Extreem dikke mensen zijn ook in ons land geen uitzondering meer. Maagverkleinende operaties gaan in Nederlandse ziekenhuizen als warme broodjes over de toonbank. De operatie is niet zonder risico’s en patiënten moeten daarna alsnog levenslang op dieet. De ingreep kost 8.000 of 10.000 euro, het hangt er vanaf hoe dik je bent. Is dat niet een dure manier om af te vallen?
Chronische ziekte
Sinds 2008 wordt obesitas beschouwd als een chronische ziekte. Het lukt mensen die worstelen met extreem overgewicht moeilijk om af te vallen. Daarom zijn veel patiënten met obesitas erg blij met de mogelijkheid van een operatie.
Nairee vindt haar eetprobleem een verslaving: “Het is een constante strijd tegen jezelf. De hongerkamer zegt: het mag weer, en je geweten zegt van niet. Je maag wint”. Nairee schaamt zich voor haar enorme overgewicht. Ze wil niet dat haar jonge dochtertje haar probleem overneemt en heeft besloten tot een operatie. ###
Levenslang op dieet
In de Nederlandse ziekenhuizen worden per jaar duizenden maagverkleinende operaties aangeboden, die door de verzekering worden vergoed als iemand dik genoeg is. Prof. J. Seidell, directeur van de afdeling gezondheidswetenschappen van de VU in Amsterdam: “Wat ze er niet bij vertellen, is dat de operaties geen ‘quick fix’ zijn. Je moet daarna namelijk alsnog levenslang op dieet”.
Te weinig aandacht voor begeleid afvallen
Recente studies uit de Verenigde Staten tonen aan dat met goede en langdurige professionele begeleiding mensen met obesitas ook op eigen kracht goed kunnen afvallen. Seidell vindt dat er te weinig aandacht is in Nederland voor deze manier van afvallen, de voordelen van een operatie worden te veel benadrukt, terwijl zo’n operatie wel risico’s kent. Intensieve begeleiding om af te vallen wordt op dit moment nauwelijks aangeboden.
ZEMBLA – ‘Slank in één dag’, vrijdag 11 november 2011 om 21.20 uur op Nederland 2
Uitzending gemist:
Bron: Zembla.vara.nl
Geef een reactie