Ondergoed; het is zo persoonlijk. Simpel of juist met veel kant en strikjes, diep uitgesneden of zo bedekkend mogelijk, neutrale kleuren of juist heel bont… Het kan en bestaat allemaal. Waar het voor sommige mensen normaal is om mooie lingerie aan te trekken, is dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Zelf vind ik een sportief, naadloos setje mooi en prima. Maar dat lingerie meer kan zijn dan functioneel, dat het ook mentaal van invloed kan zijn, heb ik de laatste jaren pas ondervonden.
Vorige week kreeg ik nieuw ondergoed van mijn vriend. Niet alleen vindt hij het leuk om dit uit te zoeken, maar vooral ook omdat ik er zelf niet echt mee bezig ben, haalt hij meestal iets. Ik vind het leuk om te hebben – en nu ook wel meer om te dragen – maar echt iets uitzoeken is soms nog een drempel voor mij. Gelukkig kent hij mijn smaak en kiest hij ook iets waar ik me fijn in voel. Destijds wilde ik dit meenemen in een photo blog, maar uiteindelijk heb ik besloten om het achterwege te laten. Het leek me niet zo passend en relevante content voor Proud2Bme; een hulpsite voor mensen met een eetstoornis. Maar hoe meer ik erover na ben gaan denken, hoe meer linkjes ik kon leggen naar mijn eetstoornis én mijn herstel. Daar wil ik vandaag, middels deze blog, meer over delen.
Ik wil met deze blog trouwens niet zeggen dat je meteen naar de lingeriewinkel moet rennen om een nieuw setje aan te schaffen. Ik wil vooral laten zien dat een eetstoornis op zoveel meer dan alleen eten alleen invloed kan hebben. Draag vooral wat jij fijn vindt, waar jij je goed bij voelt, want juist dát straal je uit. Het zit hem niet in een rode bh, maar hoe jij je voelt in je ondergoed.
Sexy lingerie; ik durfde er nooit aan. In eerdere blogs schreef ik al over mijn seksualiteit voor, tijdens en na mijn eetstoornis. Dit was, zeker tijdens mijn eetstoornis, heel kwetsbaar en fragiel. Sexy ondergoed kon ik niet los van seks zien. Misschien ook door de vele romcoms en de posters bij de bushalte zag ik mooie lingerie niet als een verrijking, maar als een obstakel. Ik was niet met seks bezig, dus waarom zou ik me er dan naar kleden? Inmiddels ben ik van mening dat lingerie, of gewoon ondergoed, ook los van seks kan bestaan. Ik heb gemerkt dat iets dragen waar ik me fijn en mooi in voel echt een aanvulling kan zijn. Maar wat kan ‘mooie‘ lingerie nu eigenlijk met je doen? Onderstaande punten kunnen hier een voorbeeld van zijn.
Het geeft het zelfvertrouwen een boost
Ik zei het net eigenlijk al: door lingerie te dragen die ik echt mooi vind, voel ik me soms mooier. Het voelt een beetje ‘fout’ dit te zeggen, want dat gevoel moet toch uit jezelf komen? Ja, dat klopt, maar soms mag je dit wel een handje helpen, toch? Ik vind het over het algemeen leuk om kleding te dragen die ik mooi vind, waarom zou ondergoed hier een uitzondering op moeten zijn. Omdat je het niet ziet? Maar kleding draag je toch ook voor jezelf? Is dat dan bij ondergoed niet net zo?
In een artikel door Huffpost verklaart Carolyn Mair (psycholoog en schrijver van het boek ‘The Psychology of Fashion’): “Wearing nice quality underwear or lingerie sets boost our confidence and self-esteem, even if no one sees it. Feeling confident can make us appear more physically attractive because we tend to stand, walk, speak and gesticulate differently.” Bron
In andere woorden: we worden zelfverzekerder door fijn ondergoed, ook als niemand dit ziet. Dit zelfvertrouwen is uiteindelijk terug te zien in de manier hoe we staan, lopen, praten en bewegen. Het kan voor iedereen anders zijn hoe dit stukje zelfvertrouwen bij jou gesterkt kan worden, maar wellicht dat dit een aanknopingspunt voor jou kan zijn.
Het kan een vorm zijn van zelfzorg
Waarom zou ik er geld aan uitgeven? Er is toch niemand die het ziet. Geld uitgeven aan materie die alleen voor mij was, voelde altijd zonde. Ik kon mijn geld beter aan iets ‘nuttigs’ uitgeven. Ik ben nog steeds van mening dat sexy ondergoed, evenals ‘mooie’ kleding, soms minder prioriteit kan hebben. Zeker wanneer je minder te besteden hebt, is het niet even vanzelfsprekend om dit geld hiervoor (over) te hebben. Ik wil je wél op het hart drukken dat het kopen en dragen van lingerie geen basisbehoefte is. Hierdoor hoeft het niet voor iedereen specifiek onder het kopje ‘zelfzorg’ te vallen. Het zal in de eerste plaats functioneel zijn. Wél kan het iets zijn wat meer kan (gaan) betekenen. Misschien juist omdat je het niet gewend bent om iets puur voor jezelf te kopen, kan dit een mooie uitdaging zijn. En het actief inspelen op dit soort behoeftes kan – naar mijn idee – onder zelfzorg vallen.
Ontdekken van je eigen identiteit op een veilige manier (niemand die het ziet)
Het is heel begrijpelijk dat uitdagende lingerie niet veilig kan voelen. Dat je dit linkt aan seks of je seksualiteit. Misschien dat er zelfs trauma’s mee gemoeid gaan. Door de jaren heen heb ik geleerd dat dit echt los van elkaar kan staan. Zoals ik hierboven al beschreef; er is (bijna) niemand die het ziet. Is dit dan niet juist ‘veilig’ om mee te experimenteren? Juist omdat het iets van jou en van jou alleen is? Niemand die het ziet, niemand die oordeelt.
Het kan een manier zijn om je lichaam te zien zoals het is
Voor mij was het dragen van ‘mooi’ ondergoed ook één van de manieren om mijn lichaam op een meer realistische manier te bekijken en verzorgen. Een weg naar zelfacceptatie. Het gaf me een kans om mijn lichaam iets ‘terug’ te geven. Om het op een podium te zetten, in plaats van weg te moffelen in een oude jeans. Ik was gewend om mijn lichaam te verstoppen. Ik wilde er niet mee geconfronteerd worden. Maar juist toen ik mijn lichaam leerde kleden, begon ik het ook anders te zien. Dat is een proces dat jaren heeft geduurd en het dragen van lingerie was hierin zeker geen ‘oplossing’, maar het bleek wel een middel om mijn lichaam op een andere manier te zien. Mijn eetstoornis ging om niet gezien willen worden. Iets aantrekken waardoor ik naar mezelf leerde kijken, bleek een heel grote en waardevolle stap.
En onthoud ook: het maakt niet uit welke maat je hebt. Je goed voelen, willen voelen, is een universeel gevoel, en ook jij mag dit ervaren. Misschien dat je niets hebt met kanten BH’s of zijden setjes en dat is helemaal prima. Misschien dat het dragen van een setje dat jij mooi vindt, je een mentale boost geeft en dat is ook prima. Doe wat goed voelt, wanneer het goed voelt. Niet voor een ander, maar puur voor jezelf. Dat is denk ik zelfzorg. En of lingerie hier voor jou een rol in speelt, is ook helemaal aan jou.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie