Skypen met je therapeut

Het is koud buiten, alles kost extra energie en moeite. Het voelt zwaar en de deur uit gaan is een hele opgave. Kan de therapeut niet naar mij toe komen? Ja zeker, met e-therapy kun je cognitieve therapie krijgen via internet. Gedragswetenschappers van de universiteit van Amsterdam hebben onderzoek gedaan naar het effect van internet-therapie bij 105 mensen met boulimia.

Dr. Alfred Lange en een team van onderzoekers onderzochten of deze vorm van therapie een alternatief kan zijn op reguliere ‘live’ therapie. 26% van de deelnemers stopte vroegtijdig met het programma. Maar de overgebleven deelnemers hadden beduidend minder last van braken en andere eetstoornis gerelateerde problemen.

Een voorbeeld van internet-therapie is de skype-therapie. Mootu startte vorig jaar in Engeland een therapiecentrum op Skype. Vorige maand verwelkomden ze hun 100e therapeut. In Nederland zijn inmiddels ook verschillende skypeuten actief, zoals EyetoEye.

Zou e-therapy iets voor jou zijn?

Bronnen: http://www.dailyrx.com/ en http://www.journalism.co.uk/

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

9 reacties op “Skypen met je therapeut”

  1. Ik denk dat het enerzijds wel een goed idee is, omdat er op die manier toch iets meer afstand is, wat ervoor kan zorgen dat er iets meer openheid vanuit de client is. Anderzijds lijkt het me niet verstandig om mensen op die manier in hun behoeftes te bevredigen. Mensen blijven op die manier binnen zitten en naar mijn mening is het juist belangrijk om toch wel naar buiten te gaan, omdat je anders helemaal geesoleerd raakt..

  2. Naar mijn inziens is dat onverantwoordelijk.
    Bovendien wat al gezegd is, is het juist nodig om toch naar buiten te gaan, om je toch aan activiteiten toe te zetten hoe lastig het ook is want anders blijf je in je cirkel van hele dagen lang thuis blijven. Dat moet ook niet gemotiveerd worden lijkt me.

    En daarbij vind ik dat je voor therapie een veilige ruimte moet creeeren samen, natuurlijk is je eigen kamer veilig maar stel je raakt in een dissociatie oid dan kan de therapeut niets voor je betekenen vanuit haar computertje

  3. Het lijkt mij ook niets, maar dat komt omdat ik skypen enzo super eng vind. Je weet niet hoe de ander aan de andere kant echt is. Voor m’n gevoel heb ik dan minder controle dan wanneer ik er echt ben.

  4. Niets voor mij, geen controle over mn gevoel.. het zou juist makkelijker zijn, soort van vluchten. Maja dan spreek k voor mezelf, voor mij is face2face juist belangrijker.. maar kan me wel voorstellen dat sommige hier iets aan zouden kunnen hebben

  5. Het zou ook niets voor mij zijn. Het hielp vaak juist heel goed om wel even de deur uit te gaan, al had ik daar geen zin in. Het was voor mij ook bijna een halfuur fietsen, maar daardoor had ik wel echt even tijd voor mezelf.

  6. Zo digitaal had de Ggz bij mij ook voorgesteld een paar maanden geleden, maar ik had het ook liever ‘echt’

  7. Toen ik op de wachtlijst stond bij een GGZ heb ik veel hulp gehad van dipdoc.nl Je kon max. 8x met een therapeut emailen en kreeg altijd een uitgebreide reactie terug, waar ik echt veel aan heb gehad. Ik voelde me depressief en had veel last van mijn eetstoornis, door te mailen met een therapeut voorkwam ik dat het nog erger werd.

  8. Vind het een heel goed idee. Het schijnt voor veel mensen goed te werken.
    Er kunnen uiteraard wat bezwaren aan vast zitten , maar daar zouden dan goede afspraken over gemaakt moeten worden. Vind wel dat het een keuze-mogelijkheid moet zijn . Mensen zouden het eigenlijk gewoon eens moeten proberen en wie het dan echt niks vindt , moet je gewoon op locatie kunnen blijven afspreken .

  9. Ik vind de kosten voor een sessie enorm hoog. Er zijn nauwelijks praktijk kosten dus dit kan veel goedkoper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *