Slaapproblemen en eetstoornissen

Eetstoornissen en slaapstoornissen gaan vaak hand in hand. Ondergewicht, onregelmatig eten, laxeren, braken en overmatig bewegen zijn een aanslag op je lichaam. Een ongezond lijf is vatbaarder voor slaapproblemen. Piekeren, onrust, moeite met in slaap komen, uren wakker liggen, heel vroeg wakker worden, apneu: iemand met een eetstoornis herkent dit vast.

Het lijkt wel alsof slaapstoornissen standaard in het ‘pakket’ zitten als je een eetstoornis hebt. Maar toch wordt de invloed van slaapproblemen meestal niet voldoende erkend in de behandeling van eetstoornissen.

Slecht slapen heeft onzettend veel invloed op je dagelijks leven. Als je niet goed slaap ‘s nachts, heb je overdag niet voldoende energie om alle uitdagingen aan te gaan. Je hebt slaap nodig om tegen je eetstoornis te vechten: om elke dag moed, kracht en motivatie op te brengen. En toch worden slaapproblemen niet altijd onderzocht en behandeld als je in behandeling gaat voor een eetstoornis.

### Volgens Dr. Gregory Jantz, een Amerikaanse eetstoornis specialist van Caring Online, is apneu de meest voorkomende slaapverstoring bij mensen met een eetstoornis. Bij slaapapneu wordt je ademhaling onderbroken tijdens de slaap. Jantz pleit ervoor dat de behandeling van slaapproblemen een vast onderdeel worden van de behandeling van eetstoornissen.

“Voor mensen van wie het lichaam onder stress lijdt, door slechte voeding bij een eetstoornis, zijn de medische gevolgen van slaapstoornissen gevaarlijk.” Volgens Jantz vergroten slaapproblemen de kans op depressie, eetbuien en braken. Eetstoornissen zijn sowieso ontzettend schadelijk voor je spieren, organen, botten, huid en bloeddruk. Anorexia is nog altijd de dodelijkste psychiatrische ziekte. Slecht slapen werkt de problematiekn alleen maar in de hand.

Ik werd helemaal gek van het slechte slapen tijdens mijn eetstoornis. Dat uren turen naar het plafond kun je er echt niet bij hebben als je probeert te herstellen van een eetstoornis. Ik vind het dus een prima idee om goed slapen onderdeel te maken van de behandeling. Maar ik moet ook zeggen dat mijn slaapproblemen voor een groot deel ook ‘vanzelf’ weggingen toen mijn eetstoornis minder werd. Ik ging minder piekeren, ik kon makkelijker inslapen en doordat ik minder onrustig was kon ik ook beter uitslapen.

Zijn slaapstoornissen een belangrijk onderdeel van eetstoornissen?

Als je wel wat slaaptips kunt gebruiken, klik dan hier.

Bron: www.marketwatch.com

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

17 reacties op “Slaapproblemen en eetstoornissen”

  1. Ik val gelukkig wel snel in slaap, omdat ik aan het einde van een dag (meestal) doodop ben. Wel wordt ik standaard om 6 uur of eerder wakker. Vaak ook nog eens rond 2e.
    Ik weet niet of het wat met het eten te maken heeft, maar dit heb ik in ieder geval :p

  2. Sinds ik mijn eetstoornis heb slaap ik super slecht. Ik val moeilijk in slaap, word erg vaak wakker ‘s nachts en lig uren wakker. Als dat nog niet genoeg is wordt ik ‘s ochtends ook nog eens super vroeg wakker. Ik ben kapot de hele dag.

  3. Ook ik slaap sinds mijn eetstoornis heel slecht; ik ben erg moe, maar toch kan ik de slaap moeilijk vatten. Daarbij ben ik elke dag standaard tussen 5 en 6 wakker. Normaal was ik ook geen echte uitslaper (maximaal tot 8.30/9.00) maar dit vind ik wel erg vroeg…
    Ook word ik tussendoor vaak nog wakker.

  4. Ik heb juist het tegenovergestelde. Ik piekerde al veel voor mijn eetstoornis, dus ik lag heel erg lang wakker. Dit had ik in het begin van mijn eetstoornis ook heel erg, maar nu val ik best snel in slaap als ik op bed lig. Ik ben vaak ook doodop als ik naar bed ga.

  5. Toen ik erg diep zat sliep ik juist superveel! 11u of meer per nacht aan een stuk. En dan overdag ook vaak nog een uur of 2. Gelukkig heb ik dat nu niet meer nodig!

  6. Poeh, heel herkenbaar! Sinds ik met m’n therapie begonnen ben slaap ik gemiddeld 3 a 4 uur per nacht. Omdat ik dit slecht trok is er besloten om tijdelijk slaapmedicatie te gaan gebruiken, want het slaap tekort maakt het nog moeilijker en de klachten erger. Heb nu alleen al 6 verschillende soorten medicatie gehad, maar ook daarmee red ik meer dan 5 uur slaap op een nacht niet. Mijn hoofd zit zo vol en is zo sterk dat het ondanks de sedatie middelen niet tot rust kan komen. Heel vermoeiend om op deze manier m’n therapie vol te houden, word er weg moedeloos van.

  7. ik sliep heel slecht eerst, nog steeds wel.
    maar door me medicatie ben ik heel erg moe en val ik zo in slaap maar word nog wel om de 3 uur wakker. maarja

    ik herken het wel!

  8. Ik heb vaak hartkloppingen ‘s nachtes waardoor ik wakker lig.

  9. Kan ook moeilijk in slaap komen, of word in de nacht wakker.. maar probeer verder wel sowieso 8 uur per nacht te slapen

  10. Ja, ik denk het wel. Toen ik nog heel weinig at sliep ik ook heel slecht. En de laatste tijd heb ik daar ook weer last van hoewel ik nu wel weer goed, maar vooral veel piekeren is de oorzaak denk ik.

  11. hmmm toevallig, het is vannacht weer raak: ik werd om half 4 wakker en kon niet meer in slaap komen…
    dus heb ik de moed maar opgegeven

  12. Eerst sliep ik tot 7 uur, toen tot 6 uur, 5, 4, 3, en nu 2. Dan heb ik daarnaast nog de dwang dan te moeten eten, waardoor ik midden in de nacht eet. Daarna ga ik nog even liggen, en hoop ik dat ik nog wat slaap..
    Ik ga wel 9 uur naar bed, als eikpunt.

  13. Ben wel benieuwd waar het artikel staat… Wil het ‘s nalezen.

    Zijn de slaapapneus gerelateerd aan overgewicht, of ook aan ondergewicht? Of aan te weinig eten (ongeacht of je over/normaal/ondergewicht bent)?

  14. In mijn dieptepunt sliep ik weken maar nauwelijks.
    Alleen maar liggen piekeren in bed.
    Nu ik goed eet en minder met eten bezig ben, slaap ik echt weer super goed!!

  15. Nu het iets beter met mij gaat heb ik iets minder last van moeilijk in slaap komen. Daarintegen voel ik nu meer emoties waardoor ik nu weer slechter in slaap kom. Maar toen mijn es nog erger was had ik daar nog veel meer last van, waardoor ik overdag weer heel moe was. Dus vindt het zeker wel goed dat dit in de behandeling wordt opgenomen!

  16. Ik slaap ‘s nachts slecht en ben overdag heel moe. Moet de laatste tijd vaker ‘s middags gaan liggen omdat ik het anders niet vol hou.
    Ik wil nog even zeggen dat ik niet vind dat ik een eetstoornis heb en zeker geen anorexia. Het is geen keuze die je maakt om niet meer te gaan eten (wat mijn vriendinnen moeilijk te begrijpen vinden) maar het is iets dat je overkomt. Ik noem het liever mijn redding uit een hele moeilijke tijd.
    X

  17. Ik slaap zelf sinds me eetstoornis begon 13 tot nu 22 jaar
    . Heel erg slecht, het is niet alleen het piekeren of de honger of verdrietige gevoel . Maar ook gewoon het liggen wat pijn doet …. Elke beweging is voelbaar en dat terwijl ik op dit moment niet eens op me magers ben. !! Ik weet niet wie daar nog wel eens last van heeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *