Al jarenlang heel populair en geliefd bij veel vrouwen: Figuur corrigerend ondergoed, ook wel ‘shapewear’ genoemd, is in heel wat kledingkasten terug te vinden. Je gaat een avondje uit maar het jurkje wat je aan wilt trekken tekent een beetje, waardoor je buik meer zichtbaar wordt. Shapewear strijkt vetrolletjes glad waardoor er niks meer te zien is als je dat jurkje draagt. Veel vrouwen vinden dit ideaal voor een avondje uit, maar het heeft ook een andere kant…
Shapewear is eigenlijk heel ongezond en ook gevaarlijk. De belangrijkste eigenschap van shapewear is dat het heel strak zit en dit is niet zonder gevolgen. Je organen zoals je darmen en je maag zitten stevig ingepakt waardoor deze te weinig ruimte hebben en te veel samengedrukt worden. Dit kan brandend maagzuur en oprispingen veroorzaken of verergeren. Maar shapewear heeft nog meer consequenties.
Ademhaling
Door shapewear kan het zijn dat je minder diep kunt ademhalen. Wanneer je normaal gesproken inademt, zet je middenrif uit en wordt je buik boller. Corrigerend ondergoed kan die beweging tegenhouden en beperken waardoor de ademhaling oppervlakkiger wordt.
Spijsvertering
Tijdens een normaal verteringsproces trekken je darmen samen maar dit wordt onderdrukt wanneer je lichaam voor langere tijd samengedrukt wordt. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel.
Benen
Door shapewear kun je een aandoening aan je benen krijgen waarbij een zenuw aan de buitenkant van het dijbeen wordt beschadigd. Dit komt vaak door beknelling. Dit kan leiden tot tintelingen, pijn in de bovenbenen en gevoelloosheid. Dit is gevaarlijk want de klachten gaan niet altijd vanzelf weg en de aandoening kan zelfs permanent worden. Daarnaast kan de strakke corrigerende kleding een verminderde bloedcirculatie en bloedklonters veroorzaken.
Infecties
Shapewear kan ook een oorzaak zijn van bacteriële infecties. Het is vaak synthetisch materiaal en zeker voor mensen met overgewicht, diabetes of mensen die snel zweten kan dit een verhoogd risico geven op infecties. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een ontsteking van een haarzakje. Hierdoor krijg je rode bultjes met etter.
Niet therapeutisch
Er wordt wel eens gedacht dat corrigerend ondergoed juist ondersteuning geeft aan de spieren maar dit is misleiding. Het is ontworpen vanuit cosmetisch oogpunt en het is niet therapeutisch. Het moet dus zeker geen gewoonte worden om dit te dragen.
Buiten al deze gevaren die corrigerend ondergoed met zich mee kan brengen zijn er meer redenen waarom je het beter in de winkel kan laten hangen. Wij zijn mooi met al onze imperfecties. Niemand is perfect, dus dat ben je ook niet ineens als je corrigerend ondergoed draagt. Je hoeft jezelf niet te verbergen en te schuilen achter een onderbroek die je buik rechttrekt. Wanneer je die uit doet, is je lichaam weer zoals het is. En je weet dat het zo is. Dus zorgt het er echt voor dat je je beter voelt? Of kun je beter gaan leren om je lichaam te accepteren en te waarderen zoals het is?
Misschien heb je ook iets aan deze blogs over het accepteren van je lichaam en jezelf weer mooi leren vinden.
Bron: huffingtonpost.com
Bron foto’s shapewear: Hema.nl
Hoe denk jij over shapewear?
Geef een reactie