Rust in het leven van een student

Phoi Cai schreef al eerder een blog over hoe zij haar balans vindt tussen rust en activiteit. Voor mij staat, op mijn eigen manier, dit thema ook erg centraal. Rust is belangrijk, van rust word je beter. Heel veel mensen skippen rust, wanneer er iets tussenkomt, als eerste uit hun ‘to do’ lijstje. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om dit niet te doen, want met rust doe ik alle activiteiten net wat beter en efficiënter en kosten ze mij minder energie.

Ook ik skipte vroeger de rust als eerste. Toen ik nog in behandeling zat was telkens de opdracht: ‘doe eens wat nutteloos!’ En ik dacht: ‘ja hallo! Ik zit hier toch stil op mijn stoel, dat is toch rust? Ja, ik maak mijn huiswerk, nou en?’ Dat ‘nutteloze’ vond ik maar een moeilijk en onnodig begrip, waarom zou ik?

Om jullie mijn balans tussen rust en activiteit uit te leggen zal ik eerst uitleggen hoe mijn leven eruitziet. Dat zet mijn keuzes ook in perspectief. Ik werk dus voor Proud2Bme een aantal uren per week, met name in het weekend. Naast deze bijbaan studeer ik geneeskunde en worden mijn periodes van (40-50 uur in de week!) coschap lopen afgewisseld met weken van onderwijs. Daarnaast fiets ik graag en ben ik vaak in het buitenland.

Laatst zij iemand tegen mij: stel dat je 7 uur slaapt, 10 uur coschap loopt en 3 uur per dag je nevenactiviteiten doet (zoals werken voor Proud2Bme, sporten, vergaderen of vrienden zien), wat doe je dan de rest van die 4 uur? Ik dacht: ‘rest van die 4 uur?! Hoe dan?! Als je het zo beschrijft zou ik 4 uur per dag over hebben… no way!’

Bovenstaande geeft misschien al wel aan hoe belangrijk rust voor mij is in mijn leven. Eigenlijk is een druk leven goed te vergelijken met topsport doen. Voor topsporters is rust ook belangrijk en dat is wat ik leden vaak in blogs teruggeef. Joop Zoetenmelk (een beroemde wielrenner) deed vroeger de uitspraak: ‘de tour win je in je bed’. Dit is heel symbolisch maar zeker waar. Als je als topsporter maar blijft doortrainen zal je op den duur, door de vermoeidheid, alleen maar slechter worden. Bij een druk leven is het hetzelfde. Wanneer je het te druk hebt en te weinig rust inbouwt dan zullen je activiteiten steeds minder efficiënt gaan en steeds meer tijd kosten. Rust voor mij is belangrijk, maar rust voor jou ook. Onderstaande tips wil ik graag met jullie delen. 

Rustmomentjes inplannen
In mijn drukke leven moet ik de rustmomentjes bewust inplannen. Want als ik ze niet inplan, dan verdwijnen ze als eerste en dat is iets wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, dat wil ik niet. Op zondagavond kijk ik hoe de week er voor mij uitziet en waar ik deze momenten inplan. Ik zorg dat ik iedere dag tenminste 1 rustmoment inplan. In het weekend zijn deze wat langer dan door de weeks.

Goed slapen
Ik weet van mijzelf dat ik 8 uur slaap nodig heb. Dan functioneer ik het beste. Ik weet ook dat als ik om 21:45 thuiskom, ik dan niet om 22:00 in bed kan liggen en gelijk kan slapen. Hier moet ik dus rekening mee houden. Ik plan het altijd zo dat ik tenminste een uur voordat ik ga slapen thuis ben zodat ik nog even mijn dingen kan doen. Wat kan eten voordat ik ga slapen en een serie kan kijken.

Tijd om te eten
In mijn drukke leven is het soms de valkuil om de eetmomenten maar hap snap tussendoor te doen, maar dit zijn juist de momenten van rust. Als ik zorg dat ik 30min voor het ontbijt het 30min voor het avondeten de tijd neem, en daar dan ook nog eens 15min bij optel om de serie die ik kijk af te kijken, dan heb ik gelijk ook de rustmomentjes erbij. Dit geeft mij tijd en maakt dat ik de dag weer fris aan kan.

Rust en rust
is goed om van jezelf te weten wat rust voor jou is. Voor mij is rust een serie kijken en soms powernappen. Rust is niet op een krukje ernaast zitten bij een arts (ook al hoef je dan zelf niks te doen) of een presentatie maken op een stoel. Ik dacht voorheen wel dat dit rust was, want je lijf rust dan toch uit? Maar je hoofd is des te belangrijker! Denk dus goed bij jezelf na als je een rustmomentje inplant of dit ook daadwerkelijk rust is.

Piekermomentjes
was ik bang voor de echte rustmomenten. Ik werd onrustig, ik had tijd om na te denken en te piekeren. Nog een reden om die rust dus niet in te plannen. Lekker makkelijk. Mij hielp het om, wanneer ik ging piekeren, deze dingen op te schrijven, uit te spreken of een to-do lijstje te maken. Dan was het vervolgens weer uit mijn hoofd. Dit pas ik nu nog steeds weleens toe. Soms moest ik mijzelf daarin echt toespreken: ‘je mag nu vijf minuten piekeren en daarna is het klaar’. 

Al met al heb ik de afgelopen jaren veel geleerd in de balans tussen rust en activiteit. Natuurlijk heb ik er nu ook nog weken tussen zitten waarvan ik vind dat ik het veel en veel te druk heb, maar gelukkig herken ik de signalen bij mijzelf en hoor ik Joop Zoetemelk die mij vertelt: ‘rust is de beste training’. Dan helpt mij om die rustmomentjes in te plannen.

Hoe vind jij je balans tussen rust en activiteit?

Ginger

Geschreven door Ginger

Reacties

9 reacties op “Rust in het leven van een student”

  1. Poee, herkenbaar! Ik voel me snel nutteloos als ik rust neem. In mijn gesprekken is rust nemen altijd Ć©Ć©n van de hoofdonderwerpen. Blijft lastig! Ik probeer de rust vaak buiten op te zoeken; even met je neus in de frisse lucht en ver weg van mijn bureau waar ik altijd wel iets kan doen. Goede blog!

  2. Dat dus. Erg herkenbaar.”niks” doen betekent niet gelijk dat je rust hebt.

  3. Mooie blog Lotte! Ik herken veel wel omdat je dat regelmatig ook omschrijft in mijn dagboekje, maar toch leuk om het ook in een blog te lezen.

  4. Ik loop mezelf vaak voorbij dus deze blog is handig šŸ™‚
    Wat doe je dan tijdens de rustmomenten? En hoelang duren deze? Een uur?

  5. Zo herkenbaar. Rust nemen heb ik echt moeten leren. Soms zit rust niet in de duur, maar in de kwaliteit ervan. Ik rust meer uit als ik tien minuten rustig bewust met een warme kop thee naar buiten kijk, dan wanneer ik een uur wat op social media rond zit te neuzen bijvoorbeeld.

  6. Goede, fijne blog Lotte šŸ™‚

  7. Mooi gezegd Heidi93!
    Dat rust niet in de duur zit, maar wel in kwaliteit.
    Het voorbeeld van het kopje thee en social media is een
    goed voorbeeld, waardoor ik het helemaal begrijp.
    Dankjewel šŸ˜Š

  8. Ik kan niet zonder rust en stilte,juist in rust en stilte ben ik meer productief.Als ik gestressed ben of veel tegelijk moet doen raak ik mijzelf kwijt.
    Ik bewaak mijn grenzen daarom goed en plan niet meer dan wat ik aan kan.
    Dat geeft mij rust van binnen,dat ik het zelf in de hand kan houden.

  9. Mooie blog Lotte, goed om serieus te nemen… rust helpt echt bij het zoeken naar balans…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *