Solliciteren met psychische problemen

Het einde van het schooljaar is in zicht en dat betekent dus dat er binnenkort een hoop pas afgestudeerden zijn die opzoek gaan naar een baan. Als je opzoek bent naar een baan, dan hoort solliciteren daar natuurlijk bij. Solliciteren is jammer genoeg niet iets wat we op school echt hebben geleerd. In deze blog zal ik daarom tips geven. Ook zal ik in deze blog tips geven wat je het beste kan doen als je solliciteert terwijl je last hebt van een psychische stoornis.

♥ Zorg dat je goed gekleed bent
Het maakt niet uit bij welk bedrijf je op gesprek gaat. Zorg ervoor dat je er goed uitziet. Het is daarom niet aan te raden om een broek met scheuren te dragen als je een sollicitatiegesprek hebt. Het mag dan wel jouw favoriete kledingstuk zijn, maar waarschijnlijk laat zo’n broek geen goede indruk achter op de persoon met wie je het gesprek voert. Kies daarom iets wat redelijk netjes is zodat je er verzorgd uitziet.

♥ Kom op tijd
Je wilt natuurlijk vanaf de eerste minuut een goede indruk maken. Als je te laat op een gesprek komt, dan heb je eigenlijk al die goede eerste indruk een deuk gegeven. Mocht het nu zo zijn dat je door onverwachte omstandigheden (file, openbaar vervoer dat uitvalt) toch te laat komt, bel dan even naar de persoon met wie je hebt afgesproken. Het is beter om van tevoren te melden dat je te laat komt dan echt te laat zijn en achteraf met excuusjes te komen.

♥ Praat niet negatief over je vorige werkgever
Misschien heb je geen goede ervaringen met je vorige werkgever. Dat kan natuurlijk, maar laat het commentaar op je vorige werkgever bij je nieuwe werkgever achterwege. Bedrijven houden er namelijk niet van om mensen aan te nemen die al vaker conflict hebben gehad met werkgevers in het verleden. Klaag dus vooral bij je vrienden over je vorige werkgever, maar niet tijdens een sollicitatiegesprek.

♥ Stel vragen en neem risico’s
Toon tijdens het gesprek aan dat je écht interesse hebt in de baan. Bedenk thuis vragen die je kan stellen tijdens het gesprek. Niets is zo vervelend als na het gesprek thuiskomen en nog met vragen te zitten. Door het stellen van vragen, laat je zien dat je echt betrokken en goed voorbereid bent.

 Doe je huiswerk
Bekijk van tevoren goed bij welk bedrijf je terecht zal komen. De kans is namelijk heel groot dat je de vraag krijgt waarom jij goed binnen dit bedrijf zal passen. Het is daarom fijn om goed ingelezen te zijn, zodat je een mooi antwoord kan geven op die vraag. Laat zien dat jij een verschil kan maken in het bedrijf.

♥ Let op je houding
Lichaamstaal wordt voor 55% bepaald door jouw lichaamshouding. Probeer hier dus op te letten. Met een rechte rug en handen op je schoot kom je zelfverzekerd over. Probeer ook enthousiasme en positivisme uit te stralen. Laat zien hoe graag je de baan echt wilt!

Probeer verder ook goed oogcontact te maken met de interviewer. Als je dat niet doet kan je onzeker, oneerlijk of zelfs arrogant overkomen.

Bedank de interviewer
Het is basisbeleefdheid, maar wordt vaak vergeten. Door de interviewer te bedanken voor het gesprek laat je een laatste goede indruk achter. Heel belangrijk!

Solliciteren met psychische problemen
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je tijdens een sollicitatiegesprek moet vertellen over je psychische problemen. Nu is het zo dat bij alle sollicitatieprocedures werkgevers zich moeten houden aan wat er in de Wet op de Medische Keuringen staat. Ik zal daar hier het een en ander over uitleggen.

In deze wet staat dat er bij een sollicitatieprocedure alleen een medische keuring mag plaatsvinden “indien aan de vervulling van de functie bijzondere eisen op het punt van de medische geschiktheid moeten worden gesteld”. Ga je bijvoorbeeld een beroep uitoefenen waarbij het belangrijk is dat je erg goed tegen stress kan, dan is zo’n medische keuring toegestaan. In alle andere gevallen niet.

solliciteren

Als de functie waarop je solliciteert “geen bijzondere eisen op het punt van medische geschiktheid” stelt, dan mogen er geen vragen worden gesteld over jouw gezondheidstoestand. Mocht de werkgever er toch naar vragen, dan ben je niet verplicht om antwoord te geven en mag je zelfs een ontwijkend antwoord geven.

Als je solliciteert vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of als je korter dan 5 jaar zo’n uitkering hebt gehad, dan kan je werkgever via het UWV erachter komen waarom je arbeidsongeschikt bent of was. Je hoeft het echter zelf niet te vertellen tijdens het sollicitatiegesprek. Als je eenmaal bent aangenomen, dan ben je wel verplicht om te vertellen waarom je een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt gehad als jouw werkgever daarnaar vraagt. Als (ex)-arbeidsongeschikte val je namelijk onder bepaalde subsidieregelingen: je werkgever krijgt dan premiekorting en heeft recht op vergoeding van de loonkosten als je ziek wordt.

Als je klachten geen invloed hebben op je werk, dan hoef je ook niets over je gezondheid te vertellen. De werkgever mag ook niet naar jouw gezondheid vragen. Je beslist zelf of je tijdens een sollicitatiegesprek over je problemen wilt praten. Stel jezelf eerst de vraag wat je ermee wilt bereiken. Je bent er tenslotte voor een baan die je graag wilt. Is je gezondheid daarbij relevant?  Doe wat bij jou past. Je solliciteert omdat je de capaciteiten hebt voor de baan. Probeer deze dan ook vooral te benadrukken. Laat zien waarom jij geschikt bent!

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

17 reacties op “Solliciteren met psychische problemen”

  1. Dank je voor je blog Danique! Perfect getimed! Ik ontvang monenteel een arbeidsongeschiktheidsuitkering en heb volgende week een sollicitatie geprek. Spannend! Maar ook veel zin in! Je schrijft dat mijn (toekomstige) werkgever er via het uwv achter kan komen waarom ik arbeidsongeschikt was. Krijgen ze dan te horen dat dit door een (psychische) ziekte was, of beniemen ze dan ook dat het een eetstoornis was? Ik worstel nogal met hoeveel openheid ik zal feven over mijn situatie. In mijn brief/cv heb ik aangegeven dat ik arbeidsongeschikt ben geraakt door persoonlijke omstandigheden…

  2. Ik zou echt niks vertellen over evt. psychische aandoeningen. Dan begin je gelijk met 10-0 achter, als je al aangenomen wordt. Het gaat ze niks aan!

    1. Helemaal mee eens! Ik zit momenteel in de ziektewet en zoals t er nu uitziet ga ik voorlopig nog niet aan de slag. Maar stel dat ik weer aan het werk ga, dan ga ik zeker geen inhoudelijke informatie geven over mijn issues. Gaat ze inderdaad helemaal niets aan!!!!

    2. Je hebt niet altijd een keus. Ik heb in mijn CV een gat van een jaar, en een werknemer hoort liever dat je toen aan een psychisch probleem hebt gewerkt dan dat je op je luie gat hebt gezeten! Maar het maakt het wel moeilijker, inderdaad. Je moet echt bewijzen dat het op het werk niet voor problemen gaat zorgen.

  3. Maar wat krijgen ze dan van het uwv te horen? als die dat toch al verteld kan ik het beter zelf vertellen…

  4. maar wat als je nu autisme hebt en praktisch geen oogcontact kan maken want daar ben ik altijd wel bang voor da ik later nooit een job ga vinden daardoor en onbeleefd overkom

    1. Misschien kan het je helpen om bijvoorbeeld niet direct in iemands ogen te kijken, maar naar diegene zijn wenkbrauwen of neusbrug (tussen de ogen)? Dan lijkt het alsof je diegene aankijkt 🙂

  5. @muus83 UWV gaat ze als het goed is niet zelf contacteren. Dus ze hoeven niet eens te weten dat je een uitkering hebt. Het kan wel dat als je werkgever een vermoeden heeft, ze evt. kunnen opzoeken of je een uitkering hebt (ik weet dat je bij Wajong iig in een bepaald systeem staat, zodat werkgevers kunnen zien of ze voor bepaalde subsidies in aanmerking komen als ze jou aannemen). Het lijkt mij sterk dat een werkgever dit standaard gaat nakijken.
    Het lijkt mij nóg sterker dat de werkgever van het UWV te horen kan krijgen wáárom je een uitkering hebt. Dit lijkt mij medisch geheim? Danique heb je hiervan een bron???

  6. als je een wajong status hebt dan krijgt de werkgever een vergoeding als je ziek bent. Bijvoorbeeld je hebt een griepje dan betaalt het uwv geld aan de werkgever voor de dagen dat je er niet bent.

    Ik ben zelf altijd redelijk open. En dat heeft mij al verschillende banen opgeleverd inclusief contractverlengingen. Terwijl er naast mij nog 99 andere waren zonder wajong. Voor mijzelf heb ik ook het motto als het voor het bedrijf een probleem is wil ik daar ook niet werken. En daarmee is het niet dat ik er mee te koop loop, maar weet el als er een keer iets is ik er niet omheen hoef te draaien. Bijvoorbeeld als psych echt niet op een andere dag kan.

  7. Ik zou het alleen vertellen als het van belang is qua planning of iets dergelijks..

  8. Ik zou er niks over zeggen en bedenken dat iedereen wel een zwakte heeft of dit nu psychisch of fysiek is of iets anders dat speelt.. er zijn zoveel redenen waarom iemand kan uitvallen of daar in theorie een grotere kans op heeft. En misschien beter jou dan iemand die altijd te laat komt en super laks is.. nouja iig denk ik dat je je moet bedenken dat je niet per se minder hoeft te zijn dan een ander dus zou ik t ook niet aan de orde laten komen.

  9. Ik heb in mijn cv staan dat ik bezig ben met reintegratie na arbeidongeschiktheid door persoonlijke omstandigheden en dat ik bijna een reintegratie traject heb doorlopen bij mijn werkgever waar ik na drie jaar ziek zijn toch nog een (slapend) contract heb. Ik werk daar dus nu met behoud van uitkering (WIA). Ik kom wr niet onderuit dat ik vragen krijg over het gat in mijn cv van drie jaar. Beter dat ze dan weten dat mijn oude/ huidige baas me na al die jaren tóch nog die mogelihkheid biedt. Twijfel vooral nog of ik specifiek ga vertellen over mijn eetstoornis, of dat ik dat prive hou en wél vertel dat ik nog therapie heb. Ik ben daardoor niet alle dagen beschikbaar en kan (nog) maar 28uur werken waar ze 32uurvragen. Dat moeten ze wel weten en daar wil ik geen smoesjes over gaan verzinnen.. ik denk toch dat uiteindelijk eerlijkheid het langst duurt…en ik wil het bij het gesprek ervooral over hebben waarom ik denk geschikt te zijn voor de functie natuurlijk!

  10. een erg lastige situatie dit, ik zit namelijk op dit moment in een re-integratie traject. Ik ben (nog) wel in dienst van mijn werkgever maar over een paar maanden houd dit op na 2 jaar ziekte jaar. De Arboarts heeft vast gesteld dat ik mijn oude werk niet meer kan uitvoeren door lichamelijke klachten. De werkgever zegt geen ander werk voor mij te hebben. Via mijn re-integratie bureau ben ik nu dus wel aan solliciteren, en die zeggen dat ik verplicht ben te vermelden dat ik op dit moment in een re-integratie traject aan het werk ben. Zodra ik dit benoem bij meerdere sollicitatie gesprekken inmiddels die ik heb gehad is het gelijk einde verhaal en gaat de voorkeur naar iemand anders.
    Moet/mag ik dit dus ook verzwijgen ??

  11. De keren dat mijn werkgever wist van mijn Wajong was het alleen omdat het hoofdkantoor van het bedrijf mij een formulier toezond waarop ik kon aankruisen of ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontving. Dit heb ik een aantal keer gedaan. Mijn directe collega’s en manager wisten hier niets vanaf. 1x is volgens mij een verslag opgevraagd waarin stond voor hoeveel procent ik was afgekeurd, volgens mij moest ik toestemming geven aan het UWV dat mijn werkgever een kopie van dit verslag kreeg. Alle andere keren wisten ze alleen dat ik Wajong kreeg en zeker niet waarvoor. Ik had niet het gevoel dat het per se in mijn nadeel werkte. 1x voelde ik me niet zo prettig op mijn werk en heb ik ‘gelogen’ op het formulier omdat het een kleine organisatie was en ik me er niet prettig bij voelde. Uiteindelijk heb ik hier ook niet lang gewerkt. Op mijn huidige werk hebben ze het niet gevraagd en dus heb ik het ze ook niet verteld.

  12. Het ligt er een beetje aan welke problemen je bedoelt.
    Soms kan het handig zijn om te vertellen. Bijvoorbeeld als je met een kleine aanpassing heel goed het werk zou kunnen doen. Soms is dat mogelijk.
    Belangrijk is dan wel dat je laat merken dat je het goed onder controle hebt en dat je uitstekend je werk kunt doen.
    Ik denk dat hoe eerlijker je bent en hoe meer je je mindere kanten kunt accepteren hoe meer kansen je maakt of beter gezegd hoe meer kans je maakt op een plek waar jij goed kunt functioneren/de werksfeer goed is.
    Veegeet niet dat bij een sollicitatie het ook van beide kanten moet klikken. Je komt zelf ook kijken of het jou iets te bieden heeft of dat jij het er prettig vindt.

    Toch zou ik het niet vertellen als het niet strikt noodzakelijk is.

  13. Mijn gesprekken gaan bijna (lees: bijna dus niet altijd) altijd mis. Toch word ik wel 9/10 keer aangenomen.
    Reden? Te zenuwachtig. En ik kan mezelf echt enorm slecht verkopen. Ik vind mezelf nooit goed genoeg.

  14. Heel herkenbaar wat je schrijft LeRose. Ik merk daarnaast ook heel erg dat mijn psychische problemen mij in de weg staan in mijn ontwikkeling. Dit door mijn negatieve zelfbeeld en de problemen die mij afleiden van de werkelijkheid. Het nadeel van het niet willen delen op het werk, is hierbij dat je hierin ook minder goed kunt ontwikkelen… dilemma…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *