Pasta (denk aan macaroni, fusili, spaghetti, lasagne) wordt traditioneel van tarwe gemaakt. Zelf kan ik niet tegen gluten en dus eet ik al jaren speciale pasta gemaakt van maismeel, rijstmeel of een combinatie van beiden. De glutenvrije merken werken ook al enige tijd met pasta gemaakt van bijvoorbeeld boekweit- of quinoameel. Je vindt de glutenvrije pasta bij de meeste supermarkten in een speciaal dieetschap, maar soms ook bij de gewone pasta’s.
De laatste twee jaar verschijnen steeds meer bijzondere pasta’s, die niet specifiek bedoeld zijn voor mensen met een tarwe-allergie of -intolerantie, maar voor iedereen. Sommige soorten kun je kopen bij Albert Heijn en Jumbo, voor andere soorten moet je naar een natuurwinkel of webshop. In deze blog lezen jullie er meer over.
De meeste van deze pasta’s zijn geheel of gedeeltelijk gemaakt van peulvruchten, zoals sojabonen en linzen. Peulvruchten bevatten veel eiwitten en deze pasta’s daarom ook. Dat maakt ze buitengewoon geschikt om te gebruiken als je een vegetarische pasta wilt maken of als je om medische of sportieve redenen een verhoogde eiwitbehoefte hebt.
Ik heb meerdere van deze peulvruchtpasta’s uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld een van de rode linzen varianten. Wat opvallend is, is dat de pasta kleur verliest in het water. Hij wordt dus behoorlijk wat bleker en begint meer op traditionele pasta te lijken. Met een tomaten-groente-saus smaakte het me goed!
Ik heb ook de groene erwtenpasta gegeten. Deze gebruikte ik in een ovenschotel. Helaas vond ik de pasta nogal droog. Wellicht dat het lekkerder is als je het met een natte saus eet, maar ik zal hem niet nog een keer kopen.
De fettucine van Explore Asian at ik met tomaat, courgette, een ui en pesto. Dat vond ik een ontzettend lekkere combinatie (vooral met wat geroosterde pijnboompitten erbij) en ik zal het zeker nog een keer klaar maken op deze manier.
Deze speciale pasta’s kunnen een leuke variatie op je eten zijn, vooral als je (een keer) vegetarisch eet. Voor je portemonnee is gewone pasta een stuk vriendelijker. Gewone pasta bevat misschien wat minder eiwitten, maar is nog steeds erg gezond, dus denk niet dat je de gewone pasta aan de kant moet schuiven voor de peulvrucht-varianten. Ben je echter een keer op zoek naar iets nieuws, dan kan ik je sommige van deze pasta’s zeker aanraden!
Geef een reactie