Schoonheid als identiteit

Laatst kwam ik een filmpje tegen van een meisje dat, even vrij vertaald, stelde: “Oké, ik ga eerlijk zijn. Ik ben alleen maar bezig met óf rijker worden óf mooier zijn.” De reacties onder dat filmpje bevestigden dat veel anderen er net zo in stonden. En die houding, die ‘ambitie‘, zie ik weerspiegeld worden op een platform als TikTok.

Van duizenden ‘high maintaince om low maintaince te zijn’ filmpjes, vrouwen die andere vrouwen ‘shamen’ omdat ze hun nagels niet laten doen en hele beauty routines rondom fillers, botox en andere ingrepen. Schoonheid is nog nooit zo ‘toegankelijk’ geweest en daardoor nog nooit zo verstoord geweest.

vrouw in een sporttop met lege fotolijstjes om haar heen

Bron foto: cottonbro studio cc

Esthetiek verpakt in zelfzorg

Waar vrouwen toch wel de dominante doelgroep lijken te zijn, ontgaat het me niet dat er ook mannen de klos zijn. Een trend die, schijnbaar onder de mannelijke TikTok consumeerders, populair blijkt, is ‘looksmaxxing’, waarbij creators advies geven aan andere mannen hoe ze hun meest aantrekkelijke zelf kunnen zijn. Bewegen, een gezichtsverzorgingsroutine, regelmatig je haar laten doen, alles komt voorbij. En toch, bekruipt me het idee: is dit niet gewoon voor jezelf zorgen? Maar wordt het nu verkocht voor de looks?

Dit viel me al eerder op als het gaat om gezichtsverzorging. Waar zonnebrand bijvoorbeeld in eerste instantie werd gebruikt en ontwikkeld voor bescherming, is het nu iets dat ‘we’ gebruiken om ‘mooi’ oud te worden en wordt het nu aan de markt gebracht als ‘anti-aging’ middel.

Hoeveel tijd kost schoonheid?

Even terug naar die ‘high maintaince’ en ‘low maintaince’. In dit soort filmpjes, zie je – voornamelijk vrouwen – die één keer per week zelfbruiner op doen, ook op hun gezicht om hun contouren te versterken, zodat ze niet elke dag bezig zijn met hun make-up. Mijn tijdlijn staat geregeld vol met vrouwen die een goede nachtrust opofferen, omdat ze niet kunnen draaien door de rollers in hun haar en de maskers op hun gezicht. Daarnaast ‘moet’ je – volgens deze TikTok creators – je nagels maandelijks laten doen, zodat je niet elke week je nagels hoeft te lakken, je wimpers laten krullen om zo de wimpertang ‘s ochtends te laten liggen en je wenkbrauwen laten ‘lamineren’, om ‘s ochtends weer een paar minuten uit te sparen.

Tsja, en al die high maintaince routines die tijd zouden besparen, die kosten op zichzelf staand toch ineens veel tijd. Tijd die je jezelf schijnbaar uitgespaard als je al die ‘dingen’, elke dag opnieuw moet fixen. Maar, het kost alsnog veel tijd. En daarnaast voel ik ook de boodschap: je moet altijd ready zijn – of bezig zijn om ‘ready’ te zijn. Tip top – Tik Tok.

En ook al zit het woord ‘maintaince’ (onderhoud) in hoeverre is het verzorging en in hoeverre is het luxe? Want ook zonder dat ik een manicure heb gehad, ben ik gezond en voel ik me mooi. En wat nou als je dit allemaal niet kunt betalen? Onderhoud je jezelf dan niet voldoende? En wat is het doel? Is dat onderhoud en voor jezelf zorgen of schoonheid en hoe het overkomt?

Niet iedereen is mooi

En, in hoeverre is schoonheid toegankelijk en in hoeverre is het schoonheidsideaal inclusief? ‘Niet iedereen is mooi’, dat zijn niet mijn woorden, maar van tiktok creator Fannita. In een podcast deelde zij haar ‘hot take’, waarin ze vertelde dat ze van mening is dat niet iedereen mooi is. Hier vind je daar een short van. In de reacties vielen mensen enorm over haar opmerking. En ironisch genoeg, werd zij hierin juist geshamed voor haar uiterlijk. Reacties als: ‘Moet zij nodig zeggen!’, ‘Kijk naar jezelf!’ en ‘Who’s going to tell her’, domineren de reacties.

Is schoonheid iets universeels? Is iedereen mooi? Moet iedereen mooi zijn? Is schoonheids iets wat je opgedrongen moet krijgen? En moeten we als maatschappij hier gezamenlijk zo naar streven? Waarom is het belangrijk om mooi te zijn? En is er iets mis met je als je wél mooi wilt zijn en daar wel naar streeft?

Er is, in mijn ogen, niets mis met mooi willen zijn. Pretty privilege is, helaas, nog steeds een ding en ik denk dat veel mensen een bepaalde vorm van schoonheid, ook identificeren met bijvoorbeeld een goede hygiëne of andere eigenschappen. Echter, denk ik dat het niet altijd realistisch is voor iedereen om hier altijd mee bezig te zijn en vraag ik me af hoe ‘waar’ die associaties zijn. Niet alleen zien we er allemaal anders uit (dat lijkt me juist onze kracht!), daarnaast is het voor niet iedereen financieel haalbaar om alles wat er binnenkomt, weg te sluizen aan zoiets aan nagels en haar blowouts. Er zijn andere dingen in het leven die voor veel mensen belangrijker zijn en iedereen mag daarin zelf prioriteiten kiezen, lijkt me.

Mooi zijn vs mooi voelen

Daarnaast, bestaat er in mijn ogen ook een verschil tussen mooi ‘zijn’ en je mooi ‘voelen’. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen zich mooier of frisser voelen, nadat ze hun haar hebben geknipt of hun nagels hebben laten doen. Ik vind persoonlijk ook niet dat het erg is als je een stukje van dat gevoel, ophangt aan bepaalde zaken. Echter, vind ik het problematisch worden, wanneer we ons niet meer mooi kunnen voelen, zonder dat we helemaal in de lak zitten. Zonder dat we ‘ready’ zijn. Of wanneer we er allemaal hetzelfde uitzien.

Ik denk dat ik vooral een beetje val over hoe bepaalde ideeën worden voorgeschoteld als de ‘norm’. Dat de lat zo ontzettend hoog wordt gelegd als het gaat om schoonheid en ‘onderhoud’, terwijl het – in mij ogen – een illusie is dat iedereen zich dat maar kan veroorloven. Financieel, maar ook qua tijd.

Identiteit

Toen ik opgroeide, was ik geobsedeerd met het idee om te lijken op Victory Secret moddelen, wiens baan het was om er zo uit te zien. Soms voelt het voor helaas nog een beetje alsof iedereen er ‘perfect’ uit moet zien. Ongeacht wat je baan is, wat je in het dagelijks leven doet. Alsof je een belangrijk onderdeel van het leven verzaakt, als je niet obsessief bezig bent met je uiterlijk en altijd streeft naar ‘beter’ en mooier.

Onlangs zag ik een jonge moeder online die het een ‘flex’ vond, om twee maanden na haar bevalling, er weer uit te zien alsof ze nooit een kind had gehad. Dit geeft mij toch ergens de boodschap dat er zoveel draait om het uiterlijk. Dat dát het allerbelangrijkste is aan een persoon. Alsof je uiterlijk een karaktereigenschap is.

Zeker als je bedenkt dat bepaalde social media accounts alleen maar draaien om schoonheidsroutines, bezoekjes aan de kapper of de nagelstyliste. Wanneer je schoonheid zo’n groot onderdeel maakt van je overkomen en je zijn, wat blijft er dan nog over? En, terugpakkend op het stukje ‘hetzelfde eruitzien’, hoe authentiek ben je wanneer iedereen naar hetzelfde streeft?

Laat je niet gekmaken

Ik hoop vooral dat, als jij merkt dat je dit ook een lastig onderwerp vindt, je hierin toch een beetje bij jezelf kunt en durft te blijven. Het is echt niet erg als je ervan geniet om je nagels te laten doen of wat dan ook, maar ik hoop vooral dat je het voor jezelf kunt doen. Dat je, ongeacht hoe je eruit ziet en hoe gepolijst je erbij loopt, je weet dat het niets afdoet aan jouw waarde als mens. Je uiterlijk is geen karaktereigenschap. Schoonheid is geen identiteit, maar schoonheid zit wel in alles. Juist in de imperfectie, de authenticiteit. Je hebt namelijk zoveel meer te bieden, dan hoe je eruit ziet.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *