Sinterklaasavond en een eetstoornis

Zelf vind ik Sinterklaas een erg gezellig feest. Iets wat wij thuis nog steeds ieder jaar met veel humor vieren. Tijdens mijn eetstoornis keek ik er alleen niet met zoveel plezier naar uit. Ik vond het een lastig avondje en ook de weken ervoor liep ik tegen allerlei problemen aan waardoor ik enorm zat te piekeren over eten en gespannen was op de avond zelf.

Soms kon ik eigenlijk niet eens echt genieten van Sinterklaasavond. Ik voelde mezelf waardeloos en vond het moeilijk cadeautjes te ontvangen. En de rest van mijn gedachtes waren gevuld met eten en de eeuwige wel-niet discussie erover waardoor ik ‘s avonds huilend in slaap viel. Alle kruidnootjes, taaitaai-poppetjes, chocoladeletters, pepernoten en suikerkikkertjes voelden als hindernissen die ik moest overwinnen of ontwijken. Iedere keer weer als ze voorbij kwamen, laaide de discussie in mijn hoofd op. Ik vond het allemaal zo lekker en toch wilde ik mezelf inhouden en beheersen.

En ook wanneer je last hebt van eetbuien kun je hier tegenaan lopen. Je ziet misschien enkel eetbuivoedsel op tafel staan tijdens pakjesavond. Je wilt geen eetbui hebben, maar omdat er zoveel over eten gesproken wordt, is dat soms flink lastig. Daarbij ligt het ook allemaal nog eens enorm voor het grijpen. En dat is echt zo gemakkelijk niet wanneer je dagelijks worstelt met eetbuidrang.

Als je een eetstoornis hebt roept Sinterklaas een heel dubbel gevoel op. Aan de ene kant zing je vrolijk ‘zie ginds komt de stoomboot’, maar na een eetbui of het zien van al dat lekkers zit je eigenlijk alweer meteen bij ‘dag Sinterklaasje’. En daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Misschien helpen ze je om iets meer van Sinterklaas te genieten. 

Fotografie: Ylanite Koppens

Hoeveel eten is normaal?

Dat soort vragen zijn aan de ene kant lastig te beantwoorden, maar eigenlijk ook weer heel simpel. Je kunt kruidnootjes eigenlijk zien als chips of nootjes. Wil je deze dingen eten, maar vind je het nog eng om het als extra te nemen, neem dan een paar handjes. Bijvoorbeeld 3-4 handjes kruidnootjes of 2-3 suikerkikkertjes. Zo kun je ook een stuk chocola afbreken van een chocoladeletter en dat eten als tussendoortje. Je kunt de hoeveelheid eventueel ook in een bakje doen, zoals bij chips of nootjes. 

Op de avond zelf is het niet zo gek om iets meer te snoepen dan normaal. Vind je het nog moeilijk om alles door elkaar te eten en niet te weten wat je gegeten hebt, dan kun je van te voren bedenken of zelfs met je diëtiste of therapeut afspreken wat je ongeveer zult nemen. Dat is meteen een mooie uitdaging en je kunt toch lekker mee genieten van al dat lekkers. Het is helemaal niet gek om er over te praten en te bespreken wat normaal is als jij daar onzeker over bent. Lees ook: hoeveel eten is normaal?

Eetbuien voorkomen

Tijdens de feestdagen word je misschien wat extra op de proef gesteld wat eetbuien betreft. Heb je eetbuien, dan is het goed om de dingen die je al doet om ze te voorkomen ook ‘gewoon’ vol te houden. Heb je nog geen plan voor wanneer je eetbuidrang hebt, dan is het goed om dat op te stellen. Eetbuien kun je op heel veel manieren leren voorkomen. Afbouwen, praten over je gevoel, afleiding zoeken, schrijven en regelmatig eten zijn voorbeelden daarvan.

Er zijn ook wat dingen die je in ieder geval beter niet kunt doen, als je geen eetbui wilt hebben. Ontzeg jezelf niet al het Sinterklaassnoepgoed. Het is prima om er af en toe van mee te genieten. Je krijgt er alleen maar meer trek in als je jezelf alles ontzegt.

Verder kan het helpen om kleine zakjes en niet alle soorten snoepgoed tegelijk in huis te halen. Je hoeft geen kilozak te kopen bij Kruidvat omdat die zo voordelig is en je hoeft ook niet van alles iets in huis te hebben weken van te voren. Je kunt vast wel kleinere zakjes vinden. Ook kun je eventueel een grote hoeveelheid opdelen met een vriendin, je ouders of zus.

richt je op het feest

Dat klink een beetje raar, maar ik bedoel daarmee dat het belangrijk is van het Sinterklaasfeest te genieten. Probeer je ervan bewust te zijn dat je steeds met het eten bezig bent en roep jezelf op een lieve manier af en toe een halt toe. Probeer in het moment van pakjesavond te zijn en richt je op familieleden of je vriendinnen, de gedichten en cadeautjes. Want dat is waar dit feest om gaat tenslotte.

Je bent niet alleen

Vind je het moeilijk om niet steeds te verzanden in gedachten over eten, speek je dan ook gerust uit. Dat kan soms enorm opluchten. Als iemand weet dat je er steeds over piekert, kan die persoon je ook af en toe helpen wat meer bij het gedicht en uitpakken van cadeautjes te blijven. Je hoeft hier niet in je uppie mee rond te blijven lopen. Zeker niet op 5 december of wanneer je het feest ook viert.

compenseren of niet?

Een dagje wat meer eten, als dat al zo is, is helemaal niet gek. Sinterklaas is één avondje per jaar en hooguit twee wanneer je het ook bij schoonfamilie viert. Je zult van één dag iets meer snoepen niet meteen aankomen. Misschien lijkt het zo als je op de weegschaal gaat staan, maar je kunt niet binnen 24u weten of je aangekomen bent. Als je de dagen na Sinterklaas weer gewoon regelmatig eet komt je lichaam vanzelf weer in balans en kom je niet aan van één gezellige avond genieten van lekkers.

Wanneer je vooraf of achteraf toch gaat compenseren, zorg je juist voor schommelingen in gewicht. Juist dan breng je namelijk je lichaam uit balans. Je kunt dus beter van te voren en daarna proberen regelmatig en voldoende te blijven eten. Dan ‘compenseert’ je lichaam eigenlijk uit zichzelf je gewicht stabiel. 

Ik hoop in ieder geval dat je die eetstoornis niet teveel een rol laat spelen op pakjesavond dit jaar. Daarbij hoop ik vooral dat je volgend jaar nog veel meer kunt genieten van al dat lekkers en er geen schuldgevoelens meer over hebt. 

Fijne Sinterklaasavond!

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2013.


Ook tijdens de feestdagen staat Proud2Bme voor je klaar! Dit kan een hele leuke periode zijn, maar ook een lastige of eenzame. Je staat er niet alleen voor. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier).

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

14 reacties op “Sinterklaasavond en een eetstoornis”

  1. ‘dag Sinterklaasje’, rot alsjeblieft maar weer op naar Spanje ^ ^ Wel heel goed en herkenbaar geschreven!!

  2. Loop maar heel stilletjes mijn huisje voorbij…

  3. Ook mijn huisje s.v.p.

  4. Mijn huisje ook en de kerstman erachteraan…

  5. Wat een positieve reacties weer…

    Fijne blog, thanks!

  6. @anne,

    Ik heb niks negatiefs over deze blog… ik vind alleen sinterklaas en kerst op dit moment niks aan.

  7. Daarvoor zijn deze tips ook! 😉 @Vlinder

    Goeie blog. Vind t zelf ook lastig maar ga er het beste van maken!

  8. Goede blog, met veel goede links!
    En leuke intro 🙂

    Thanks weer! ^_^

  9. Aah fijn dit 🙂

  10. Ik heb me dit jaar op het vullen van de zak van Sinterklaas gestort en probeer van alles eromheen te genieten, toch voel ik wel dat ik gespannen raak en er van alles door mijn hoofd schiet aan gedachten etc. Het blijft lastig………………….

  11. ik heb me altijd aan de gedachte vastgehouden dat het elk jaar beter wordt. ook houd ik me vast aan de jaren dat ik wel van sinterklaas kon genieten. zoek de motivatie en positieve dingen in de feestdagen en niet de negatieve. je bent samen met je gezin! jen krijgt kadotjes! er zijn er vast nog meer

  12. ben ontzettend blij dat ik dit jaar moet werken op sinterklaasavond, hoe schuldig ik me ook voel om dat te zeggen…..

  13. Heel herkenbaar van hoe het een paar jaar terug ging. Ik moet zeggen dat ik sinterklaas toen om meer redenen dan het snoepgoed lastig vond. Zo vond ik dat ik de cadeautjes niet verdiende en dacht ik altijd dat ik minder cadeautjes kreeg dan mijn zussen. Daarnaast was ik bang dat iedereen mijn gedichten stom zou vinden.
    Gelukkig is die tijd voorbij 🙂

  14. IK denk de 2 zwarte pieten op de foto te herkennen
    is dit gewoon een foto van google?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *