Een tijdje terug ontving ik een reactie op een blog waarbij me de vraag werd gesteld wanneer sporten gezond is en wanneer het dwangmatig wordt. Een zeer goede vraag waarmee ik zelf regelmatig worstel. Toch weet ik van mezelf dat ik een fanatieke sporter ben en dat het me veel kracht heeft gegeven en nog altijd geeft. In deze blog vertel ik hier graag meer over!
Al sinds ik een klein meisje ben, hield ik me bezig met sporten. Volgens mij ben ik ooit begonnen met jazzballet. Daarna gingen ongeveer al mijn vriendinnen van de basisschool op turnen en ook ik wilde dit graag proberen. Zwemmen hoorde er als kind ook bij en er werd van me verwacht dat ik toch minimaal diploma A en B zou halen. Toen vond ik zwemmen niet echt zo leuk en was blij toen ik die diploma’s binnen had. In groep 6 ben ik op volleybal gegaan en daar heb ik ontzettend veel tijd en energie ingestoken. Ons team was zeer gedreven en tijdens de competities stonden we vaak bovenaan. Wat kon ik hiervan genieten! Elke zaterdag stond in het teken van volleybal en ik vond het geweldig.
Helaas moest ik na drie jaar fanatiek volleyballen stoppen, omdat mijn eetstoornis te heftig werd. Een lange periode heb ik toen niet zo fanatiek gesport en fietste ik alleen elke dag op en neer naar de middelbare school. Toch miste ik een ‘echte’ sport in mijn leven en daarom heb ik me toen aangemeld bij een sportschool. Ik moest heel even de kat uit de boom kijken, maar al snel werd me gevraagd om een proefles mee te doen. Dat zag ik wel zitten en sinds die ene proefles ben ik ook niet meer gestopt. De groepslessen in de sportschool – zoals RPM, BRN, Body Pump en nog veel meer – geven me onwijs veel kracht en energie! Elke keer geniet ik er opnieuw van.
Plezier en energie
De belangrijkste reden om te sporten, is dat ik er ontzettend veel plezier en juist energie uithaal. Als ik in mijn eentje sport – zoals tijdens de strenge(re) maatregelen van het coronavirus – liggen het ‘moeten’ en het ‘leuk vinden’ dicht bij elkaar. In de sportschool, en vooral tijdens de groepslessen, haal ik echt de juiste energie eruit en vind ik het zo gaaf om met z’n allen op dat nummer te knallen of om met z’n allen eens een flinke portie krachtoefeningen doen. Het gevoel van samen sporten en samen genieten (en afzien, haha) levert me een fantastisch gevoel op. Al meerdere keren heb ik ook aan groepsevenementen meegedaan om bepaalde goede doelen te steunen. Op die momenten straal ik van oor tot oor en voelt het echt als één team met één doel. Geweldig!
Gezond blijven
Sporten en een eetstoornis samen is niet altijd gezond. Als je (flink) ondergewicht of tekorten hebt, kan het zelfs gevaarlijk zijn. Daphne heeft een tijdje terug een krachtige blog geschreven over ongezond sporten, die kun je hier vinden. Natuurlijk kan sporten ook gezond zijn. Al mijn hele leven lang heb ik last van astma en sinds ik ben gaan sporten bij de sportschool is mijn astma echt ontzettend verbeterd. Mijn longcapaciteit is groter geworden en mijn spieren zijn sterker geworden. Dit is de goede kant van het sporten en die mag je ook zeker inzien. Het gaat nog steeds om de juiste balans erin vinden en daarbij moet ook ik soms mijn verstand goed gebruiken.
Zelfvertrouwen
De meeste mensen halen ergens zelfvertrouwen uit. De één haalt dit uit creatief bezig zijn en de ander haalt dit uit z’n werk. Waar wij als redactie zelfvertrouwen uithalen, hebben we een tijdje terug een blog over gedeeld. Deze kun je hier vinden. Ik schreef hierin al dat ik mijn zelfvertrouwen uit sporten haal. Het geeft me een bepaalde kracht, wat ik het merendeel van mijn dagelijks leven niet op deze manier ervaar. Tijdens de groepslessen sta ik vooraan in de zaal en durf helemaal mezelf te zijn. Ik schaam me er niet voor als ik een keer een pasje oversla of verkeerd zet en heb al meerdere keren voor de lol op het podium gestaan. Mijn zelfvertrouwen groeit hierdoor en ik hoop dat ik langzaam dit gevoel en dit geloof in mezelf ook op andere plaatsen en bij andere en meerdere mensen mag gaan ervaren.
De keerzijde
Helaas heeft sporten met een eetstoornis vaak ook een keerzijde. Ik benoemde al even dat het zeer belangrijk is om een juiste balans te vinden en maat te houden met sporten. Wanneer je aan een eetstoornis lijdt, kan de drang om te sporten (om de verkeerde redenen) erg groot zijn en is het heel moeilijk om tegen die bewegingsdrang in te gaan – hier kun je meer lezen over dit thema. Hiermee heb ik zelf ook veel te maken gehad; ik moest altijd een bepaalde tijd buiten fietsen of wandelen. Regende of waaide het keihard? Dat speelde voor mij geen rol. Achteraf vind ik dit best zielig voor mezelf en had ik mezelf graag op die dagen met een lekkere, warme deken en een kop chocolademelk voor de televisie gezet. Echter besef ik nu ook heel goed dat dit niet zomaar een keuze is en ook nu mijn eetstoornis het afgelopen jaar weer om de hoek is komen kijken, heb ik hier last van. Soms kan ik met mezelf hierover goed afspraken maken, maar soms ook niet. Ik vind controle in het sporten en in het verbranden en het geeft me een verdovend gevoel. Ik ben me echter zeer bewust van de gevolgen, bijvoorbeeld het krijgen van blessures, oververmoeid raken, emotioneel uit balans raken, en probeer ook echt alleen te gaan sporten wanneer ik plezier eruit haal en het me de juiste energie en kracht geeft. Ook dit is een zware training, een loodzware training zelfs! Sporten kan dus allerlei betekenissen geven aan je leven en het is belangrijk om vooral de positieve betekenissen van sporten te ontdekken.
Op onze site kun je nog veel meer blogs over sporten lezen. Ook mag je hierover altijd vragen op het forum of in onze chat stellen. Want uiteindelijk gaat het erom dat het voor jou ook leuk en gezond is!
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie