Dat méén je niet, 03.00 uur?! Je kijkt voor de derde keer vannacht op de klok en je bent elke keer precies een nieuw uur opgeschoven. Je hoort je maag rammelen, maar draait je nog een keertje om. Het rammelt nu niet alleen, je voelt alles in je lichaam tekeer gaan. Je hebt honger, trek, behoefte aan eten. Het is duidelijk dat is wat je wakker houdt en als je hier niets aandoet, het nog wel eens een hele lange nacht zou kunnen worden…
Te weinig gegeten?
Een simpele reden voor honger in de nacht kan zijn dat je overdag te weinig hebt gegeten. Ondervoeding en voedseltekorten kunnen je letterlijk wakker houden, omdat je lichaam zichzelf draaiende probeert te houden op adrenaline. Los daarvan is een rammelende maag niet iets waar je lichaam mee tot rust komt, slapen kost namelijk ook energie. In je slaap verbrand je energie, omdat zowel je lichaam als je hersenen een essentiële fase van herstel door moeten maken. Dat herstel in de nacht zorgt ervoor dat je overdag kan lopen, rennen als het moet, scherp kan zien en je goed kan concentreren op je studie of je werk. Om die herstellende werking van je slaap optimaal te kunnen benutten is dus ook energie nodig. Is dat er te weinig, kun je dat zeker merken aan je nachtrust.
Bron: alisaanton
Herstellen van een eetstoornis en daarmee het herstellen van je eetpatroon én dag- en dagritme, is een hele strijd. Begrijpelijk dat je die niet deze nacht, of morgennacht, kunt oplossen. Het is wel aan te raden om overdag beter te letten op wat je nodig hebt, om zo de slapeloze nachten te beperken. Om overdag hulp in te schakelen en overdag beter voor jezelf te zorgen. Dat kan moeilijk zijn en zeker in het begin – door de gewenning aan de honger – heel erg vol en ‘te veel’ voelen. Maar besef je ook dat je met de lange, lege, hongerige nachten, het hoogstwaarschijnlijk ook niet gaat veranderen. Daarmee gaat de eetstoornis niet weg en rust je onvoldoende uit. Je kan het aan en kijk wat jij daarvoor nodig hebt.
Emotionele honger?
Dan is er natuurlijk nog een andere vorm van honger die veel aandacht kan vragen; de emotionele honger. Waker worden in de nacht kan met veel dingen te maken hebben en wanneer ik eenmaal wakker genoeg was om te piekeren, was mijn eerste reactie dikwijls om dat allemaal weer weg te duwen. En dat wegduwen ging dan een stuk makkelijker met boterhammen met hagelslag, wat vaak uitmondde in een eetbui.
Het denken aan eten en bezig zijn met eten kan je ook wakker houden in de nacht. Wat vertelt dit je over je relatie met eten? En zou dat om een aanpassing vragen voor overdag? Ben je misschien te streng en is er veel wat je niet mag eten van jezelf? Of zijn er veel gedachtes of gevoelens die je wegdrukt overdag, die je ‘s nachts juist kunnen overspoelen?
Omdat je rationele brein een stuk minder actief is in de nacht – en je emotionele brein dus alle ruimte heeft – is het niet gek dat veel emoties je kunnen overspoelen als je eenmaal in bed ligt, of als je midden in de nacht ineens klaar wakker bent. Het wegrennen wat overdag effectief lijkt, kan nu niet meer, omdat er weinig afleiding is en je rationele vermogen minder sterk is. Dat wat je voelt is echt en mag je serieus nemen, maar het is dus ook nog eens tien keer heftiger aanwezig dan overdag. Dat besef maakt het niet meteen weg, maar kan wel helpen om jezelf gerust te stellen. Het zal morgen echt anders voelen.
Natuurlijk kunnen eetbuien op dit moment om de hoek komen kijken. Bespreek dit bijvoorbeeld eens met je behandelaar en diëtist. Wat hieraan ten grondslag ligt, is wellicht iets waar jullie iets mee kunnen? Speelt er iets wat overdag behandeld kan worden of is er tijdelijk iets nodig om de nachten beter door te kunnen komen? Dat gezegd hebbende is geen schande én heel menselijk om soms ’s nachts trek te hebben. Tijdens en na herstel heb ik ook wel eens ‘s nachts op de bank gezeten met een kop thee en een stuk chocola. Of een bakje vla. Omdat ik dat even nodig had en er ontzettend trek in had. Ook dat is gezond en normaal.
Wat kun je doen?
Wat je sowieso kunt doen is dit signaal van je lichaam – waar het ook vandaan komt – serieus nemen. Je lichaam vertelt je iets over een behoefte en jij bent de enige die het kan geven wat het nodig heeft. Je lichaam is geen machine en trekt zich ook weinig aan van tijd. Ook als het jou even niet goed uitkomt, of het een extra lastig moment is, kan het naar je fluisteren. Of zelfs schreeuwen. En dat laatste wil je het liefste vóór zijn.
Mocht je op zoek zijn naar de nodige bevestiging of geruststelling: Ja. Je mag eten. Je mag eten als je honger hebt of er gewoon behoefte aan hebt. Je mag eten als het nacht is en je mag eten op momenten dat je dat normaal gesproken niet zou doen.
Nadat je erachter probeert te komen waar je honger vandaan komt, kun je kijken wat op dit moment gezond en haalbaar voor je is. Mijn ervaring is dat de honger in de nacht vooral voor veel wandelingen naar de koelkast kon leiden, zonder iets te pakken. Daar tegenover stonden de nachten met eetbuien, omdat ik na die boterham met hagelslag niet kon stoppen. Misschien zijn het bekende scenario’s voor je en is dat ook precies wat dit moment zo moeilijk kan maken. Die gitzwarte nacht wil je niet nóg moeilijker maken, je wilt niet binnen die paar uur die je nog te gaan hebt een stap achter uit doen, als je dat zou kunnen voorkomen.
Waar je op elk twijfelachtig moment op terug kunt vallen, is het tussendoortje. Het is bedacht voor die momenten tussendoor. Momenten die geen maaltijd kennen, maar waar je wel trek of zelfs honger kunt hebben. Momenten waarop je energie nodig hebt. Energie om door te kunnen gaan, maar in dit geval: juist energie en rust in je lichaam om in slaap te kunnen vallen. Het vertrouwde tussendoortje waar je overdag op vertrouwt, is iets wat je jezelf op dit moment zonder twijfel mag geven.
Heb je dit vaker?
Komt het vaker terug en merk je dat je deze periode gewoon meer honger hebt? Dus ook ’s nachts? Probeer dan eens van te voren wat klaar te leggen. Telkens wakker worden van de honger is niet fijn, maar elke nacht opnieuw twijfel en strijd over wat je dan kunt eten; is al helemáál niet fijn! Denk er van te voren na of maak er afspraken over. Wat kan en wil jij ‘s nachts eten als dat nodig is? Dat tussendoortje wat je al kent of iets waar je ’s nachts gewoon meer zin in hebt? Leg het klaar in een kastje of op een plekje in je koelkast. Het ligt al voor je klaar, je hoeft niet te twijfelen en je kan het op die manier op een gestructureerde manier inbouwen in je eetpatroon. Het is normaal en oke om in sommige periodes meer voeding nodig te hebben. Het is oké om soms op onconventionele tijden te willen of te moeten. Een eetstoornis kent geen regels, of vooral hele ongezonde. Dus herstel kent ook geen regels, doe wat nodig is vandaag. Of vannacht dus.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie