Sondevoeding bij anorexia

Vandaag een blog over sondevoeding in het algemeen en sondevoeding bij anorexia. Wat is sondevoeding en wanneer wordt sondevoeding ingezet? Wat voor soorten bestaan er en hoe wordt dit toegediend? Wanneer is sondevoeding nodig bij anorexia en andere eetstoornissen?

Wat is sondevoeding
Sondevoeding is een vloeibare voeding die middels een slangetje in je maag of darmen wordt toegediend. Sondevoeding wordt altijd door een arts of diëtist voogeschreven. Dit kan worden gedaan als gewone voeding niet lukt door bijvoorbeeld een ziekte. Sondevoeding kan de gehele voeding vervangen en levert dan alle benodigde voedingsstoffen waaronder ook de vitamines en mineralen. Je kan sondevoeding echter ook gebruiken als aanvulling op de gewone voeding.

Toedieningsvorm
Sondevoeding kan in je maag of in je darmen worden toegediend. Is sondevoeding een tijdelijke manier van voeden dan wordt er vaker gekozen voor een neusmaagsonde. De voeding gaat dan via de neus, naar de slokdarm en de maag. Is het een blijvende of langer durende oplossing dan wordt er eerder gekozen voor een PEG sonde. Deze sonde wordt door middel van een punctie direct in de maag geplaatst. Soms kan het echter niet wenselijk zijn dat de voeding in de maag terecht komt en wordt de voeding in de darmen toegediend, dan spreken we van een jejunostomie.

De manier van toedienen kan ook verschillend zijn. Zo kan je een continue aanvoer van sondevoeding hebben of juist in porties. Dit laatste wordt toediening per bolus genoemd. Een derde variant is intermitterend voeden, ofwel druppelsgewijs gedurende een dagdeel, dit kan bijvoorbeeld ‘s nachts gedaan worden. Dit zie je vaak als aanvulling op gewone voeding. De manier van toedienen kan ook verschillen. Zo kan de sondevoeding met een spuit worden toegediend of met een pomp. Voordeel van voeden van sondevoeding met een voedingspomp is dat het heel nauwkeurig kan worden toegediend.

Soorten sondevoeding
Er bestaan speciale sondevoeding voor kinderen en voor volwassenen. Er zijn een heleboel verschillende varianten beschikbaar. Dit heeft onder andere te maken met wat de reden is voor sondevoeding. Bij bepaalde aandoeningen zijn weer andere eisen aan de sondevoeding. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met het verteren van bouwstoffen dan bestaat er sondevoeding waarin de koolhydraten, eiwitten en vetten al zijn voorverwerkt. Dit wordt oligomere sondevoeding genoemd. Door deze voorvertering kan de voeding makkelijker door het lichaam opgenomen worden.

Zo is er ook sondevoeding met vezels of zonder vezels verkrijgbaar. Bij ondervoeding wordt er vaak gekozen voor een eiwitrijke of energierijke sondevoeding. Er bestaat echter ook sondevoeding die energiebeperkt is. Voor mensen die een overgevoeligheid hebben voor koemelkeiwit bestaat er ook sondevoeding op basis van soja.

Voor specifieke aandoeningen zijn ook sondevoedingen beschikbaar. Denk aan een sondevoeding voor mensen met COPD (chronische Long ziekte) of voor mensen met diabetes of nierfalen. Smaak is bij sondevoeding minder belangrijk omdat dit rechtstreeks in de maag of darmen wordt toegediend.

Sondevoeding bij anorexia en andere eetstoornissen
Op het werk heb ik ook te maken met sondevoeding. Als iemand bij ons in behandeling komt hebben sommige een ziekenhuisopname achter de rug waarbij er vaak ook sondevoeding is gegeven. Hoe snel iemand dan over kan gaan naar gewone voeding hangt ook af of er naast de sondevoeding ook al gewone voeding werd gebruikt. Is dat laatste het geval dan is vaak de overgang naar gewone voeding makkelijker. Is dit niet het geval dan zie je vaak dat er in het begin nog gebruikt wordt gemaakt van bijvoeding zoals nutridrink bijvoorbeeld.

Sondevoeding wordt geïndiceerd op somatische gronden, zoals bij dreigende complicaties door ondervoeding, of ten behoeve van een snellere gewichtstoename. Een duidelijke eensluidende indicatie over wanneer een patiënt wel of niet meer in staat is om een verantwoorde beslissing over de eigen gezondheid te nemen, ontbreekt tot op heden. Het toedienen van sondevoeding is geïndiceerd wanneer de weigering om voedsel tot zich te nemen leidt tot lichamelijk risico. Aanbevolen wordt dat dit gebeurt binnen de context van een met de patiënt en/of de wettelijke vertegenwoordigers van tevoren opgesteld behandelplan waarvoor de lichamelijke veiligheid van de patiënt de leidraad is. In een dergelijk plan wordt aangegeven wanneer welke stappen genomen worden om de veiligheid van de patiënt te garanderen. Bron: richtlijneetstoornissen.nl

Heb jij ervaring met sondevoeding? Dan ontvangen we graag jouw ervaringsverhaal. Stuur jouw verhaal (mag anoniem) naar redactie@proud2Bme.nl 

Fotografie: Donnie Nunley

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

20 reacties op “Sondevoeding bij anorexia”

  1. En je hebt nog de toedieningsvorm: Drinken 😛
    En nee, geen drinkvoeding.. Want dat verdraagt mijn lijf niet. For the rest of my life. (Nee, lekker is anders haha).

    Maar goede blog!!

  2. Ik heb nu al anderhalf jaar een PEG sonde

  3. Ik heb een trauma door sondevoeding. Nog iedere nacht zwetend wakker worden uit angst. Het heeft mijn leven gered maar het heeft me ook een groot “litteken” nagelaten. Ik vind het nog steeds dubbel.

  4. Wat willen jullie in het verhaal?

  5. Zou wel wat willen schrijven maar wat willen jullie precies er in hebben? Het is natuurlijk nooit leuk, maar kan me ook indenken dat sommige ervaringen mensen die dit eventueel te wachten staat onnodig bang maken. Daar tegenover zou ik het ook niet willen verheerlijken want heb er nog vaak nachtmerries van. Het is een paardenmiddel dat soms helaas echt nodig is, maar ook zeer ingrijpend, vooral voor je psyche.

  6. Hi miku en roos,

    Zouden jullie ons even willen mailen, dan kunnen we wat meer uitleg geven en overleggen over de inhoud van het verhaal.

    Redactie@proud2bme.nl

    Lieve groet, Scarlet

  7. Ik heb 3x sondevoeding gehad. Ik vond het een nare ervaring, al is het wel de juiste keuze geweest.

  8. Eventueel wil ik er ook nog wel wat over schrijven.

  9. Ik heb mensen gekend die om een andere reden dan een eetstoornis een sonde moesten hebben hun ervaring gehoord. Het lijkt me ook
    super vervelend. Maar als dat echt beter is en er anders bijna niets van voeding binnen blijft, of je lichaam het nodig heeft om een beetje beter te kunnen functioneren dan moet het maar. En die tijd gaat vanzelf voorbij.Een sonde is niet voor heel je leven.Het helpt je om in leven te blijven wanneer jouw lichaam het te moeilijk heeft!

  10. ik word vandaag wrs opgenomen met sondevoeding… hoe lang duurt het voor je aankomt?

  11. Sondevoeding met de spuit is even Nauwkeurig. En minder stressvol voor sommige meiden en jongens met anorexia. Als je sondevoeding krijgt omdat je anorexia hebt is dat om meestal aan te komen of om te zorgen dat je lichaam zo word gevoed dat het niet meer in levens gevaar is. Ook word sondevoeding vaak gegeven als je weigert te eten of echt meer dan 24 uur gestopt bent met eten of innemen van voedingsmiddellen(die 24 uur is niet nodig maar wordt vaak wel als meet staaf genomen). Het aankomen met sondevoeding verschild per persoon en lichamelijke toestand, denk niet dat het een reële vraag is @mmm

  12. Hey ik ben er gisteren een beetje achter gekomen dat ik waarschijnlijk een eetstoornis heb. Ik wil me de hele dag wegen om te kijken of ik ben aangekomen en ik wil niet eten. Ik weet zelf ook wel dat ik te dun ben en dat ik moet eten. *** Ik heb het gisteren tegen mijn moeder verteld maar ik ben bang dat ik ook sondevoeding moet omdat ik zelf niet in staat ben om te eten en het te pakken. Als ik iets eet word ik gelijk misselijk ook. *** In de avond eet ik wel gw avond eten maar niet veel. Heeft er iemand een idee wat er nu gaat gebeuren dan? Ga deze week naar de huisarts. Groetjes xx

    *aangepast door moderator ivm huisregels

    1. Hey Pien,

      Wat naar om te lezen dat je zo worstelt met angsten rondom eten. Heel goed dat je het aan je moeder hebt verteld. Ik kan me voorstellen dat het ook wel eng en spannend is, maar het is ook wel fijn dat iemand je nu kan helpen. Fijn om te lezen dat jullie naar de huisarts gaan. Ik denk dat jullie in de eerste instantie gaan kijken naar wat er met je aan de hand is en welke hulp voor jou nodig zou zijn. Dit hoeft niet per se sondevoeding te zijn. Dat ligt geheel aan de situatie. Weet dat je tijdens dat gesprek met de huisarts ook al deze vragen mag stellen en ook mag uitspreken waar je bang voor bent. De huisarts, maar ook je moeder en eventueel andere hulpverleners zijn er om je te helpen en je weer goed te laten voelen.

      Wees welkom om hierover door te praten op ons forum! Daar kan je praten met en vragen stellen aan onze ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten en natuurlijk lotgenoten. We steunen je graag. ♥

      Liefs

  13. Mijn zusje zit sinds een paar dagen aan de sondevoeding maar blijft er voor als nog bij afvallen. Is dit normaal aan het begin?
    Maak me ernstig zorgen om haar.
    Grt Ted

  14. Volgende week starten met sondevoeding omdat mijn eetstoornis de bovenhand heeft genomen… Mijn diëtist zegt dat het de enige oplossing is om in leven te blijven… Ik ben bang, zo bang… de eetstoornis die ook continu aangeeft dat het nog niet goed genoeg is.
    Ik vind het verschrikkelijk wat ik mijn lichaam heb aangedaan. Wou dat ik vroeger hulp had gekregen.
    Ik heb nu ongeveer 16 jaar anorexia…
    Een eetstoornis is de hel! Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de omgeving.

    Dus mensen, zoek hulp, waar dan ook… voor het te laat is, vóór de eetstoornis jou jeven beheerst.
    Het moment waarop je zegt: "ik heb nog controle hoor". Heb je eigenlijk al geen controle meer.

    Liefs Jaimy

  15. Heyy

    Ik heb op het momemt een eetstoornis en sondevoeding.. wat nou als het me niet lukt weer te gaan eten houd ik dan de rest van mijn leven de sonde? Hoe gaat dat??

    1. Skye, dit is al een wat ouder blog dus de kans dat iemand je berichtje nog ziet en erop reageert is klein. We raden je aan om je te registreren op ons forum (dat kan gratis en anoniem via de blauwe knop ‘forum’ rechtsbovenaan de pagina). Daar kun je bij ‘Vragen aan de diëtist’ een topic openen om je vraag aan onze diëtisten te stellen. Zij kunnen je goed en betrouwbaar antwoord geven.

      Sterkte!

  16. Hoi,
    Ik ben op 01/06/2017 gediagnosticeerd met anorexia, boulimie, orthorexia en nog veel andere dingen… Ik heb al heel erg veel opnames achter de rug en ben blij dat deze voorlopig niet meer nodig zijn! Het ging een hele tijd erg goed, ik ging elke dag naar de sportschool en ik voelde me goed in mijn vel! 1 februari 2023 was ik een jaar bezig met mijn herstel en 5 april 2023 zou ik precies 1 jaar bezig zijn met sporten… maar 12 dagen geleden ben ik hervallen in het niet eten… ik ben al bij de dokter geweest en mijn waarden zijn aan de lage kant maar… ik weeg nog teveel volgens de dokters dus mag ik geen sondevoeding… al zou ik het wel zelf graag willen want ik weet dat het de juiste stap is om weer zelf te kunnen eten! Ik vind het belachelijk dat een meisje (ik) van 17 jaar al te dik wordt genoemd om geholpen te worden?? Ik ben niet meer om te praten en mijn ouders kunnen ook gewoon maar toekijken hoe ik verder weg zak… wat jammer dat de hulpverlening nog altijd zo’n mindset heeft.
    Ik ben blij dat ik mijn verhaal eens kan doen voor mensen die mij (hopelijk) begrijpen.
    Als iemand tips heeft om hiermee om te gaan, let me know!
    Dankje voor het lezen!
    Groetjes uit België en love you all💛💛💛

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *