Sporten zonder te ontbijten

Op het forum werd een vraag gesteld naar aanleiding van een artikel uit de Volkskrant met als titel ‘zonder ontbijt sporten’. Naar aanleiding van deze vraag leek het mij een goed idee om hier een blog aan te wijden. Eerst wat meer over het betreffende artikel. Britse onderzoekers van de Universiteit van Bath lieten 10 zwaarlijvige mannen op een loopband lopen, de ene keer na een ontbijt van 600 kcal en de andere keer op een lege maag. Zij ontdekten dat mannen zonder ontbijt meer vetbranding stimulerende eiwitten aanmaakten dan de mannen met een ontbijt in de maag.

Er kwamen na publicatie van dit onderzoek diverse reacties. Wat de studie laat zien, volgens spierfysioloog Luc van Loon en hoogleraar Fysiologie, is dat vetweefsel en niet alleen spierweefsel reageert op inspanning en voeding. Echter wordt met dit onderzoek nog steeds geen antwoord op de vraag gegeven of je juist voor of na je ontbijt moet sporten. Het is dus nog steeds een punt van discussie (bron: Volkskrant)

Wat weten we over verbranding door sporten
Inspanning op een nuchtere maag kan de vetverbranding stimuleren maar daar tegenover staat dat de inspanningsintensiteit weer lager ligt. Bij milde inspanning gebruikt het lichaam een combinatie van vetten en koolhydraten. Maar hoe intensiever de inspanning hoe meer het lichaam behoefte heeft aan koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk sneller vrij te maken door het lichaam en dus sneller beschikbaar. De voorraad van koolhydraten in onze spieren en lever (glycogeenvoorraden) zijn echter snel uitgeput. Na een training van ongeveer 60 minuten is deze uitgeput. Train je dus nuchter dan kom je de zogenoemde man met de hamer veel sneller tegen. Daardoor kan je minder goed presteren, ofwel je kan minder hard lopen met als resultaat dat je uiteindelijk minder calorieën hebt verbrand.

Afvallen
Als je op een nuchtere maag sport en je gaat na het sporten ontbijten, hetzelfde eten als altijd, zal je niet per definitie afvallen.

Luisteren naar je eigen lijf
Voor iedereen kan het verschillend zijn wat iemand goed bevalt. Luister naar je eigen lichaam wat je prettiger vindt om te doen. Je kan ook een kleiner ontbijt nemen voordat je gaat sporten en de rest nemen als je thuis komt.

Sporten op een volle maag is ook niet prettig, beter is om er minimaal 1 uur tussen te laten zodat het lichaam, met name je maagdarmstelsel, ook de tijd heeft om dit te verwerken. Ook je hersenen hebben brandstof nodig omdat deze een signaal afgeven aan je lichaam of je voldoende energie hebt om te sporten. Wat het beste bevalt, daar moet ieder zijn of haar eigen weg in vinden.

meisje tennis sport

Eetprobleem
Heb je last van eetproblemen of een eetstoornis dan is met name regelmaat heel belangrijk, ofwel 6 eetmomenten aanhouden. Zeker als je nog moet herstellen naar een gezond gewicht is het belangrijk om deze structuur aan te houden en te voorkomen dat je door beweging meer afvalt. De vraag is dan of je wel kan sporten en zo ja met welke intensiteit en frequentie. Dit is altijd belangrijk om af te stemmen met je behandelaar en/of arts. De keuze om dan te bewegen of sporten zonder een ontbijt zal dan het aanhouden van deze structuur niet bevorderen.

Ook als je wilt afvallen kan juist het aanhouden van een structuur van 6 eetmomenten belangrijk zijn. Sporten met een goed ontbijt kan het volhouden van het sporten of een training juist bevorderen.

Bij veel mensen met een eetstoornis is het hebben van lage bloedsuikers een probleem. Na de nacht is je bloedsuiker over het algemeen lager. Ga je met een lage bloedsuiker en zonder ontbijt intensief bewegen kan dit je bloedsuiker nog meer verlagen, wat als gevolg kan hebben dat je je niet goed voelt en mogelijk zelfs kan flauwvallen.

Ontbijt jij vóór of ná het sporten?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

23 reacties op “Sporten zonder te ontbijten”

  1. Altijd ervoor, zonder ervoor iets te eten word ik kotsmisselijk tijdens het sporten en moet in dus al heel snel stoppen. Dus altijd van te voren iets eten werkt voor mij het beste.

  2. Sporten moet je doen omdat je het leuk vind toch?

  3. Wanneer je sport zonder te ontbijten verlies je voornamelijk vocht, en mocht je héél intensief sporten, kun je ook spieren verbranden.

    Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te kunnen leven. Er zit vaak wel een beetje glycogeen in je bloed nog na het slapen. Maar dat is zo weinig dat veel minder kracht kan geven (en dus minder verbruik) dan wanneer je wel glycogeenvoorraad hebt.

    Als je glycogeenvoorraad op is, ga je inderdaad vet verbranden.
    MAAR, dit is vaak pas na 1,5 uur… ik ken bijna niemand die 2 uur of langer sport.
    én bovendien gaat gewichtsverlies ook altijd samen met een klein beetje spiermassaverlies. Zonder ontbijt kun je je afvalstoffen niet goed kwijt waardoor lactaat zich in de spieren gaat opslaan en dat is niet heel gezond…
    én je hebt grotere kans op blessures, hoe meer energie je hebt hoe makkelijker je lichaam kleine misstappen kunt vangen.

    Sportopleiding is toch wel handig hahah 🙂
    Als ik mensen begeleid in de sport zeg ik altijd dat ze zelf moeten weten of ze wel of niet ontbijten voor het sporten, maar ik geef wel de voor en nadelen mee.
    En de lijst nadelen is vele malen groter.

    Het beste kun je dus een maaltijd eten wat voornamelijk koolhydraten bevat (brood, muesli, brinta, havermout, crackers etc) dat is een betere energieleveraar dat eiwitten of vet.

    1. Ik mis de “vind ik leuk” knop hier 😉

    2. Uuuh.ik sport regelmatig 2 uur. Ben alleen een avondsporter.

  4. Ik eet altijd voor het sporten. Ben anders zo slap als een vaatdoek en niet vooruit te krijgen, haha!

  5. Inderdaad natuurkind, dat mis ik heir wel een beetje. Of je nou meer vet verbandt, moeier bent, meer of minder intensief kan sporten: gaat erom dat je het leuk vindt.

    Soms vind ik het eerlijk om om 6 uur ‘s ochtends te gaan hardlopen, soms vind ik het heerlijk een eerst uitgebreid te ontbijten en om 11 uur te gaan sporten. Somsdoe ik het intensief als ik wel heb gegeten en soms doe ik het rustig aan als ik wel heb gegeten, zelfde als ik nuchter sport. Ik maakte er eerst echt een keiharde regel van om nooit te ontbijten voor het sporten, maar inmiddels kijk ik gewoon hoe ik me voel. De volgorde maakt inderdaad niet zoveel uit. Behalve dan dat áls ik wel sport voot het ontbijt, ik als ik thuiskom zoveel honger heb dat ik vaak meer ontbijt:p hahaha dus ja dat extra verbranden geloof ik sowieso niet in. Gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt!

  6. Beide. Ik doe aan powerliften. Dus ik ram er ‘s morgens een “groot” ontbijt in (havermout met melk, vult als een baksteen) en na het trainen eet ik weer.

    Ik eet de dag ervoor ook voor de dag die komt ivm inspanning. Ik eet vaak al op woensdag voor zaterdag. Dat betekend dus dat ik op woensdag, donderdag en vrijdag extra koolhydraten eet omdat ik weet dat ik zaterdag loeizwaar ga trainen.

    Daarnaast kan ik niet zonder ontbijt. Dat maakt mij geen leuk persoon 😛

  7. Mijn trainer zegt dat sporten op lege maag beter is

    1. Om welke reden vind jouw trainer dat dan beter en wat voor sport doe je?

  8. ik eet het liefst wat voor het sporten, gewoon normaal ontbijt 🙂 merk dat ik dan toch wat meer energie heb en dat ik na de tijd niet zo afgemat ben

  9. interessant om te lezen, je moet inderdaad gewoon doen wat goed voelt, ieder lichaam is anders. En doe het inderdaad vooral voor de fun!

  10. Ik snap uberhaupt niet dat iemand kan sporten zonder te eten.. ik vind de trap aflopen smorgens op een lege maag al een hele uitdaging..

  11. ik begin met mn ochtendtussendoortje als ik ga sporten, en daarna ontbijt ik!

  12. Ligt eraan hoe laat ik opsta en hoe laat t sporten is. Als ik om 9 uur ga sporten eet ik ontbijt om 8 uur. Zo heb ik energie zonder met n vol gevoel te sporten. Echter als ik om 7 uur ga sporten wat ik ook vaak doe rol ik recht uit mijn bed naar sport en eet dan meteen erna ongeveer om half 9 dus.

  13. Volgens mij maakt dit echt niet uit als je sporten doet omdat je het leuk vind en niet om af te vallen. Gewichtsverlies gaat nog altijd om de energiebalans, en sporten maakt maar een heel klein deel uit van dit principe. Ik ben er voorstander van om te sporten als je dat leuk vindt en naar je lichaam luisteren.

    Zelf begin ik de dag meestal met oefeningen (stretchen, kleine gewichtjes en core-oefeningen). Dat vind ik het lekkerst voor mijn ontbijt; dan voel ik me nog fris en energiek (zo na het ontwaken:)). Fijn om wakker te worden.
    Vroeger sportte ik na het avondeten, dat kon ook prima. Geen verschil in resultaten. Al ben ik na een dag vaak lichamelijk vermoeider en heb ik geen zin meer in sport.

  14. *Volgens mij maakt dit echt niet uit als je sporten doet omdat je het leuk vindT en niet om af te vallen.

  15. Ik sport vrijwel altijd ‘s avonds, maar dan voor het avondeten. Ik zorg wel dat ik voor het sporten aan nog een tussendoortje heb gehad zodat ik genoeg energie heb. Als ik wel een keer ‘s ochtends sport dan eet ik eerst iets kleins (een banaan bijv.) want sporten op een compleet lege maag vind ik niet prettig. Na het sporten ontbijt ik dan alsnog.

  16. Kokosnoot ik doe Bootcamp en de reden is dat het meer verbrand zegt hij

  17. Ik sport al om half 7 sochends in de oertijd deden ze dat ook om te overleven je wordt er mentaal sterker van en lichamelijk

    1. Beste Coco,

      Dank je wel voor jouw reactie.
      Ik vraag me af hoe je daar dan lichamelijk sterker van wordt, dan wanneer je wel eerst een ontbijt neemt voor training. Zou je me dat kunnen uitleggen?

  18. Hahahahaha in de oertijd.. ja weet je nog, ik was er bij.. lols

  19. Ik sport niet in de ochtend ,
    daar word ik helemaal beroerd door!
    Het maakt denk ik niet veel uit hoe je dit allemaal aanpakt.Maar als je een manier vindt die je fijn vindt ga je het voor je plezier doen en dan werkt het pas.
    Elk lichaam is anders en.elk, lichaam is elke dag anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *