Vermoed je dat je kind een eetprobleem ontwikkelt? En is je dochter of zoon tijdens de kerstvakantie thuis vanwege de schoolvakantie? Dan wil Eating Recovery Centre je graag op een aantal signalen wijzen. Deze Amerikaanse site geeft een aantal signalen van eetstoornissen, waarop je kunt letten, juist tijdens de wintermaanden.
In Amerika is het zo dat veel studenten tijdens de kerstvakantie, ”winterbreak” terugkeren van college naar huis. Ouders zien hun kind dan een paar weken thuis en omdat in deze leeftijdscategorie de meeste eetstoornissen zich ontwikkelen, is het belangrijk tijdens deze vakantie op te letten hoe het met je kind gaat.
In Nederland wonen veel studenten nog thuis en gaan zij eventueel pas later de deur uit om op zichzelf te wonen. Maar er is natuurlijk ook in Nederland een grote groep studenten die in de weekenden en tijdens de feestdagen bij hun ouders over de vloer komen. Misschien woont je dochter of zoon nog wel gewoon thuis. Ook dan zijn er signalen die opgepikt kunnen worden door de oplettende ouder. ###
Wanneer je dochter of zoon onderstaande signalen vertoont, betekent dit niet dat je kind persee een ernstige eetstoornis heeft, maar dat kan wel. Of het kan zijn dat je kind een eetstoornis aan het ontwikkelen is of een eetprobleem heeft. Probeer daarom niet meteen een conclusie te trekken, maar luister eens naar hem of haar. Tevens hoeft iemand met een eetstoornis niet aan alle kenmerken te voldoen, omdat iedere eetstoornis anders is en ze eigenlijk niet in hokjes (diagnoses) te plaatsen zijn.
*De tekst is geschreven over ‘zij’, maar het kan natuurlijk ook gaan om ‘hij’.
Signalen van (een beginnende) eetstoornis
Overmatig bewegen
Wanneer uw dochter zelfs tijdens de vakanties of op dagen dat de sportschool of vereniging gesloten is wil sporten, kan het zijn dat ze last heeft van bewegingsdrang of bang is aan te komen en de caloriën wil verbranden.
Terugtrekken
Trekt ze zich terug en houdt ze zich af van mensen die ze normaal gesproken juist zou gaan bezoeken tijdens de vakantie? Doet ze nog wel leuke dingen met vriendinnen en mengt ze zich nog in gesprekken?
Dit kunnen signalen zijn dat uw dochter zich niet lekker in haar vel voelt of een probleem heeft waar zij nog niet over durft te praten.
Eten
Je dochter kan maaltijden of ander eten (willen) afslaan, maar het kan ook zijn dat er eten verdwenen is uit de keukenkastjes, wat kan wijzen op een eetbui.
Geen school
Ze wil niet praten over school en alles wat daarmee te maken heeft probeert ze te ontwijken. Of ze reageert fel en geiiriteerd wanneer het over school gaat.
Kleding
Draagt ze wijdere kleding of slobbere de kleren die eerst goed zaten om haar lijf? Dit kan te maken hebben met onvrede over haar lichaam. Draagt je kind ineens dikkere, warmere kleding waardoor je haar lijf niet goed kunt zien, dan kan dit te maken hebben met schaamte of kou door ondergewicht.
Privacy
Let er eens op of de omgang met privacy veranderd is. Lijkt het of ze iets geheim houdt, haar lijf verstopt of mag je ineens niet meer in haar kamer komen?
Opmerkelijk gewichtsverschiil
Dit kan zijn dat je dochter is aangekomen, is afgevallen of juist schommelt in gewicht.
Bemoeien met eten
Het kan zijn dat je dochter niet alleen wil helpen met het bereiden van het kerstdinner, maar zich ermee bemoeit en graag wil weten wat er gegeten gaat worden. (controle/angst)
Lichamelijk
Het kan goed zijn dat je kind last krijgt van koude ledematen, zoals blauwe vingers, lippen of wintertenen. Dit zijn signalen die zich vaak voordoen bij ondergewicht. Mensen die braken kunnen een opgezette keel, iets dikkere nek of wondjes op de vingers hebben. Van een verstoord eetpatroon kan ze ook duizelig worden of bleek gaan zien. Droge huid en droge handen zijn ook signalen die zeker in de winter zichtbaarder worden.
Maar let op: Ook wanneer je dochter maar weinig van deze verschijnselen heeft, kan ze een eetstoornis hebben. Misschien past deze (nog) wel niet in een hokje, maar het probleem dient wel serieus genomen te worden. Een eetstoornis is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Het is immers een psychisch probleem.
Tips om met deze signalen om te gaan
Instinkt
Volg je instinkt. Als je denkt dat het niet goed gaat met je kind, dan zou het heel goed zo kunnen zijn dat je gelijk hebt. Luister naar dat gevoel en kijk of het klopt.
Praten & Luisteren
Praat met haar over haar gevoelens, vraag eens hoe het écht met haar gaat en luister aandachtig. Probeer niet meteen met adviezen te komen, maar laat haar eens vertellen wat er met haar aan de hand is.
Gevoel, niet uiterlijk
Leg de focus vooral niet op haar uiterlijk, maar op haar gevoel. Er is iets met haar gevoelens, waardoor ze zich richt of zelfs afreageert op haar uiterlijk en eten. Het gaat om de binnenkant.
Lees HIER meer tips om met iemand met een eetprobleem om te gaan of HIER om met iemand om te gaan die last heeft van eetbuien.
Wat zouden nog meer signalen kunnen zijn?
Geef een reactie