Schuld mbo-ers bijna verdrievoudigd

Een grote schuld, vaak geld tekort en moeilijk rondkomen. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) maakt zich zorgen om de groter wordende groep mbo’ers die hiermee te maken heeft. Gelukkig ziet het Nibud in het onderzoek ‘Mbo’ers in geldzaken 2015′ wel dat mbo’ers vaker zorg- en huurtoeslag aanvragen en dat, als ze geen schuld hebben, hun inkomsten en uitgaven in balans zijn.

• 1 op de 5 mbo’ers heeft een schuld
Van alle mbo’ers heeft 21% geld geleend bij anderen (formeel of informeel) of bij DUO. In 2011 was dat nog 17%. Niet alleen het aantal mbo-studenten dat leent is gestegen, ook het bedrag dat zij lenen is hoger geworden. In 2011 had de lenende mbo-student gemiddeld 1.265 euro schuld. Nu is dat bedrag gestegen naar 3.681 euro. Worden betalingsachterstanden, roodstand en koop op afbetaling hier ook in meegenomen, dan is de schuldenlast voor lenende mbo’ers in 2015 gemiddeld 4.854 euro. Voor uitwonende mbo’ers is dit zelfs 6.445 euro, voor thuiswonende studenten ‘slechts’ 3.841 euro.

bron foto

Er wordt vooral geleend voor uitgaven aan school (lesgeld en studieboeken). Daarnaast wordt er geleend voor eten en drinken, kleding, de mobiele telefoon of uitgaan. Het Nibud is geschrokken van het hoge bedrag aan schulden. Mbo’ers zijn een kwetsbare groep. Het zal moeilijk worden om de schuld waarmee ze starten snel af te lossen. Het Nibud adviseert deze studenten dan ook om kritisch te blijven op hun uitgaven en zo schulden te voorkomen.

• Schulden een last
Een groot deel van de mbo’ers (1 op de 5) geeft aan vaak of altijd geld te kort te komen. In 2011 was dit nog 14 procent. 15 procent van alle mbo-studenten vindt zelfs dat hij een financieel probleem heeft. Van de mbo-studenten van 18 jaar en ouder die een financieel probleem ervaren, heeft 75 procent een schuld. Een ruime meerderheid van hen voelt zijn schuld als last. Met name studenten die op dit moment rood staan, ervaren een financieel probleem.

Dat zo’n groot deel van de mbo-studenten zijn geldzaken niet op orde heeft, en daar ook mee zit, is zorgwekkend volgens het Nibud. Met nog weinig financiële verplichtingen zijn de geldzaken van deze mbo’ers nog vrij overzichtelijk. Lenen, rood staan of betalingen uitstellen zou niet nodig hoeven te zijn. Het signaal dat dit onderzoek afgeeft, moet aanleiding zijn voor alle betrokken partijen om extra alert te zijn op de geldzaken van mbo-studenten.

• Mbo’ers incasseren vaker zorg- en huurtoeslag
Huurtoeslag wordt door 33 procent van de uitwonende mbo’ers van 18 jaar en ouder ontvangen. In 2011 was dat nog maar 17 procent. Van de mbo’ers van 18 jaar en ouder ontvangt 69 procent zorgtoeslag. In 2011 kreeg 46 procent zorgtoeslag. Het Nibud is blij met deze stijging. Toeslagen vormen namelijk een belangrijk deel van de inkomsten van mbo’ers. Per maand ontvangen ze (maximaal) 78 euro, wat een bron van inkomsten van bijna 1000 euro op jaarbasis betekent.

Wel kijkt het instituut kritisch naar de mbo’ers die de toeslagen niet krijgen. Bij de mbo’ers die geen zorgtoeslag ontvangen, speelt bij ruim de helft onwetendheid een belangrijke rol: 22 procent weet niet dat ze zorgtoeslag kunnen aanvragen, 16 procent geeft aan dat ze het niet krijgen, omdat ouders de zorgverzekering voor hen betalen en 16 procent geeft als reden dat ze thuis wonen. Zij zijn blijkbaar niet op de hoogte van de voorwaarden voor het krijgen van zorgtoeslag. Dat zijn ruim 55.000 mbo-studenten van 18 jaar en ouder die mogelijk het bedrag van bijna 1000 euro per jaar laten liggen.
Bij huurtoeslag is dit percentage gelukkig beperkt. Slechts 12 procent is niet op de hoogte van de mogelijkheid huurtoeslag aan te vragen.

bron foto

• Inkomsten en uitgaven
Gemiddeld hebben mbo-studenten 549 euro per maand te besteden. Dit is het totaal aan inkomsten (bestaand uit studiefinanciering, bijdrage van ouders, stage/werkplek, bijbaan etc.). De inkomsten van thuiswonende en uitwonende studenten verschillen sterk: 455 euro versus 903 euro.

Gemiddeld geven mbo’ers 588 euro per maand uit. Dit zijn alle eigen bestedingen, inclusief het verplichte lesgeld dat mbo’ers vanaf hun 18e moeten gaan betalen. Ook in de hoogte van de maandelijkse bestedingen is er een groot verschil tussen thuis- en uitwonenden: 404 euro per maand voor thuiswonenden en 1052 euro per maand voor uitwonenden. Gemiddeld komen uitwonende mbo-studenten maandelijks dus niet rond. Het Nibud wijst er dan ook op dat het voor hen des te belangrijker is aan te vragen waar ze recht op hebben en goed te budgetteren.

De grote uitgaven bestaan voornamelijk uit de noodzakelijke uitgaven als huur (449 euro per maand), boodschappen (165 euro per maand), studieboeken (145 euro per maand) en de zorgverzekering (104 euro per maand). Daarnaast kunnen rijlessen (243 euro per maand) en verkeersboetes (91 euro per maand) een grote kostenpost vormen.

Leen jij geld?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

12 reacties op “Schuld mbo-ers bijna verdrievoudigd”

  1. Ik voel me zo stom, maar ik heb geen last van geldzaken :$ :$
    Ik woon nog bij mijn ouders (18) en zij betalen eigenlijk alles voor me.
    School, kleding, zorgverzekering, etc. Ze hebben mijn rijlessen betaald…
    Alleen ik krijg wel zorgtoeslag, die maak ik over naar mijn ouders in ruil voor zakgeld.

    15 euro per week bedraagt dat. En dat is meer dan genoeg want ik ga nooit uit.

    Zijn er meerdere meisjes die dit ook hebben? Of ben ik de enige die geen problemen met geld heeft? Ik voel me nu echt een verwend kind maar dat wil ik helemaal niet zijn :O

  2. Ik heb ook geen echte geldzaken maar met 15euro per week kan ik echt niet rond komen….. Echt niet!

  3. Ik heb hetzelfde hoor Anoniem. Mijn ouders betalen ook vrijwel alles voor mij. Ze hebben wel altijd gezegd dat ik wel een baantje moet hebben en dat geld spaar ik op voor als ik klaar ben met mijn opleiding.

    Ik vind het dus niet verwend, want het is alleen maar fijn dat je zonder schulden en zorgen met je ‘zelfstandige’ leven kan beginnen. Maar wees je wel bewust van het feit dat je echt heel veel mazzel hebt met het feit dat het zo, zonder schulden, kan! 😀

  4. Dank jullie wel 🙂

  5. Pardon, verkeersboetes. Ik neem aan dat je geen auto gaat rijden als je studeert. Dan vraag je er ook om. Wat een arrogantie. Ik heb altijd alles op de fiets gedaan. Ik bespaarde door te gaan fietsen.

  6. Het is wel fijn, en zie het ook niet als verwend, maar het lijkt mij niet zo verstandig om op je 18e alleen vast zakgeld als besteding hebt. Nou weet ik niet of jullie ook andere redenen hebben hiervoor (bijv psychische of andere soort belasting, dan is het natuurlijk anders) maar juist de stap naar het “volwassen” leven lijkt me dan ineens zo groot als je alles wel zelf moet doen?
    Denk wel dat het juist goed is om te leren om gaan met geld, zodat je later niet te makkelijk gaat lenen of uitgeven.
    Beginnen met zelf je kleding en dergelijke betalen misschien.

    Op mijn 14 begon ik met bijbaantjes om daar leuke dingen van te kopen. Ik was 16 toen ik zelf de dingen als kleding, leuke dingen en mobiel abonnement betaalde van mijn bijbaantjes, op mijn 18 nam ik daar langzaam dingen als school, boodschappen en zorgverzekering bij. Zo was het voor mij toen ik op mijn 22 op mezelf maar een kleine stap naar zelf dingen als huur, verzekeringen, studie en belastingen te betalen. Ik leen niet, maar ik ben gewoon heel erg nauwkeurig en als ik het niet kan betalen dan doe ik het niet. Keuzes maken en heel goed opletten.

    Mijn huisgenoot die pas voor het eerst zelf met geldzaken bezig begon toen ze op zichzelf ging wonen, heeft in het begin leningen aangevraagt, hoewel dat eigenlijk niet nodig was geweest als ze het wat gestructureerder aan had gepakt…die heeft ook geleend voor dingen als haar mobiele abonnement en uitgaan. Tja, ik vind het prettig dat ik altijd al zelfstandig met geld heb leren om gaan, als ik zie hoe zij nu toch wel geldproblemen heeft.

    @d er zijn ook mensen die niet kunnen fietsen om wat voor reden dan ook.

  7. Ik ben 18 en woon thuis. Wat hebben jullie een mazzel dat jullie ouders alles betalen, dat doen die van mij niet. Al vind ik dat eigenlijk vanzelfsprekend, je bent 18. Als ik iets leuks wil doen/kopen moet ik dat gewoon zelf betalen. Ik vind dat ook heel normaal, leren dat je moet werken voor je geld en ermee om te gaan.

  8. ik heb zelf ook een studieschuld (doe wel hbo) maar dit is bijna onvermijdelijk. Door psychische klachten kan ik niet naast mijn studie werken en op jezelf wonen kost nou eenmaal meer dan je aan studiefinanciering krijgt. Ik denk dat het bij veel mbo studenten ook om studieschulden gaat? Dat je je als studerende in de schulden steekt lijkt me niks nieuws, maargoed…

  9. Beetje onzin dat alleen mbo-ers een kwetsbare groep zijn. Niveau van opleiding is niet altijd doorslaggevend.

  10. Heb hetzelfde als Liz. Daarnaast kan mijn moeder net aan zelf rondkomen met haar baan en heb ik geen contact met mijn vader, dus ik kan niet bij mijn ouders aankloppen voor geld. Ook zit ik op volledige lening doordat ik al te lang aan het studeren ben door psychische klachten, dus qua schulden ziet het er niet rooskleurig uit voor mij…

  11. Gelukkig nooit schulden gehad en leen ook nooit geld bij mensen. Heel soms vergeet ik nog wel eens klein geld mee te nemen en schiet iemand me paar euro voor, die ik nadien netjes terug betaal.

  12. @ M je hebt helemaal gelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *