! :'(
    We hebben hier ook al fors minder woonbegeleiding, vanaf aankomende week!

    Leuk, die banken die miljardjes vergokken en de hele economie en huizenmarkt vele jaren vernietigen!!! Grrr!!!

    Vooral goedkopere supermarkten zijn belangrijk, en gewoon thuisblijven en niet steeds maar naar de bios en zo… Dat is een luxe voor 1, 2 keer per jaar.

  23. ik heb ook nog een tip: pin aan het begin van de week
    je “weekgeld”, wat je maximaal die week uit wil geven.
    Betaal alles contant en niets met je pinpas.
    Zo heb je meer inzicht in hoeveel geld je uitgeeft.

  24. Ook nog een tip: koop je groente, fruit en bv. kaas op de markt. En kijk dan vooral naar de seizoensgroentes. Dit kan ook behoorlijk schelen in prijs.

    Verder als je in de grote stad woont is er soms bv. een pas of projecten waardoor mensen met weinig inkomen in de gelegenheid worden gesteld om tóch leuke dingen te doen. Zie bv. de O*o*ie*vaars*pa*s voor Den Haag e.o.

    Ook handig om te weten: er zijn weggeefwinkels in verschillende steden waar je gratis spullen kunt vinden (dus niet een kringloopwinkel -daar moet je er voor betalen).

    @AnaMan: je schrijft dat je minder woonbegeleiding krijgt: maar als het goed is heb je een indicatie – die indicatie geeft recht op een aantal uur begeleiding. Je kunt dus niet zomaar minder begeleiding krijgen, dat kan alleen als je indicatie is bijgesteld (naar beneden in dit geval)…

  25. Ook nog een kleine tip voor het oude brood. Als je oud brood en kaas hebt liggen wat eigenlijk ook op moet, maak er tosti’s van. Even in het tosti-apparaat, laten afkoelen, in een zakje en in de vriezer. Dit kan je prima weer direct uit de vriezer terug in het tostiapparaat doen en opeten. Heb je ook altijd wat lekkers in huis voor de lunch.

  26. Waarom alles in de diepvries doen, is erg grote stroomverbruiker. Doe gewoon overgebleven etenswaar in de koelkast. Bij vriezend weer eerst buiten laten afkoelen, en dan in de koelkast. De volgende meteen opeten, of nog beter niet teveel koken.

    helemaal geen frisdrank drinken, is grote troep
    Water uit de kraan met een beetje citroen, heerlijk.
    Havermout eten, 41 cent per pak , heerlijk;, lust je geen havermout dan vier keer proberen, dan vind je het lekker.
    Is een hele goede maagvulling en daar gaat het om.

    Bij winkels kopen, waar je je artikelen voor geld terug kunt doen. , vr.gr. bea de groot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *