Het einde van het schooljaar is in zicht en dat betekent dus dat er binnenkort een hoop pas afgestudeerden zijn die opzoek gaan naar een baan. Als je opzoek bent naar een baan, dan hoort solliciteren daar natuurlijk bij. Solliciteren is jammer genoeg niet iets wat we op school echt hebben geleerd. In deze blog zal ik daarom tips geven. Ook zal ik in deze blog tips geven wat je het beste kan doen als je solliciteert terwijl je last hebt van een psychische stoornis.
♥ Zorg dat je goed gekleed bent
Het maakt niet uit bij welk bedrijf je op gesprek gaat. Zorg ervoor dat je er goed uitziet. Het is daarom niet aan te raden om een broek met scheuren te dragen als je een sollicitatiegesprek hebt. Het mag dan wel jouw favoriete kledingstuk zijn, maar waarschijnlijk laat zo’n broek geen goede indruk achter op de persoon met wie je het gesprek voert. Kies daarom iets wat redelijk netjes is zodat je er verzorgd uitziet.
♥ Kom op tijd
Je wilt natuurlijk vanaf de eerste minuut een goede indruk maken. Als je te laat op een gesprek komt, dan heb je eigenlijk al die goede eerste indruk een deuk gegeven. Mocht het nu zo zijn dat je door onverwachte omstandigheden (file, openbaar vervoer dat uitvalt) toch te laat komt, bel dan even naar de persoon met wie je hebt afgesproken. Het is beter om van tevoren te melden dat je te laat komt dan echt te laat zijn en achteraf met excuusjes te komen.
♥ Praat niet negatief over je vorige werkgever
Misschien heb je geen goede ervaringen met je vorige werkgever. Dat kan natuurlijk, maar laat het commentaar op je vorige werkgever bij je nieuwe werkgever achterwege. Bedrijven houden er namelijk niet van om mensen aan te nemen die al vaker conflict hebben gehad met werkgevers in het verleden. Klaag dus vooral bij je vrienden over je vorige werkgever, maar niet tijdens een sollicitatiegesprek.
♥ Stel vragen en neem risico’s
Toon tijdens het gesprek aan dat je écht interesse hebt in de baan. Bedenk thuis vragen die je kan stellen tijdens het gesprek. Niets is zo vervelend als na het gesprek thuiskomen en nog met vragen te zitten. Door het stellen van vragen, laat je zien dat je echt betrokken en goed voorbereid bent.
♥ Doe je huiswerk
Bekijk van tevoren goed bij welk bedrijf je terecht zal komen. De kans is namelijk heel groot dat je de vraag krijgt waarom jij goed binnen dit bedrijf zal passen. Het is daarom fijn om goed ingelezen te zijn, zodat je een mooi antwoord kan geven op die vraag. Laat zien dat jij een verschil kan maken in het bedrijf.
♥ Let op je houding
Lichaamstaal wordt voor 55% bepaald door jouw lichaamshouding. Probeer hier dus op te letten. Met een rechte rug en handen op je schoot kom je zelfverzekerd over. Probeer ook enthousiasme en positivisme uit te stralen. Laat zien hoe graag je de baan echt wilt!
Probeer verder ook goed oogcontact te maken met de interviewer. Als je dat niet doet kan je onzeker, oneerlijk of zelfs arrogant overkomen.
♥ Bedank de interviewer
Het is basisbeleefdheid, maar wordt vaak vergeten. Door de interviewer te bedanken voor het gesprek laat je een laatste goede indruk achter. Heel belangrijk!
Solliciteren met psychische problemen
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je tijdens een sollicitatiegesprek moet vertellen over je psychische problemen. Nu is het zo dat bij alle sollicitatieprocedures werkgevers zich moeten houden aan wat er in de Wet op de Medische Keuringen staat. Ik zal daar hier het een en ander over uitleggen.
In deze wet staat dat er bij een sollicitatieprocedure alleen een medische keuring mag plaatsvinden “indien aan de vervulling van de functie bijzondere eisen op het punt van de medische geschiktheid moeten worden gesteld”. Ga je bijvoorbeeld een beroep uitoefenen waarbij het belangrijk is dat je erg goed tegen stress kan, dan is zo’n medische keuring toegestaan. In alle andere gevallen niet.
Als de functie waarop je solliciteert “geen bijzondere eisen op het punt van medische geschiktheid” stelt, dan mogen er geen vragen worden gesteld over jouw gezondheidstoestand. Mocht de werkgever er toch naar vragen, dan ben je niet verplicht om antwoord te geven en mag je zelfs een ontwijkend antwoord geven.
Als je solliciteert vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of als je korter dan 5 jaar zo’n uitkering hebt gehad, dan kan je werkgever via het UWV erachter komen waarom je arbeidsongeschikt bent of was. Je hoeft het echter zelf niet te vertellen tijdens het sollicitatiegesprek. Als je eenmaal bent aangenomen, dan ben je wel verplicht om te vertellen waarom je een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt gehad als jouw werkgever daarnaar vraagt. Als (ex)-arbeidsongeschikte val je namelijk onder bepaalde subsidieregelingen: je werkgever krijgt dan premiekorting en heeft recht op vergoeding van de loonkosten als je ziek wordt.
Als je klachten geen invloed hebben op je werk, dan hoef je ook niets over je gezondheid te vertellen. De werkgever mag ook niet naar jouw gezondheid vragen. Je beslist zelf of je tijdens een sollicitatiegesprek over je problemen wilt praten. Stel jezelf eerst de vraag wat je ermee wilt bereiken. Je bent er tenslotte voor een baan die je graag wilt. Is je gezondheid daarbij relevant? Doe wat bij jou past. Je solliciteert omdat je de capaciteiten hebt voor de baan. Probeer deze dan ook vooral te benadrukken. Laat zien waarom jij geschikt bent!
Geef een reactie