Voor veel mensen gaan de eindexamens bijna van start. Bovendien zijn er in deze periode op school vaak toetsweken. In beide gevallen moet er in ieder geval veel geleerd en gestudeerd worden, wat meestal wel gepaard gaat met wat stress. Als je een eetstoornis hebt, kan dit nog wel extra lastig zijn. Misschien ben je zo gespannen dat je amper een hap door je keel krijgt, of je eet juist te veel omdat je de stress amper aan kunt. Ook kan het zijn dat je je niet kunt concenteren op al je schoolwerk omdat je continu aan het piekeren bent over wat je moet eten, calorieën en je gewicht. Als je zoveel dingen te doen hebt is dit natuurlijk alles behalve handig.
Een eetstoornis is veelal een manier om met negatieve emoties om te gaan. Bij stress en spanningen is het daarom bijna logisch dat je misschien wat meer last krijgt van je eetstoornis. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf nog goed dat ik tijdens tentamenweken van mijn studie altijd erg veel eetbuien had. Dit kwam vooral omdat ik last had van faalangst en erg perfectionistisch was. Tijdens het leren voelde ik continu een bepaalde druk. Ik was bang dat ik de leerstof niet goed kon onthouden of het allemaal niet goed begreep. Tegelijkertijd voelde ik me schuldig over het eten waardoor ik me weer minder goed kon concentreren. Die verminderde concentratie leidde weer tot meer stress wat weer zorgde voor meer eetbuien. Uiteindelijk eindigde dit vaak in paniekaanvallen. Hier hielp ik mezelf dus totaal niet mee.
Voldoende eten
Ook kan het lastig zijn om goed te blijven eten terwijl je misschien hele dagen binnen zit te leren. Toch is het belangrijk om juist dan goed te eten. Je beweegt misschien minder dan normaal, maar je hersenen zijn des te harder aan het werk. Om je goed te kunnen concentreren is genoeg energie heel belangrijk. Een eetlijst zoals we die op de website hebben, kan je hierbij wat ondersteuning bieden.
Samen leren en plannen
Als je dan genoeg energie hebt, is het wel van belang dat je dan kunt focussen op je schoolwerk en je niet aan het piekeren bent over wat je hebt gegeten of hoeveel je weegt. Wat je kan helpen is bijvoorbeeld met anderen leren. Zo wordt je naast het leren ook nog afgeleid waardoor je bijna niet de mogelijkheid hebt om ook nog na te denken over eten. Ook helpt het om een duidelijke planning te maken zodat je weet wat je precies moet doen en wanneer. Hiermee voorkom je dat je doelloos voor je uit gaat staren en in je boeken gaat zitten bladeren en je vervalt in nadenken en piekeren. Je hebt immers een concrete opdracht waarmee je aan de slag kunt.
Pauzes
Tussen het leren door is het belangrijk om pauzes te nemen. Ook al zit je als het ware in een goede flow, leg toch af en toe even je boeken of je laptop weg om iets anders te doen. Je kunt bijvoorbeeld wat muziek luisteren of een rondje wandelen. Het is ieder geval goed om je gedachten heel even te verzetten tussen het leren door, uiteindelijk kun je je dan beter concentreren als je weer verder gaat. Dit is effectiever dan uren achter elkaar doorgaan waarbij je na een tijdje niets meer in je opneemt.
De deur uit
Als je niet lekker in je vel zit kan werkelijk elke activiteit een hele opgave zijn. Ik weet van mezelf dat ik tijdens mijn eetstoornis en depressie het al heel moeilijk vond om uberhaupt een boek open te slaan. Ik was dan echt wel plan om te leren, maar als het dan zover was, las ik drie zinnen en kort daarna lag ik weer in bed. Ik had het gevoel dat ik hoe dan ook zou falen en het me toch allemaal niet zou lukken. Vaak deed ik dan maar niets, wat weer leidde tot een enorm schuldgevoel waardoor ik me nog slechter ging voelen en weer slechter ging eten. Om dit soort dingen te voorkomen kan het helpen om ergens anders te gaan leren, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Hier leren veel mensen en heb je weinig afleiding.
Je doet wat je kunt
Je richten op toetsen of examens in combinatie met een eetstoornis is nu eenmaal ontzettend lastig. Geef jezelf niet op de kop als het niet lukt of je minder doet dan je eigenlijk zou willen. Je roeit met de riemen die je hebt en doet je best, meer kun je niet doen. Wie weet haal je het gewoon, ook al is het met een iets lager cijfer. Uiteindelijk kijkt echt niemand daar meer naar. En stel dat je het niet haalt, dan is dat ook geen ramp, al voelt dat nu misschien wel zo. Probeer de lat in ieder geval niet te hoog te leggen en mild voor jezelf te zijn. Zet ‘m op!
Geef een reactie