Vorige week zag ik op de Instagram-pagina van Proud2Bme dat veel van onze volgers sinds kort gebruik maken van de app Sarahah. Het viel me op dat er nogal veel te doen was rond deze app en dus besloot ik eens uit te zoeken wat dit nu precies is, wat je ermee kunt en of het een positief of negatief effect heeft. In deze blog vertel ik je daar meer over. Ik ben daarnaast ook benieuwd naar jouw ervaringen met deze app. Mocht je de app dus ook gebruiken of gebruikt hebben, laat dat dan gerust weten in de reacties onder deze blog.
In eerste instantie had ik nog nooit gehoord van Sarahah. Het blijkt een app te zijn waarbij je anoniem feedback kunt geven op de mensen die je volgt. De app is beschikbaar voor zowel Iphone- als Android- gebruikers. De bedoeling is dus dat mensen dingen tegen elkaar zeggen die ze normaal gesproken niet zo snel tegen elkaar zouden durven zeggen. Dit kan zowel positief als negatief zijn.
Sarahah is ontwikkeld in Saoedi-Arabië en betekent ”eerlijkheid”. Toen de app net werd uitgebracht, werd deze al binnen een paar weken miljoenen keren gedownload. Als je de app downloadt, dan moet je een naam opgeven, maar dit kan ook gewoon een nickname of een random gekozen naam zijn. Mocht je feedback hebben ontvangen, dan kun je hier niet via de app zelf op reageren. Het gevolg is dat mensen dit vaak doen door screenshots van de app te maken en dit op Twitter, Facebook of Instagram te plaatsen met een eigen reactie. Dit laatste is wat ik de afgelopen dagen veel heb gezien op Instagram-stories.
Anoniem feedback geven dus. In sommige gevallen pakt dit positief uit. Je kunt bijvoorbeeld tegen iemand zeggen dat diegene er heel goed uitziet zonder dat daar gelijk iets achter wordt gezocht. Of gewoon strooien met complimenten omdat je dat leuk vindt. Ook geven sommige mensen oprecht constructieve feedback waar anderen iets mee kunnen. Ook zag ik op Instagram dat mensen er een soort Q&A-constructie van maken. Simpel en anoniem allerlei vragen stellen. Soms over zaken als bijbaantjes of school, maar ook over behandelingen, eetlijsten en gewichten.
Scrollend door de Insta-stories, kwam ik echter ook direct bij de negatieve kant die naar mijn idee totaal niet met feedback geven te maken heeft. Als mensen de kans krijgen om anoniem iets kunnen zeggen, dan zijn er ook altijd mensen die direct die kans grijpen. Ik zag namelijk de meest vreselijke en kwetsende berichtjes voorbij komen waarvan ik me bijna niet voor kon stellen dat deze zouden komen van mensen die wij misschien ook wel zouden volgen.
Direct vroeg ik me af in hoeverre een app als Sarahah helpend is. Sarahah is overigens niet de enige app waarbij je anoniem feedback kunt geven. Ook apps als Secret, Yik Yak en Gossup hebben deze functie en dergelijke apps lijken steeds populairder te worden. Bovenstaande heeft echter niets meer met feedback te maken, het gaat over pesten en bewust mensen kwetsen.
Als je kampt met een eetstoornis of andere psychische problemen, kunnen zulke opmerkingen hard aan komen. Daarnaast heb je geen idee van wie zulke berichten komen. Misschien is het van een gefrustreerde vrouw die bij iedereen elke dag honderden van zulke comments achterlaat, maar het zou ook zomaar van een groepsgenoot kunnen zijn waarmee je elke dag in therapie zit. In je gezicht doet diegene misschien aardig, maar wat zegt hij of zij achter je rug om, via zo’n anonieme app?
Bovendien, als één iemand zoiets zegt, denken meer mensen dat dan? Ik zou me voor kunnen stellen dat zoiets een heel onveilig en onprettig gevoel geeft waar je helemaal niet mee bezig zou moeten zijn als je in therapie bent en bezig bent met herstellen van je problemen. Tot slot viel het me ook nog op dat er een groep is die de app downloadt, aangezien het nu ”in” lijkt te zijn, en vervolgens weinig tot geen reactie krijgt. Ook dit kan weer een negatieve invloed hebben, omdat het voelt als een afwijzing.
Heeft Sarahah dan alleen maar nadelen? Nee, dat denk ik niet. Ik zie onder onze volgers ook genoeg mensen die elkaar leuke en bemoedigende berichtjes sturen. Eigenlijk werkt dit een beetje hetzelfde als de gehele recoverycommunity. Het kan helpend zijn, maar het kan ook heel destructief werken en je in sommige gevallen een enorm slecht gevoel bezorgen. Bescherm jezelf een hier een beetje voor. Ben je gevoelig voor eventueel kritiek of commentaar, zoek het dan niet op. Je hoeft zo’n app niet te downloaden omdat iedereen het ineens heeft. Er zijn al zoveel dingen wat betreft social media, een extra app is echt niet belangrijk.
Wat is jouw ervaring met Sarahah?
Geef een reactie