Op de site staan vele verhalen van meiden die hebben geschreven over hun strijd met een eetstoornis, de ups en downs die daarbij om de hoek kwamen kijken en wat steunend is geweest in de weg naar genezing. Stuk voor stuk herkenbare en inspirerende verhalen. Ook jij hebt een verhaal met al je ervaringen die je opdoet in het leven.
Misschien staat het nog nergens geschreven, maar ligt het als stukjes ongeordende herinneringen ergens in je hoofd opgeslagen. Denk je er weleens aan om jouw verhaal op te schrijven, maar heb je geen flauw idee waar te beginnen? Misschien is het schrijven van een digitaal herstelverhaal dan wel iets voor jou.
Schrijven kan je helpen om afstand te nemen van je (negatieve) ervaringen, maar geeft je ook inzichten in je positieve ervaringen en wat je tot steun is geweest. Op die manier ontdek je de weg van jouw persoonlijke herstelproces en wat je wel en niet geholpen heeft.
Daarmee vergroot je niet alleen je eigen mogelijkheden, maar kun je ook de kracht van anderen vergroten. Het delen van je herstelverhaal is vaak net zo waardevol voor anderen als voor jezelf.
Als je aan het herstellen bent krijg je vaak meer de behoefte om je verhaal met anderen te delen. Maar waar begin je met je verhaal in een chaos van ervaringen en herinneringen waar je nooit eerder woorden aan hebt kunnen geven?
Dat is voor veel mensen die met psychische problemen in de knel zijn komen te zitten vaak een lastige opgave. Ervaringsdeskundigen van de GGzE, zijn hiermee aan de slag gegaan. Zij ontwierpen hiervoor een online cursus voor het maken van je eigen herstelverhaal.
De cursus helpt je je verhaal te schrijven aan de hand van opdrachten en bouwstenen waarmee je jouw ervaringen op een rijtje zet. Je vindt verschillende schrijftips om je verhaal vorm te geven. Het schrijven van je verhaal kan soms behoorlijk confronterend zijn en heftige emoties oproepen. Daarom word je tijdens het schrijfproces gesteund door een ervaringswerker.
Natuurlijk beoordeelt de ervaringswerker niet de inhoud van je verhaal, maar hij/zij geeft je wel feedback of stelt je vragen over onduidelijkheden om je verhaal compleet te maken en je eigen inzichten te vergroten. Je werkt in je eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel aandacht je besteed aan de verschillende thema’s of onderwerpen. Met behulp van de bouwstenen bouw je letterlijk aan je eigen herstelverhaal.
Tot nog toe zijn er zeven instellingen die de cursus aanbieden. De GGzE, de regio’s van de MondriaanGroep, GGz-InGeest, GGz Breburg, GGz Drenthe, Steunpunt Utrecht GGz, Mediant, Propersona en Promens-care.
Voor meer informatie:
Kijk op www.deervaringsdeskundige.nl
Digitale cursus ‘Het maken van je eigen herstelverhaal’
Heb jij jouw eigen verhaal al eens opgeschreven?
Geef een reactie