Koop jij regelmatig heel veel spullen om ze vervolgens weer allemaal terug te brengen? Dan heb jij misschien wel last van ‘shop boulimia’. April Benson, psycholoog en schrijfster van‘To Buy or Not to Buy: Why We Overshop and How to Stop’ zegt dat terugbrengers van spullen zoveel kopen om als het ware high te worden. Het vervolgens weer terugbrengen en het daarmee ook terugkrijgen van het geld zorgt ervoor dat ze nog meer kunnen kopen en opnieuw die high kunnen ervaren.
Volgens experts is boulimia-shoppen een groeiend probleem en wordt het rond de feestdagen ook nog eens een stuk erger. Door internet-shoppen zouden mensen meer geneigd zijn om dingen te kopen en hebben zij eerder zicht op leuke aanbiedingen, zegt therapeut Terrence Shulman van shopaholicsanonymous.org.
Mensen die boulimia-shoppen gebruiken – net als mensen die eetbuien hebben en overgeven – de spullen om hun stemming een boost te geven om zich vervolgens schuldig te voelen en alles weer terug te brengen. Alle dwangmatige shoppers zouden een gat willen vullen of shoppen zoveel om zichzelf af te leiden van pijn, trauma’s en oncontroleerbare situaties.
De boulimia-shopper weet meestal niet wat hij of zij nou precies wil en raakt daarom in de ban van shoppen en gebruikt dit om een gevoel van controle en voldoening te ervaren. Dat dit eigenlijk helemaal geen controle geeft, ontdekken zij veelal pas een stuk later.
Volgens Benson ligt de focus voor boulimia-shoppers vooral op luxe en exclusieve producten omdat deze de illusie wekken een rijk leven te hebben. Vooral online wordt veel geshopt omdat het internet nu eenmaal 24/7 beschikbaar is om de verslaving te voeden. Winkeliers investeren dan ook steeds meer in de online verkoop.
Dit investeren in online-verkoop zorgt ervoor dat de koop- en retourmogelijkheden door de jaren heen steeds eenvoudiger zijn geworden. De meeste mensen sturen hun spullen namelijk niet terug als zij het eenmaal gekocht hebben. Boulimia-shoppers zorgen er echter voor dat deze soepele regelingen aangescherpt moeten worden. Zij hebben namelijk ook nog weleens de neiging om spullen al te gebruiken terwijl ze van tevoren al weten dat ze het terug gaan sturen.
Zelf herken ik wel iets in het boulimia-shoppen. Vooral toen ik erg depressief was, had ik de neiging om weleens behoorlijk los te gaan met shoppen. Ik vond dan dat ik dat wel verdiend had en hoopte dat ik me er beter door ging voelen. Eenmaal thuis zag ik pas hoeveel geld ik had uitgegeven en dat ik de spullen niet eens zo heel erg leuk vond. Ik bracht het echter nooit terug, wat ervoor zorgt dat ik nu veel miskopen in de kast heb liggen.
Bron: lfpress.com
Geef een reactie