Ik volg de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en zit nu in mijn laatste jaar. Ik vind de opleiding echt geweldig en ben ontzettend blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Maar wat houdt de opleiding nou precies in? En welke vakken heb je, wat kan je er mee doen en hoe lang duurt de opleiding? Dat ga ik je allemaal vertellen..
Na op de middelbare school mijn VMBO diploma te hebben gehaald, heb ik eerst 4 jaar een MBO opleiding gedaan. Deze opleiding vond ik niet leuk, maar ik wilde persé HBO doen dus daar had ik een MBO diploma voor nodig. Na mijn diploma te hebben gehaald van de MBO heb ik het best moeilijk gehad om een keuze te maken voor een HBO opleiding. Ik wilde namelijk niet weer voor een opleiding kiezen die ik achteraf niet leuk vond. Na een bezoek aan de open dag van SPH wist ik het zeker: dit is mijn opleiding! ###
De opleiding
Als je de voltijd studie doet, na een niet aansluitende MBO opleiding of havo/ vwo, dan duurt de opleiding 4 jaar. Als je SPW hebt gedaan, de MBO variant van SPH, dan kan je de opleiding in een verkort traject doen van 3 jaar. Verder kan je de opleiding ook duaal of in deeltijd doen. De duale variant betekent dat je 1 dag in de week naar school gaat en nog 12 uur thuisstudeert per week. De duale studie duurt 4 jaar. Als je de studie in deeltijd wilt doen dan ga je 1 dag per week naar school en werk je minimaal 18 uur per week bij een instelling die aansluit bij je studie. Hierbij duurt je studie ook 4 jaar.
De duale variant wordt door veel mensen gedaan die al een baan hebben en die zich bij of om willen scholen.
Als je de opleiding afgerond hebt dan ben je opgeleid tot Bachelor of Social Work. Deze titel krijg je ook bij de opleidingen MWD, maatschappelijk werk en dienstverlening, en CMV, culturele en maatschappelijke vorming omdat het alledrie sociale studies zijn. De inhoud van de studies zijn wel erg verschillend.
Waarom SPH?
Met SPH leer je om mensen te begeleiden die voor korte of lange tijd niet zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Je wordt opgeleid voor hulpverlener en je vindt SPH’ers o.a. in de juegdhulpverlening, dak- en thuislozenzorg, psychiatrie, ziekenhuizen, bij de zorginstellingen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en op scholen.
De opleiding wordt op de verschillende hogescholen in Nederland verschillend ingevuld, maar ik leg uit hoe de opleiding er bij mij op school uitziet.
In het eerste jaar krijg je lessen om gesprekstechnieken te leren en leer je hoe je moet observeren en rapporteren. Je hebt vakken als werkveldverkenning, zodat je de verschillende doelgroepen leert kennen waarmee je kan gaan werken, pedagogiek, psychologie, socialisatie, drama en sport en bewegen. Verder heb ik in het eerste jaar al stage ervaring opgedaan en dat vond ik heel erg leuk.
In het tweede jaar krijg je het hele jaar lessen zodat je alle kennis bezit die je nodig hebt om het hele derde jaar stage te kunnen lopen. In het tweede jaar krijg je vakken als seksualiteit & intimiteit, organisatiekunde & recht, ontwikkelingspsychologie en ethiek. Het derde jaar bestaat dus volledig uit stage. Je gaat 4 dagen in de week stage lopen bij een instelling voor 10 maanden lang. Je hebt ook de mogelijkheid om deze stage in het buitenland te lopen. In het vierde jaar volg je 2 minors, die je zelf mag kiezen.
Wat ik heel fijn vind aan mijn studie op deze school is dat ik 4 jaar lang dezelfde klas heb gehad. In de lessen deel je best wel veel met elkaar en het is fijn dat het dan een vertrouwde groep is. Verder mag je de minors zelf kiezen en je stageplaats mag je ook zelf kiezen. Je krijgt dus de ruimte om de ervaringen die je opdoet zelf in te delen. Ik wil zelf graag gaan werken met kinderen tot 12 jaar. Bijvoorbeeld als intern begeleider op een basisschool of in het ziekenhuis als begeleider van de langdurig zieke kinderen.
Als jij graag mensen wilt helpen om hun leven weer zelf te kunnen leiden, wilt leren om mensen weer te laten functioneren in de maatschappij en de menselijke psychologie interessant vindt, dan is dit een goede studie voor jou.
Geef een reactie