Selfies verergeren eetstoornissen

Een bepaalde groep mensen met eetstoornissen maakt selfies van zichzelf om hun gewichtsverlies aan te tonen. Een bekende Britse expert op het gebied van eetstoornissen zegt dat dit een gevaarlijke ontwikkeling is en eetstoornissen kan verergeren. Dr. Alex Yellowlees die werkzaam is bij de Priory Hospital Group in Engeland zegt: ‘’Sommige mensen maken herhaaldelijk foto’s van zichzelf in verschillende stadia van hun ziekte en tonen dit via social media of sturen dit naar elkaar op. Ze houden nauwkeurig met foto’s bij hoe hun herstel of terugval verloopt, maar ondertussen triggeren ze anderen door dit te delen met elkaar.”

Bron

Yellowlees, medisch directeur en psychiater van Priory Hospital Glasgow zegt dat de ”competitieve, afslank – selfie dagboeken” een ziekte als anorexia kunnen verergeren of bijdragen aan een fatale afloop.
”In sommige gevallen”, zegt Yellowlees, ”worden jonge vrouwen aangemoedigd om gewicht te verliezen en gevaarlijk lage BMI’s te bereiken. De foto’s worden dan dus gebruikt als ‘Thinspiration’, waarbij meisjes hun lichaam met elkaar vergelijken, vooral met vrouwen die extreem lijnen of enorm zijn afgevallen. Thinspiration wordt vooral gelinkt aan pro-ana.

Alhoewel veel social media bedrijven pogingen hebben ondernomen om pro-ana te bannen van hun media, blijven de selfies en voor-na foto’s van eetstoornissen zich verspreiden over het internet.Deze pro-ana websites zijn duidelijk nog steeds actief. Misschien niet zo veel als het eerst was, maar er is nog steeds een vorm van communicatie gaande op social media.” Zegt Yellowlees.

De waarschuwing hiervoor wordt verkondigd met het uitzicht op de Eating Disorder Awareness Week die eraan zit te komen. Vergeleken met 2013 is er een stijging gemeten van zo’n 15% in volwassenen die in behandeling gaan voor hun eetstoornis. De slechte cijfers die bekend zijn bij de Priory Hospital Group zijn volgens Yellowlees slechts het topje van de ijsberg. Veel mensen die ook in behandeling zouden willen, staan op ellenlange wachtlijsten.

Op het internet is al vanaf het vroege begin pro-ana informatie te vinden. De beweging houdt stand via eigen websites. Internet doet mensen met eetstoornissen geen goed, volgens experts. Smarthphone apps helpen bijvoorbeeld bij het tellen van calorieën, eetlijstjes, afslanktips en kunnen eraan bijdragen dat een eetstoornis compleet escaleert.

Bron

Yellowlees voegt toe: ”Eetstoornissen zijn psychische ziektes en dienen serieus genomen te worden door de maarschappij. Dit geldt voor alle eetstoornissen, waaronder anorexia, boulimia, binge eating disorder en eetstoornis nao. (…) We leven in een maatschappij waarin het slankheidsideaal een grote rol speelt en mensen geobsedeerd zijn door voeding en lijnen. De maatschappij zou mensen op waarde moeten gaan schatten, niet vanwege hun kledingmaat, maar vanwege hun kwaliteiten en relaties.”

Ken jij iemand met een eetstoornis of heb je hier zelf last van, neem dit dat serieus. Pas op met het bekijken van foto’s van mensen die ook een eetstoornis hebben, zoals deze op pro-ana of sommige pro-recovery accounts soms te zien zijn. Wees jezelf er ook bewust van dat wanneer jij een foto van jezelf plaatst met een sonde in je neus, dunne benen of voor en na foto’s van jouw laagste gewicht, dit niet helpend is voor anderen.

Bron: huffingtonpost.com

Hoe denk jij hierover?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

14 reacties op “Selfies verergeren eetstoornissen”

  1. Ik ben wel benieuwd of er ooit nog iets met jullie instagram onderzoek is gebeurd! Ligt toch een beetje in ‘t verlengde hiervan.

  2. ja wat D zegt, daar ben ik ook benieuwd naar!

  3. Ik herken het wel. Ik heb zelf ook een recovery account en daar volg ik zo’n meisje (ze heet Emmy geloof ik) en ze is echt heel lief maar onwijs dun en eet ook echt heel weinig wat mij nogal triggert, maar ik wil haar niet ontvolgen want dan is het net alsof ik haar laat stikken idk

  4. E soms moet je hard zijn en voor jezelf kiezen.. Zelf heb ik pas volledig kunnen herstellen nadat ik alle contacten had verbroken met mensen die niet hard bezig zijn met herstellen. Alleen zo kon ik me volledig op mezelf richten. Wat ik wel deed bij een hele goede vriendin die in die tijd nog afviel, is dat ik het eerlijk heb uitgelegd waarom ik het contact zou verbreken. Zij vatte het goed op en onze vriendschap werd juist haar motivatie! Tegenwoordig zijn we weer vriendinnen en zowel zij als ik zijn erg positief eruit gekomen. Zo halen we elkaar nu omhoog, in plaats van onbedoeld omlaag. Ik hoop dat je dit leest en dat je er wat aan hebt! Liefs, s.

  5. Ik heb op mijn recovery account alle accounts die mij triggeren verwijderd. Ik ben ook benieuwd naar de uitkomst van jullie IG onderzoek!

  6. Ik zta in een pro Ana whatsapp groep
    Daar kwamen zoveel foto’s van pro Ana van afslank middelen
    Tot worm outs van voor en na foto’s van alles

  7. Zat dus niet zit ik ben er allang uit en het is erg vervelend
    Sommige foto’s zitten nog steeds op mijn mobiel …

  8. het maakt allemaal geen bal uit. Jij bent degene die wel of niet de site’s en profiles bezoekt. Je maakt hier zelf een keus in. het is heel makkelijk om dit soort mensen de schuld te geven van het in stand houden van je eetstoornis. Of je volgt ze of je volgt ze niet. Je komt er niet zomaar per ongeluk op terecht en als dat wel zo is en je wil echt beter worden kun je weg klikken.

    Door te zeggen dat jouw eigen foto niet helpend is kun je ook iemand een schuldgevoel geven. Nee, dat is helpend. Plaats wat je plaatsen wil, doe wat voor jezelf het beste is. Degene die bij jou komt kijken heeft zelf een verantwoordelijkheid. Het kan ook omgekeerd werken, iemand die iemand met een sonde ziet en denkt, jemig, zo wil ik nooit worden.
    Of iemand die vreselijke AM littekens ziet. daar wil je jezelf toch voor behoeden. Als je het opzoekt ben je toch al verkeerd bezig. Als je het bij account A niet vindt, vind je het bij account B wel. Waar een wil is is een weg. Je vind de info die je wil vinden en als je het niet wil vinden moet je niet zoeken. Laat de verantwoordelijkheid bij iedereen zelf liggen.

  9. Als iemand er na de eetstoornis erg goed uitziet vind ik dat motiverend om te herstellen.

  10. het is tegenwoordig zo normaal.. Het is voor de eetstoornis toch nooit goed: als je een reactie krijgt met: “je ziet er goed/gezond uit” kan dit triggeren, maar een opmerking zoals: “je bent (te) dun” kan de eetstoornis ook weer voeden

  11. Inderdaad Sanne!

  12. Dat klinkt niet goed nee.

  13. ik keek ook altijd naar tumblrs met Thinspiration als onderwerp. Inmiddels ben ik dunner dan die meisjes op de foto’s maar nog kan ik niet tevreden zijn en denk Ik dat zij nog steeds mooier en dunner zijn en dat meisjes en vrouwen zo horen te zijn, anders hoor je niet bij deze maatschappij en vinden mannen je alleen aantrekkelijk als je eruit ziet als een model.

  14. Ik heb sinds 2 jaar al anorexia en sinds die tijd ben ik ook niet meer zo van de socIal media enzo ik vindt het namelijk er moeilijk om te zien dat andere dun zijn dit is ook flink afgeraden door mijn therapeut

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *