Eetstoornissen en slaapstoornissen gaan vaak hand in hand. Ondergewicht, onregelmatig eten, laxeren, braken en overmatig bewegen zijn een aanslag op je lichaam. Een ongezond lijf is vatbaarder voor slaapproblemen. Piekeren, onrust, moeite met in slaap komen, uren wakker liggen, heel vroeg wakker worden, apneu: iemand met een eetstoornis herkent dit vast.
Het lijkt wel alsof slaapstoornissen standaard in het ‘pakket’ zitten als je een eetstoornis hebt. Maar toch wordt de invloed van slaapproblemen meestal niet voldoende erkend in de behandeling van eetstoornissen.
Slecht slapen heeft onzettend veel invloed op je dagelijks leven. Als je niet goed slaap ‘s nachts, heb je overdag niet voldoende energie om alle uitdagingen aan te gaan. Je hebt slaap nodig om tegen je eetstoornis te vechten: om elke dag moed, kracht en motivatie op te brengen. En toch worden slaapproblemen niet altijd onderzocht en behandeld als je in behandeling gaat voor een eetstoornis.
### Volgens Dr. Gregory Jantz, een Amerikaanse eetstoornis specialist van Caring Online, is apneu de meest voorkomende slaapverstoring bij mensen met een eetstoornis. Bij slaapapneu wordt je ademhaling onderbroken tijdens de slaap. Jantz pleit ervoor dat de behandeling van slaapproblemen een vast onderdeel worden van de behandeling van eetstoornissen.
“Voor mensen van wie het lichaam onder stress lijdt, door slechte voeding bij een eetstoornis, zijn de medische gevolgen van slaapstoornissen gevaarlijk.” Volgens Jantz vergroten slaapproblemen de kans op depressie, eetbuien en braken. Eetstoornissen zijn sowieso ontzettend schadelijk voor je spieren, organen, botten, huid en bloeddruk. Anorexia is nog altijd de dodelijkste psychiatrische ziekte. Slecht slapen werkt de problematiekn alleen maar in de hand.
Ik werd helemaal gek van het slechte slapen tijdens mijn eetstoornis. Dat uren turen naar het plafond kun je er echt niet bij hebben als je probeert te herstellen van een eetstoornis. Ik vind het dus een prima idee om goed slapen onderdeel te maken van de behandeling. Maar ik moet ook zeggen dat mijn slaapproblemen voor een groot deel ook ‘vanzelf’ weggingen toen mijn eetstoornis minder werd. Ik ging minder piekeren, ik kon makkelijker inslapen en doordat ik minder onrustig was kon ik ook beter uitslapen.
Zijn slaapstoornissen een belangrijk onderdeel van eetstoornissen?
Als je wel wat slaaptips kunt gebruiken, klik dan hier.
Bron: www.marketwatch.com
Geef een reactie