Seksueel misbruik en een eetstoornis

Als ik hier rondkijk zie ik veel meiden met een eetstoornis die daarnaast ook worstelen met problemen door nare ervaringen op seksueel gebied. Voor mij was dit naast mijn eetstoornis ook een van de dingen waar ik onmogelijk alleen uit kon komen. Ik ging in behandeling voor mijn misbruikverleden maar al snel kreeg ik te horen dat het niet meer kon omdat mijn eetstoornis te heftig was en door ondergewicht het niet meer mogelijk was om trauma-behandeling te doen. Toen ik op zoek ging naar een behandeling voor mijn eetstoornis kreeg ik te horen dat ik ook een trauma had (en andere problematiek, waaronder borderline) en het te complex was om nu dan maar met mijn eetstoornis bezig te gaan. Maar mijn gewicht bleef maar dalen.

Toch heb ik het zoeken niet opgegeven, en met de nodige hulp vond ik een goede psycholoog die het aandurfde om te kijken hoe ver we kwamen door de verschillende problematiek tegelijk aan te pakken. Ik kwam aan tot een bepaald gewicht en de emdr werd weer opgepakt. Ik maakte stapjes, hele kleine. Maar ging het een vooruit, ging het ander weer achteruit. Ik denk een herkenbaar iets voor velen. Toen ik vast liep gingen we samen op zoek naar een opnameplek.

bron foto

Tijdens die opname ging ik niet gelijk aan de slag met mijn eetstoornis of misbruikverleden. Maar leerde ik eerst mijn emoties reguleren. Want dat was iets wat ik door mijn hele leven heen niet had geleerd. Ik kende geen emoties, wist niet hoe ik ermee om moest gaan, behalve op een destructieve manier.

Ik leerde voelen. Soms is het moeilijk als je heel lang alles qua emoties weggestopt hebt, en herken je helemaal geen emoties meer. Ik leerde wat boos, bedroefd, bang, en blij was. Ik had niet verwacht dat ze me dat op mijn 26ste nog zouden moeten uitleggen, en het voelde voor mezelf alsof ik wereldvreemd was door zulke normale basisgevoelens niet te kennen. Ik ging in schema’s situatie uitpluizen, en leerde voor het eerst woorden te geven aan mijn gevoelens. Niet alleen boos, bedroefd of bang, maar ook blij was voor mij een ingewikkelde emotie. Toen ik meer inzicht had in wat ik nu precies voelde gingen we een stap verder en ging ik bezig met mijn misbruikverleden. Ik ging een stabilisatiecursus volgen in mijn opname.

Daarin kwam al snel naar voren dat ik bij elke vorm van emotie dissocieerde. Ik deed dit bijna de hele dag door. Wat het ontzettend moeilijk maakt om met jezelf aan de slag te gaan. Want in plaats van het aan te gaan dissocieer jezelf als het ware ‘weg’ uit de situatie. Ik was negen toen ik misbruikt werd en al vrij snel had ik door dat wanneer ik mezelf naar een soort van onbewoond eiland dissocieerde ik minder meekreeg van wat er met me gebeurde. Mijn eiland was mooi, een wit strand, de zon en zee en mooie dolfijnen in het water. Mijn thuissituatie was ook moeilijk, een destructieve vader en agressieve moeder en ik was een kind dat niet gewenst was. Al snel merkte ik dat ook daar dissociëren een prima hulpmiddel was om minder mee te krijgen, en zo leerde ik dat bij elke vorm van emotie ik mezelf wel ‘weg’ kon maken. En heb ik dus eigenlijk ook nooit geleerd om met emoties om te gaan.

Ik ging hiermee oefenen. Omdat ik zelf vaak niet door had dat ik dit deed werd ik hierop gewezen door mensen om me heen. En deed ik samen oefeningen om in het hier en nu te blijven. Ik keek de kamer rond en noemde vijf dingen die ik zag, vervolgens vijf dingen die ik hoorde, en vijf dingen die ik ervaarde (geuren, temperatuur, dat ik de stoel voelde etc)of ademhalingsoefeningen; ik telde elke in en uitademing en zei dit hardop: inademing 1, uitademing 1, inademing 2 etc. Doordat je moet nadenken blijf je in het hier en nu. De eerste paar keer vond ik het maar raar en was ik ervan overtuigd dat het toch niet werkte, door mezelf hierin niet serieus te nemen lukte het ook niet. Door heel wat te oefenen leerde ik wat het me opleverde. En na verloop van tijd kon ik dit ook inzetten wanneer ik alleen was. En zelfs om op een gegeven moment herbelevingen tegen te houden.

Ook voor de herbelevingen had ik een blad gemaakt voor de mensen om me heen. Wat ze wel en niet moesten doen. Mijn naam noemen, en aangeven wie degene zelf was. Het moest een vrouw zijn die tijdens een herbeleving bij mij me was. En ik moest niet aangeraakt worden. Ze moesten me vragen om rond te kijken, hen aan te kijken etc. Ook voor mezelf had ik een blad gemaakt wat ik moest doen als ik voelde dat ik wegzakte.

Ik denk dat veel meiden ook bekend zijn met nachtmerries over het misbruik dat je hebt meegemaakt. Dit was voor mij een reden om niet meer te gaan slapen, en dit zo lang mogelijk uit te stellen. Maar ook weinig slaap staat je behandeling in de weg. Je hebt immers je rust en energie nodig om met je behandeling bezig te kunnen zijn. Ik had mijn kamer zo ingericht dat wanneer ik een nachtmerrie had ik daarna niet in paniek zou raken. Ik had foto’s van mijn vriend en hondje naast mijn bed. Op de muur had ik een blad met: ‘het is nu 2011′, ‘je bent in apeldoorn’ ‘je bent veilig hier’ en zelf een met mijn eigen naam erop. Door dit ‘s nachts te kunnen lezen na een nachtmerrie was ik sneller weer in het hier en nu.

bron foto

Door op het moment van misbruik continu verteld te zijn dat het mijn eigen schuld was, ik het verdiend had en dat ik vies was, waren dit voor mij kloppende gedachten. Ik was er van overtuigd dat dit de waarheid was en dit was bij mij ontzettend hardnekkig. Het heeft heel lang geduurd voordat ik die gedachten ook maar een beetje los kon laten. Want zeggen dat het niet mijn schuld was, deed nog veel meer pijn dan vasthouden aan mijn ‘vertrouwde’ gedachten die ik mijn hele leven had gehad. Het maakte me verdrietig en boos en dat waren moeilijke emoties. Toch werkt het wat mensen zeggen; hoe vaker je herhaalt dat deze gedachten niet kloppen, hoe meer je gaat voelen dat je eigen waarheden helemaal geen waarheden zijn. En ook de emoties daarbij worden minder.

Ik ben eerst alle ‘kromme gedachten’ over mezelf en over het misbruik gaan opschrijven:

  • Ik ben vies
  • Het is mijn eigen schuld
  • Ik had niet met hem mee moeten gaan keer op keer
  • Ik had moeten vechten etc

En ben daartegenover voor mij helpende/ rationele gedachten gaan zetten:

  • Wat er gebeurd is mag ik vies vinden, maar ik (mijn lichaam) is niet vies, dat is hij.
  • Een volwassene hoort geen seks met een kind te hebben, dat is strafbaar.
  • Ik voelde me thuis niet veilig en alleen en zocht dit ergens anders, hij heeft misbruik gemaakt van de situatie. Naast dat hij me heel veel pijn deed, was hij ook heel vaak aardig en kreeg ik de liefde die ik thuis niet kreeg.
  • Wanneer een kind extreme angst of pijn heeft komen overlevingsstrategieën naar boven, waarvan dissociëren er een is.

Zo zal je voor jezelf moeten kijken wat jouw ‘kromme gedachten’ zijn, en welke helpende je daar tegenover kan zetten. Ook deze had ik opgeschreven en hingen naast mijn bed. Dit omdat ik wist dat ik ze anders in een lade zou leggen en er niet meer naar zou kijken omdat ik ze toch niet geloofde. En ja dat is heel moeilijk in het begin, in je hoofd probeer je er continu weer tegenin te gaan met ´ja maar´ gedachten. Maar na verloop van tijd ga je het steeds meer voelen en geloven.

Ook het werken met G schema´s heb ik erg veel aan gehad. Dit alles bij elkaar was een hele opgave, en heeft ontzettend veel strijd en tranen gekost. Ook zijn er momenten geweest dat ik dieper zakte dan ooit, toch krabbelde ik elke keer weer op met in mijn achterhoofd, hij heeft al zoveel verpest in mijn leven, het is tijd om te gaan leven, het is tijd dat hij geen invloed meer heeft.

bron foto

En hoe verder ik kwam met dit proces hoe meer mijn eetstoornis naar de achtergrond schoof. Ik kan nu zeggen dat ik nooit heb durven dromen dat ik zou komen waar ik nu sta. Ik ben gelukkig. Ik leef MIJN leven in plaats van dat mijn leven geleefd word door mijn verleden. Met deze blog hoop ik mensen die dezelfde ervaring hebben wat tips te kunnen geven hoe ze zouden kunnen handelen bij bepaalde situaties. Maar nog meer ze een beetje hoop te geven dat al de nare gedachten en gevoelens die seksueel misbruik met zich mee brengen echt minder worden.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

40 reacties op “Seksueel misbruik en een eetstoornis”

  1. Ik herken dingen in wat je zegt doordat het mij ook gebeurd is.. Maar de gedachtens zo omdraaien lukt me niet. Knap dat jij dat wel kan.

    Liefs

  2. Heel veel respect voor de lange weg die jij hebt afgelegd, je kunt enorm trots zijn op jezelf!

  3. heel veel respect dat je dit hebt willen delen om zo andere te helpen!

  4. Je hebt echt goede stappen gemaakt!
    Ik ben nu op het punt dat ik heb moeten stoppen met EMDR, omdat het niet meer binnen kwam.. Ik hoop het weer snel op te pakken.
    Liefs

  5. Ben sprakeloos…Heel herkenbaar….

  6. Wauw, wat dapper hoe je hiermee om bent gegaan! Helaas is het voor mij erg herkenbaar. De inrichting van je kamer is een goede tip waar ik zeker iets mee wil gaan doen. Ik vroeg me wel af waar je opgenomen bent geweest?

  7. Pijnlijk herkenbaar, al was ik wel wat ouder toen het bij mij gebeurde…

    Je hebt je verhaal heel helder verwoord en er staan hele bruikbare tips in! Dank je wel!

  8. herkenbaar, maar goede tips:)

  9. Jeetje, wat heftig. Enorm herkenbaar, bedankt hiervoor.

  10. Meis ik heb respect voor je,

    26 jaar en leren voelen. Ik was 29, en val nog vaak terug in het niet voelen, soms is het veiliger om niet te voelen. Ik weet dat dat nog 1 van mijn kromme gedachten zijn.
    Je verhaal is pijnlijk herkenbaar. Ook de weg die je hebt afgelegd om te komen waar je nu sta.
    Bedankt voor de tips, je blog is zeker helpende.

    Wees trots op wie je ben en waar je nu sta!

    JustMar

  11. Wow, diepe, diepe respect !!
    Zo herkenbaar (helaas) maar wat knap dat je nu niet meer leeft vanuit het verleden.
    Zit momenteel ook opgenomen en ben inderdaad ook alleen maar bezig met voelen, en stilstaan bij wat ik voel…
    Ook g-schema’s en mythes onkrachten (dus je ”kromme” gedachten )
    Hoop dat ik ooit ook op zo’n punt kom als waar jij nu bent…
    Dankjewel voor je verhaal

    Liefs

  12. Heel fijn om dit te lezen 🙂

  13. woop woop. dit kwam echt op een goed/slecht moment. tranen sprongen in mn ogen, en flashbacks waren terug. bij geen van alle had dit mogen gebeurden. stay strong girls..

    liefs.

  14. wow mooi stuk,helaas herkenbaar..wel mooi om te lezen dat je nu gelukkig bent en je eigen leven kunt lijden 🙂 zelf worstel ik nog steeds met bepaalde gedachten over mijn lichaam zoals dat zachtheid vies is..en ik walg van mijn lichaam..bedankt voor dit stuk en de tips!

    liefs

  15. respect dat je dit durft te delen
    geeft hoop

  16. Wow.. ik kan alleen maar zeggen; wat heftig als je zoiets mee hebt moeten maken! Zo oneerlijk. Heel erg veel respect voor jou!

  17. WOW , dikke herkenning hier,
    wat een fijne blog Lieve yessy,
    heel erg bedankt !

    xxxxx

  18. @roos, ik heb in apeldoorn bij scelta in opname gezeten.

  19. heel veel respect voor jou lieve Yessy!

  20. Heel herkenbaar, bedankt voor dit stuk Yessy,
    ik vind je heel dapper!

    Ik zit er nu middenin met EMDR therapie, onwijs moeilijk maar het gaat het waard zijn. Dat weet ik zeker..

  21. wat een goed verhaal, en wat schrijf je het allemaal helder en duidelijk op! bedankt dat je dit deelt, heel veel mensen durven hier niet over te praten.

  22. Lieve Yessy,
    Alleen maar respect voor je verhaal, wat superdapper dat je het hier hebt durven te delen.
    Je bent steeds meer een voorbeeld voor me aan het worden hoe het kan worden als
    ik het aanga.

  23. Respect!
    Zelf zit ik er nu ook middenin. Dank je wel voor het delen.

  24. Ik heb respect voor je, lieve Yessy…

    Ik geef om je!!

  25. Je bent een topper, een kanjer!

  26. Woow wat herkenbaar allemaal ook dat dissociatie … Respect

  27. Wauw, ongelofelijk respect voor jou en de weg die je hebt afgelegd!

  28. Wauw Yessy, wat een super goed geschreven verhaal, zeg!!!
    Dat heeft je vast heel veel gekost, om op papier te zetten.
    Daarvoor veel dank!

    Ik heb ook mijn emoties allemaal 24 jaar lang niet gevoeld door dissociëren.
    Wist alleen niet dat dat de naam ervoor was, tot ik nu dit las.
    Heb er heel veel moeite mee gehad (woede kwam eerst, toen ook angst, toen verdriet… en veel later een klein beetje blij).

    EMDR heeft mij tot nu toe ook al heel veel geholpen!
    Ik wil mensen graag meegeven dat dit soort dingen ook puur emotioneel kunnen spelen en ontstaan, er hoeft geen fysiek element te zijn, soms…

  29. Lieve Yessy,
    Wat goed dat je dit geschreven hebt, Ik heb heel veel respect voor jou!
    Hoe jij zo je leven weer hebt kunnen oppakken, vind ik knap!
    Dikke knuffel ! x
    LovelyJules

  30. Wauw lieve meid, je bent een toppertje! Wat heb jij hard geknokt, je mag trots zijn op jezelf. Een groot deel van het gevecht tegen je verleden herken ik. Dus ik weet uit ervaring hoe ontzettend zwaar het is. Maar als je maar blijft knokken is alles mogelijk!

    Trots op jou!

    Dikke knuff!

  31. Lieve Yessi,

    Wat enorm moedig om je levensverhaal met ons te delen. Ik ben nooit misbruikt maar door Borderline, zie ik wel heel veel overeenkomsten.
    Zo leer ik nu sinds bijna twee jaar om weer emoties te hebben door middel van wekelijkse gesprekken met hulpverleners en PMT. Ook ik heb een probleem met het eten.
    Stukje bij beetje gaat het beter.

    Yessi je bent een mooie sterke jonge vrouw.
    Ik heb respect voor je.

    Hug

    Els

  32. Enorm herkenbaar… Ik vind het ook lastig om die oefeningen te doen als je dissocieert. Maar ik ga het toch meer proberen, net wat je zegt, je moet het blijven doen. Respect!

  33. Lieve Jessy,

    Onwijs veel herkenning en wat een kracht uit je berichtje! De strijd tegen wat mensen in je nabije omgeving er van zeggen -hierboven- is iets wat denk ik heel veel twijfels bij je oproept maar ik lees je kracht. Zo diep gegaan, zo hard gewerkt. Ja respect!
    De eerste stapjes zijn moeilijk…

    Liefs

  34. Ik weet niet waar dit bericht hierboven vandaan komt.
    Ik heb namelijk al sinds mijn geboorte geen opa’s en oma’s ook al jaren niet meer, die zijn allemaal overleden. De naam dubbelaar ken ik ook niet. Mijn blog is ook anoniem dus weet eigenlijk niet voor wie dat berichtje is..

  35. het is voormij heel herkenbaar
    ook het werken met Gschemas
    soms lukt het gewoon niet omdat alles terug kom een 1 ruk dan weet ik gewoon niet hoe ik er mee om moet gaan vind het knap dat het jou wel lukt daar ben ik blij mee
    maar opname vind ik niet zo fijn beangtig vind ik dit

  36. Fijn dat je uiteindelijk toch goede hulp hebt gevonden!
    Mag ik vragen waar je je behandeling gevolgd hebt?

  37. @nikki. Ik heb bij scelta in apeldoorn gezeten.

  38. ik heb je verhaal met tranen in mijn ogen gelezen, onwijs veel respect voor je!
    fijn om te weten dat het een plek kan krijgen en je veder kan.
    helaas heb ik net overal de stekker uit getrokken… maar wil het wel weer oppakken!
    wat goed dat je dit heb willen delen!

  39. Respect voor wat je hebt doorgemaakt! Helaas erg herkenbaar..nu bezig met EMDR. Hopelijk gaat het helpen!
    Liefs

  40. Dank je wel voor dit artikel. Heel herkenbaar en duidelijk omschreven.
    Ik zit er zelf nu middenin en je helpt me door dit te delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *