Drie jaar geleden schreef ik bijna elke dag. Het was mijn manier om me te uiten, omdat ik het in de kliniek toen nog niet goed kon in de groep. Toch denk ik niet dat het helpend is geweest in die tijd. In ieder geval niet om het voor mezelf te houden. Ik schreef vaak negatieve dingen. Al mijn emoties kwamen op papier in zelfhaat.
Nu schrijf ik niet meer zo vaak, maar als ik schrijf, doe ik dat een heel andere manier. Ik schrijf niet meer uit mijn negatieve kant, niet meer haatdragend en destructief naar mijzelf. Als ik schrijf, uit ik mijn diepliggende emoties. Ik kom tot ontdekkingen, tot verborgen gedachtes en gevoelens. Of ik kan gewoon even mijn hart luchten. In deze blog wil ik met jullie een aantal tips delen om “goed” in een dagboek te schrijven.
Do’s en Don’ts
♥ Laat jouw zieke kant niet praten
vb. Ik ben gewoon stom, waardeloos en achterlijk.
♥ Schrijf gevoelens niet op als feiten
vb. Ik ben dik —> ik voel me dik
♥ Generaliseer niet
Wanneer je generaliseerd, maak je van één of enkele specifieke situaties een algemene waarheid.
vb. Ik kant dit nooit —> Het is me vandaag niet gelukt.
vb. Ik kan met niemand overweg –> Ik kan het niet zo goed vinden met sommigen.
♥ Schrijf in de ik-vorm
Soms lijken dingen vreselijk, maar dingen zíjn niet vreselijk. Het gaat om hoe je er naar kijkt.
vb. Vandaag is een vreselijke dag –> Ik heb vandaag een vreselijke dag
♥ Trek niet te snel conclusies
vb. Ik ben vandaag aangekomen , dus zal ik volgende week ook wel aankomen. –> Ik ben vandaag aangekomen en dat maakt me bang dat ik volgende week ook aankom.
♥ Schrijf ook positieve dingen op
vb. Gelukkig was het vandaag wel lekker weer
Denk niet alleen in problemen, maar zoek oplossingen
Vb. Ik heb het veel te druk morgen, dat ga ik nooit redden —> ik heb het morgen veel te druk en ben bang dat nooit te redden. Ik denk dat ik ga probeer rustmomentjes in te plannen en vanavond vroeg naar bed te gaan.
♥ Sta stil bij je gevoel
Hoe voel je je op dit moment? Wat voelde je op het moment van de situatie? Welk cijfer zou ik de heftigheid van de emotie geven? Onder welke hoofdemotie valt mijn gevoel (Bang, Blij, Boos, Bedroefd, Beschaamd)?
♥ Stel jezelf vragen
– Hoe voel ik mezelf?
– Is er iets gebeurd waardoor ik me emotioneler voel?
– Is er iets gebeurd waardoor ik me zo voel?
– Hoe hoog zit ik in mijn spanning?
– Zijn er situaties geweest of gaan er dingen plaatsvinden die mij extra gespannen maken?
– Hoe wil ik daar mee omgaan?
– Heb ik het er met iemand over gehad? Waarom wel/ niet?
– Welke tips of opmerkingen zijn handig om te onthouden en op te schrijven?
– Hoe ga ik hier mee om? Is dat helpend?
– Mag ik mezelf zo voelen?
– Kan ik hulp vragen?
– Zijn er helpende gedachtes die ik kan inzetten?
Hieronder een voorbeeld:
Niet doen:
Vandaag is echt een vreselijke dag. Iedereen irriteert zich aan mij. Logisch ook, want ik ben ook gewoon stom. Ik maakte ook een super domme opmerking bij het avondeten. Ik moet mezelf nu echt straffen. En morgen wordt ook een vreselijke dag. Ik ga dat nooit overleven.
Wel doen:
Vandaag had ik echt een moeilijke dag. Ik heb het gevoel dat iedereen zich aan mij irriteert. Zelf irriteer ik me namelijk wel aan mezelf. Dat komt omdat ik een opmerking maakte tijdens het avondeten waar iedereen om moest lachen. Ik schaamde me zo erg. Nu heb ik het gevoel dat ik me moet straffen. Ik ga proberen afleiding te zoeken. Ergens weet ik ook wel dat het niet erg is, iedereen maakt wel eens zo’n opmerking en mijn ouders zullen we echt niet hebben uitgelacht.
Ook ben ik bang dat morgen een hele zware dag wordt. Ik heb ’s ochtends een toets en ’s middags moet ik naar de psycholoog. Ik probeer mezelf te helpen herinneren dat ik niet meer dan mijn best kan doen. Ik ga zo nog wat leren en optijd naar bed.
Laat jouw tips achter in de reacties!
Geef een reactie