Schuldgevoelens en de feestdagen

Rond de feestdagen draait alles net even meer om eten dan de rest van het jaar. Oliebollen, zeven gangen diners, gourmetten, koekjes en chocola, alles komt voorbij. Als je last hebt van eetbuien, maar ook als je jezelf van alles verbiedt, is dit allemaal onwijs lastig. Hoe kom je hier door heen? Maar ook, hoe ga je om met alle gesprekken over afvallen, kilo’s diëten en eten?

Rond de feestdagen komen er extra veel reclames over sportscholen, stappentellers, diëten en gezonde voeding op tv. Special K, Weight Watchers, Sonja en weet ik veel wat nog meer. Ik denk dat dit soort bedrijven behoorlijk profiteren van al onze schuldgevoelens na de feestdagen. Veel mensen letten even op hun voeding na kerst en oud&nieuw, maar er zijn ook mensen die zich op nieuwjaarsdag voornemen dit jaar flink af te vallen. Als iemand overgewicht heeft, is dat voornemen niet zo raar, maar voor iemand met een eetstoornis zitten aan afvallen de nodige haken en ogen. Afvallen kan bijvoorbeeld een terugval triggeren of juist eetbuien veroorzaken. 

Na de kerst of oud&nieuw worden de laatste kerstkransjes en oliebollen opgesnoept en hier en daar hoor je iemand zeggen: ‘’Weer veel te veel gesnoept deze dagen.” Je voelt je schuldig. Ook jij hebt mee gesnoept en voelt je meteen aangesproken. Je kijkt naar je buik en je broek voelt ineens veel strakker. Zie je wel, je had er vanaf moeten blijven, denk je meteen.

Veel mensen kennen schuldgevoelens rondom de feestdagen. Wanneer je een eetstoornis hebt, gaat het gedrag dat voortkomt vanuit die schuldgevoelens echter vaak iets te ver. Je neemt je voor enorm streng te lijnen, verbiedt jezelf voedsel, wilt extreem gaan sporten, slaat maaltijden over of braakt je eten uit. Die reacties zijn voor jou misschien vanzelfsprekend, maar voor de meeste mensen enorm extreem. Het is tenslotte erg gevaarlijk en ongezond gedrag. 

Wil je op gewicht blijven, dan zijn de feestdagen echt geen boosdoeners. Je kunt gewoon hetzelfde aantal (minimaal 3) tussendoortjes per dag eten, je ontbijt, lunch en diner. De producten die je eet zijn misschien iets luxer dan gewoonlijk en dat maakt het waarschijnlijk eng. Maar als je de dagen na kerst of oud&nieuw gewoon weer een paar dagen normaal eet, komt je lichaam en je gewicht weer gewoon in evenwicht. 

Ik dacht heel vaak dat ik enorm zou aankomen tijdens de feestdagen. Ik had zoveel gegeten en extra’tjes op. Ik voelde dat mijn buik dikker was en m’n kleding zat voor mijn gevoel veel en veel strakker. Uiteindelijk was er helemaal niet zoveel aan, of was ik zelfs afgevallen. Een halve kilo tot een kilo kan namelijk ook gewoon een lichte schommeling zijn. Maar na sommige feestdagen was die halve kilo er niet eens bij, maar was ik gewoon gelijk. Wees dus realistich. Je komt echt niet ineens vijf kilo aan. 

Ga dus niet meteen op de rem na de feestdagen of direct na het kerstdiner. Dat schuldgevoel verdwijnt als je het uitzit. Gebruik daarvoor ook de tips uit DIT vlog over schuldgevoelens. Als je meteen in z’n achteruit gaat na de feestdagen, raakt je lichaam juist uit balans. Eet dus gewoon je drie maaltijden en drie tussendoortjes en ga niet extreem sporten. Probeer juist een gezonde eetlijst aan te houden.

Heb je ondergewicht, dan kan het zijn dat je toch iets aankomt. Probeer dan te denken dat dit aangekomen gewicht er toch nog aan moet. Dat geeft soms wat meer lucht. Onthoud ook dat wanneer je op de rem trapt na deze dagen, je lichaam daar alleen maar een klap van krijgt en daar gaat niemand zich beter van voelen.

Laat alle reclames, gesprekken en advertenties over lijnen je ene oor in, en het andere oor uit gaan. Ze zijn niet belangrijk. Lijnen en diëten is tijdelijk, een gezond eetpatroon kan jou voor de rest van je leven op een gezond gewicht houden. Stel voorop dat je een eetstoornis hebt, en dat die alles gewoon even heel lastig maakt. Praat er over als je het moeilijk hebt of je schuldig voelt. Voor een deel herkennen veel mensen het vast wel. Triggert tv je tijdens deze dagen, kijk dan gewoon tijdelijk geen tv of in ieder geval geen reclames. Op Nederland één, twee en drie heb je dat bijvoorbeeld al veel minder. 

Heb je direct na het kerstdiner al last van schuldgevoelens, dan kan het helpen dit meteen tegen iemand te zeggen. Zoek ook afleiding door bijvoorbeeld een gezellig spelletje te doen, te sjoelen, te kaarten of een kerstfilm te kijken. En als het sneeuwt, kan het leuk zijn een sneeuwpop te gaan bouwen! Even je gedachten verzetten, terwijl je ook wat relativerende woorden tegen jezelf uitspreekt of het er met iemand over hebt.

Volg je sinds korte tijd geen gezond eetschema, dan is het handig met jezelf af te spreken waar je wel en niet aan meedoet deze feestdagen. Maak geen stappen die eigenlijk nog een beetje te hoog gegrepen zijn. Houd het haalbaar voor jezelf. Tegelijkertijd kan het ook goed zijn om jezelf een beetje uit te dagen. Dingen doen die je eerst niet durfde, kan je een stuk verder helpen richting genezen!

Vanavond is er tevens een themachat over de feestdagen. 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

18 reacties op “Schuldgevoelens en de feestdagen”

  1. Fijn artikel!

  2. Goeie blog! Dankjewel!

  3. Net wat ik nodig had, thanks!

  4. En ja hoor, hij komt weer als geroepen! Thanks!

  5. Thanx voor het delen..
    Ik maak me best wel druk om te feestdagen…

  6. Ja, het is en blijft gewoon een moeilijke periode ..
    Maar mijn vriend zei: is zijn maar 2 dagen!
    Hij heeft gelijk, uhu .. zelf soms moeilijk te denken ..

  7. Fijn stukje, ik ga mezelf een grote schop onder mijn kont geven en eindelijk weer proberen te genieten van de kerstdagen. 🙂

  8. Goed zo Rianne!!
    Ik heb mezelf voorgenomen om dit jaar niks zelf mee te nemen naar de brunch bij mijn oma, maar alles daar eten en dan maar zien wat ik eet. Ik wil wel proberen een beetje dezelfde hoeveelheid te eten, dat dan weer wel.

  9. “En als het sneeuwt, kan het leuk zijn een sneeuwpop te gaan bouwen! ” haha helaas dit jaar niet van toepassing, helaas pindakaas!
    Het is vrij logisch dat we nadenken over hoe we de feestdagen doorkomen, maar ik wil je ook eens vragen na te denken over wat kerst werkelijk betekend behalve eten, cadeautjes en gezelligheid. Met kerst vieren we dat Jezus is geboren, Hij heeft op aarde geleefd en een heleboel bijzondere dingen gedaan en gezegd. Hij wil je graag betrokken zijn in je leven. Hij wil een liefdevolle Vader voor je zijn, je helpen in alle dingen van het leven. Ik wil je bemoedigingen de moed niet op te geven, ook niet in deze moeilijke dagen. Probeer ook te genieten ook al lijkt dat misschien niet zo gemakkelijk. Vraag God om hulp, ook al ken je hem misschien niet, het mag. Heb er vertrouwen in, je bent het waard om je eetstoornis te overwinnen, en vrij te zijn om te kunnen doen wat anderen ook doen.

  10. Goed artikel, het stelt steeds weer gerust om te lezen dat ik niet de enige ben, en het is ook wel een motivatieboost 🙂
    Kerst is bedoeld om leuk te zijn, hophop en daar wil ik ook van kunnen genieten!

  11. Bedankt, dit artikel kan ik goed gebruiken. Morgen gourmetten met mijn familie.

  12. Ik voel me nu al schuldig, en dan moet eerste kerstdag nog komen…

  13. dankjewel, hier heb ik wel wat aan

  14. Precies iets wat ik nu nodig heb 🙂 heel erg bedankt!

  15. Fijne, helpende blog .. thnx!

  16. Mooi gesproken janneke. Ik heb alleen het iedee dat ik hem teleurstel.
    Verder goede blog, ik vind reclames enorm lastig en wil na de feestdagen gaan compenseren maar heb straks in januari veel examens waar ik enigzins energie voor nodig heb. Wat lastig is. Ik heb gisteren wel lekker gegeten, voel me wel.schuldig dat ik niet kan sporten. Maar doe rustig aan en ja ga vanavond gourmetten met mijn man. Lekker rustig met zn tweeën.

    Liefs Amanda

  17. Goed artikel!
    Zelf dit jaar eens geen last van schuldgevoelens, aangezien ik ziek op bed lig en geen hap door mn keel krijg… 🙁

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *