Iedereen maakt fouten. Je doet iets stoms, je zegt iets lelijks of je doet iets helemaal verkeerd. Dat maakt je mens en het doet niets af aan jou als persoon. Het beste dat je kunt doen is je excuses aanbieden. Oprecht sorry zeggen, als je toch dat ene foutje hebt begaan. Maar hoe doe je dat nou op een fijne en zo gezond mogelijke manier?
Het voelt misschien zwak. Het kan ook een heel kwetsbaar en schaamtevol moment zijn. Een fout maken voelt al verkeerd en daar nog eens op terugkomen en je excuses aanbieden is eigenlijk best eng. Zelden voel ik me zo kwetsbaar en klein als op dat moment. Niet gemakkelijk dus. Vaak weet je zelf maar al te goed wat je hebt gedaan, maar is het wel iets anders om dat nogmaals onder ogen te komen en daar je excuses voor te maken.
Bron: suzyhazelwood
Hoewel ik mij op dat moment niet zo’n held voel, vind ik het eerder het tegenovergestelde van zwak, of zielig. Ik vind het eigenlijk heel krachtig als iemand ergens op terugkomt. Of juist heel dapper als iemand van gedachte verandert of oprechte excuses maakt voor iets. Of dat nu gelijk is, of nadat er wat tijd overheen is gegaan. Het geeft mij het gevoel dat iemand mij en ook zichzelf serieus neemt. Dat de relatie en de communicatie serieus wordt genomen.
1. Wees eerlijk
Het beste wat je kunt doen is naar mijn mening gewoon eerlijk zijn. Zo eerlijk en open mogelijk zijn en vertellen wat je te vertellen hebt. Ik denk dat de ander jou dan het beste kan begrijpen. Dat kan best eng zijn, want het maakt je natuurlijk ook kwetsbaar. Misschien is dit een moment waarin je juist voelt dat je afgewezen en gekwetst kan worden, maar misschien is juist daarom dit moment zo waardevol. Hierin kan de ander ook echt voelen dat je het meent en openheid biedt altijd meer mogelijkheid tot gesprek. Hoe meer openheid, hoe groter de kans dat jouw ‘Sorry’ ook aankomt zoals jij het bedoeld hebt.
Je hoeft je hele verhaal niet klaar te hebben en tot in de puntjes voorbereid te hebben. Soms helpt het al om in alle eerlijkheid te zeggen dat je het ook even niet wist bijvoorbeeld. Dat klinkt als ‘niets’ maar zegt ook heel veel. Als dat de waarheid is, mag dat er ook zijn.
2. Geef je fout toe
Misschien het moeilijkste, maar ook het belangrijkste voor de ander. Geef toe wat je fout hebt gedaan of benoem waar jij denkt dat de pijn zit bij de ander. Zelf merk ik dat de grootste miscommunicatie en frustratie kan zitten in het feit dat iemand zijn excuses aanbiedt, zonder aan te geven waarvoor precies. Maak je nou je excuses voor het feit dat ik iets vervelend vind? Of omdat je echt vindt dat je iets niet goed hebt aangepakt? Dat ging er vaak door mijn hoofd. En andersom merkte ik ook dat als ik de vinger op de zere plek durfde te leggen, de ander zich meer gezien voelde. “Hierom zeg ik sorry. Dit heb ik verkeerd gedaan en dat zie ik.” Soms is dat al genoeg. En bovendien, heel groots.
3. Geef uitleg
Je kunt vertellen waarom je het zo hebt gedaan. Wat was jouw idee hierachter? Waarom deed je wat je deed of zei je wat je zei? Jij hebt daar ook jouw redenen voor gehad. Je ziet nu in dat je het misschien anders had moeten doen, maar die uitleg kan ook best welkom zijn om wat meer begrip over en weer te krijgen. Maakt het niet meteen beter, maar wel helder. Jouw handeling of reactie kwam ook ergens vandaan natuurlijk.
4. Maak het goed
Geef aan dat je het goed wilt maken. Dat je het anders wilt aanpakken of het beter wilt doen. Ga niet meer door het stof dan nodig natuurlijk, maar dit aangeven kan voor de ander al heel fijn zijn. Ik vertel bijvoorbeeld vaak hoe ik denk dat ik het anders kan gaan doen of hoe ik het de volgende keer anders aan zou pakken. “Wat zou jij in het vervolg prettig vinden?”, vraag ik vaak aan de ander. Misschien kun je een voorstel doen of de ander laten vertellen waar hij of zij behoefte aan heeft.
Bron: lmtrochezz
5. Daarna is het aan de ander
Het is, hoe lastig soms ook, aan de ander om jou te vergeven. Ik kan soms blijven praten, sorry blijven zeggen en het blijven goedmaken. Maar dat verandert niets en kan voor de ander ook vervelend worden. Maak je excuses en laat het daarbij, want vergeving is vooral een proces van de ander. Daar verdient hij of zij de tijd en ruimte voor. Geef die persoon ook die tijd en ruimte. Die afstand kan soms best eng zijn, maar kan ook veel goeds te weeg brengen. Soms is dat gewoon nodig om weer verder te kunnen.
6. Laat het los
Laat het dus ook los. Voor de ander, maar ook echt voor jezelf. Je kunt je fout niet ongedaan maken, maar wel je fout toegeven en dat heb je nu gedaan. Je hebt je ecxuses gemaakt en meer kun je niet doen. Goedzo, laat het los. Gun jezelf weer plezier en afleiding, want het leven gaat door en mag dus ook voor jou weer verdergaan.
7. Vergeef jezelf
Niet onbelangrijk, vergeef jezelf. Jij mag ook verder hierna. Blijf er niet in hangen, straf jezelf niet onnodig voor iets waar je al sorry voor gezegd hebt. Je bent een mens, iedereen maakt fouten en je bent nog net zo oké als dat je hiervoor was. Je had een veel makkelijkere weg kunnen kiezen door dit niet aan te gaan en geen sorry te zeggen. Terugkomen op je fouten is sterk, dus sta jezelf toe om hiervan te leren en te groeien.
Hoe zeg jij sorry?
Geef een reactie