Spraakmakende zaken: Anorexia

Acht jaar en dan al anorexia? Dit klinkt misschien absurd, maar deze eetstoornis manifesteert zich op steeds jongere leeftijd. Het is niet zo dat achtjarigen in de rij staan voor de klinieken, maar kinderen met anorexia zijn niet langer een uitzondering. Er is sprake van een stijging van patienten onder 14 jaar. Hoe komt dat? Wat doen we eraan? En waarin verschilt een kind met een eetstoornis van een tiener met dezelfde stoornis?

In Spraakmakende Zaken het verhaal van de 12-jarige Roos. Een sportief meisje met een droom: de beste hockeyer worden. Ze wilde daarom zo gezond mogelijk eten, maar deze focus op gezond leven ontwikkelde zich tot anorexia. Het ging zo slecht met haar dat ze terecht kwam bij Rintveld in Zeist, waar ze kinderen met een eetstoornis zowel poliklinisch behandelen als opnemen. Kinderpsychiater Annemarie van Elburg van dit centrum vertelt over de behandeling van kinderen met anorexia.

In de uitzending verder Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen, over het gevaar van anorexia. In vergelijking met andere eetstoornissen is anorexia de kleinste groep van eetstoornissen. De moeder van Roos vertelt over hoe haar rol als ouder veranderde toen het zo slecht met haar dochter ging.

Abrupt stoppen
Van de 150 kinderen bij Rintveld is zo’n 40% jonger dan 13 jaar. Anders dan pubers met een eetstoornis stoppen kinderen abrupt met eten. Ook is anorexia bij kinderen gevaarlijk vanwege hun lage vetpercentage.

Rol van ouders
Over de invloed van de media en de belangrijke rol van ouders in de behandeling van jonge kinderen met anorexia praat Paul Rosenmoller met Eric van Furth.

Bekijk de uitzending

Bron: Ikonrtv.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

36 reacties op “Spraakmakende zaken: Anorexia”

  1. Ik ga zeker kijken!

  2. Ik ga hem ook zeker kijken.

  3. Lijkt me interessant; ik ga zeker kijken!

  4. Vast ook wel op internet terug te kijken toch? hoop het! vind het nooit zo fijn om thuis (woon dus nog thuis) zulke programma;s te kijken over eetstoornissen.. >.>

  5. Ik ga zeker kijken als ik de tv voor mezelf heb. Lijkt me interessant!

  6. Lijkt me heel interessant. Vraag me idd ook af hoe dat zich voordoet bij jongere kinderen. Ik moet wel zeggen dat ik vroeger ook al in lichte mate bezig was met dik en dun.

  7. ik ga kijken, afgelopen week is er ook een meisje van hier onder de 12 jaar naar daar gegaan.

  8. ik ga zeker even kijken

  9. ik ga het ook kijken, alleen jammer dat het zo laat is en dat ik al best wel moe ben! :p

  10. Lijkt me wel interessant, ik ga het misschien nog wel terugkijken als ik het op internet kan vinden. Ik ben zelf ook bij Rintveld opgenomen geweest, en toen was er ook een 11-jarig meisje, dat vond ik toch wel heel erg schrikken zeg.

  11. @twirler,

    je kan het ook morgen terug kijken of terug kijken op uitzending gemist?
    X

  12. ik dacht dat twaalf een normale leeftijd was waar anorexia zich ontwikkelt. ik was zelf ook twaalf

  13. het is ook online te kijken:
    http://www.kijktvonline.nl/#Top 😉

  14. er worden GEWICHTEN (en lengte) genoemd dus pas op voor triggers!

  15. Hoe toepasselijk

  16. Wat een ontzettend mooi en lief meisje! En ook echt volop gemotiveerd! Echt super van haar dat ze ervan af is gekomen! De presentator wilde nog wel graag gewichten horen, maarja, dat hoort nu eenmaal bij anorexia toch? Van een paar opmerkingen van hem dacht ik wel, oei, dit zou wel eens als triggerend voor haar kunnen overkomen, maar ik hoop dat zij dit niet negatief opvatte! Wat me opviel is dat eetstoornissen bij kinderen wel echt heel erg anders zijn dan bij wat oudere tieners.. En wat ze zelf ook zeiden, als je dan meteen ingrijpt kun je er ook écht beter en sneller vanaf komen. Echt een compliment voor Roos!!

  17. Wat een goede uitzending! Mooi uitgelegd door iedereen. Presentator stelt naar mijn idee ook erg goede vragen. Annemarie lijkt me trouwens een geweldige (kinder)psychiater als je ziet hoe ze praat, wát ze zegt en hoe ze naar bijv. Roos kijkt in het gesprek.

  18. Wat een mooi meisje zeg, en wat fijn dat ze er zo goed vanaf is gekomen! Nu hopen dat ze de weg naar top hockeyster gaat bereiken! 🙂

  19. Mooie uitzending. Duidelijk, respectvol, … .

  20. Vond het heel erg verhelderend, ik ben nog geen informatie tegengekomen die zo diep op anorexia in ging. Het is nu veel duidelijker! Mooie aflevering en wat is Roos een topper.

  21. Ik vond het heel fijn om te horen dat Roos zo goed hersteld is en dat het ook redelijk snel is gegaan. Ik hoop dat het voor alle jonge kinderen die route kan hebben. Het klonk mij alleen nogal soepel in de oren. Je krijgt een eetstoornis, gaat naar de huisarts, ouders hebben het wat laat door, maar toch net op tijd, je gaat naar Rintveld en daar kom je al snel tot de ontdekking dat je ervan af wilt, en je komt er vanaf en gaat weer verder trainen voor topsporter. hmmm. Dat is volgens mij niet de weg die de meesten van jullie afleggen, en daardoor klonk het als een successtory. (Roos van harte gegund!!! maar de strijd en het gevecht en de pijn bleven buiten schot, en mijn ervaring is dat het jaren kan duren en dat het met vallen en opstaan gaat, en dat er heel veel leed bij komt kijken. Het klonk in dit half uur iets te optimistisch. Maar wellicht gaat het bij jonge kinderen vaak op deze manier en dat is dan maar te hopen. Mijn dochter is al bijna 3 jaar ziek, en is op haar 16e ziek geworden, misschien dat dat een heel groot verschil maakt.

  22. @Moeder,
    Dat viel mij ook op. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe het dan komt dat kinderen van 12-13 jaar altijd zo snel genezen zijn! Want ze vertelden wel dát dat zo is, maar niet de reden. Is daar eigenlijk ook onderzoek of iets naar gedaan?
    Want de meesten hebben toch altijd wel een aantal jaar een eetstoornis..

  23. @mevrouw Pannenkoek.

    Ik zei het alleen maar omdat het voor sommigen erg triggerd is en daarbij komt dat ik het erg jammer vind dat de ernst vaak gekoppeld wordt aan de (laagheid van) het gewicht…

  24. natuurlijk is het gewicht ook vaak lager bij anorexia patiënten, maar toch.. gewicht is niet de enige citeria waar je aan voldoet als dit bij je geconstateerd wordt!

  25. Ik denk dat het bij jongere kinderen ‘sneller’ geneest omdat zij minder bewust bezig zijn met afvallen. Dus minder bezig met: ‘als ik dit eet, dan ben ik slecht’. Voor Roos was het, zo te horen, meer een doel.

    Toen de presentator ook vroeg wat zij dan zoal over zichzelf dacht, gaf ze een ander antwoord dan je zou verwachten. Ze vertelde dat ze over kcals en dergelijke dacht. Maar dus niet de relatie van eten op haar zelfbeeld.

    Dat is bij tieners en volwassenen veel sterker ontwikkeld. Dus daarom wellicht ook lastiger om te behandelen? Mijn hypothese ;-).

    Hulde aan Eric van Furth, die meteen al duidelijk maakt dat anorexia slechts een kleine groep is, en dat boulimia en BED veel meer voorkomt. (Nou ook nog de niet-zichtbare eetstoornissen erbij ;-).)

    En aaargh, waarom moet ie nou vragen op het eind hoeveel ze nu weegt? Ik zag duidelijk dat ze daar liever geen antwoord op wilde geven, maar uit beleefdheid maar antwoordde. Roos, volgende keer gewoon zeggen: ‘Dat is privé en niet van belang voor dit gesprek. Ik zie er gezond uit en ik voel me gezond!’

    Op naar je hockeycarrière, of wat voor carrière dan ook.

  26. Dat kinderen meestal sneller genezen is eigenlijk vrij logisch. Ze denken overal nog niet zo diep over na. Ze doen het gewoon. Ze zijn ook een beetje impulsief. Dat zorgt ervoor dat ze snel en diep in een eetstoornis kunnen zakken maar ook dat ze met dezelfde snelheid en kracht zouden kunnen genezen.

  27. Ben het helemaal eens met Moeder dat er erg “luchtig” over het ziek zijn werd gepraat.
    Geen angst- en paniekaanvallen en niks over de gedachtengang van een patient.
    Tuurlijk is het Roos gegund en super dat ze zo snel hersteld is! En idd. dat vragen naar het gewicht ;-(……….

  28. Ook ik ben het helemaal eens met de 2 moeders voor me…
    Ik vind het natuurlijk ook super voor Roos dat het nu zo goed gaat, maar vond het inderdaad ook een beetje een successtory. Het verhaal werd verteld en het werd afgesloten met een happy end. Er werd veel over eten en gewicht gepraat en dat is natuurlijk niet het uiteindelijke probleem, het uit zich in wel/niet eten en afvallen/aankomen. Wat me wel opviel was dat Roos op het eind nog zei dat het af en toe nog wel moeilijk is. Die eerlijkheid vond ik goed van haar.

  29. Eric van Furth noemt 3 verschillende eetstoornissen op: anorexia, boulimia en BED. Maar NAO dan!? Dat is toch ook een erkende en veel voorkomende eetstoornis? Wellicht is het wat onbekender, maar een hoogleraar eetstoornissen zou dit toch moeten weten?
    Verder een goede aflevering! Knap dat Roos zo haar verhaal durft te doen op tv!

  30. @girlie
    NAO is een combi van de drie eetstoornissen die hij benoemt. Hij weet heus wel dat dit bestaat. Het is toch juist goed dat hij ipv direct door te gaan op anorexia begint over dat er ook nog andere eetstoornissen bestaan die veel vaker voorkomen?

  31. wel jammer dat het overkwam als de ‘losereetstoornissen’. zoiets als: maar een klein aantal mensen met een eetstoornis krijgt echt anorexia, degene die daar niet gedisciplineerd genoeg voor zijn en de verleidingen niet kunnen weerstaan krijgen bed of boulimia..

    maar waarschijnlijk interpreteer ik het alleen zo, en heeft hij het niet zo bedoeld, dat kan ik me namelijk niet voorstellen.

  32. lol pannekoek :d maar goede uitzending

  33. @sophie: Ja NAO mag dan een combi zijn, maar NAO is niet hetzelfde als álleen anorexia, boulimia of BED. Het is dus een andere eetstoornis en heeft ook een aparte diagnose. En ik zeg ook helemaal niet dat ik het niet goed vind dat hij zegt dat er andere eetstoornissen bestaan, ik miste alleen de eetstoornis NAO nog, dus vandaar.

  34. Roos, wat ben jij een stoere en dappere meid! Ik heb veel respect voor de manier waarop jij je verhaal hebt gedaan in Spraakmakende Zaken. Zo rustig, zo duidelijk, en vooral zo vol zelfinzicht. Fijn om te horen dat het nu zoveel beter met je gaat. Ik hoop dat in de toekomst alleen maar nog beter zal gaan. Veel succes met hockey, en vooral veel plezier (want dat is het allerbelangrijkste!)

  35. @ J: Ik denk inderdaad dat je een andere/verkeerde interpretatie aan zijn woorden hebt gegeven. M.i. was zijn reactie namelijk uiterst objectief. De vraag was “Hoe groot is de groep met anorexia binnen de totale groep met eetstoornissen?” Het enige juiste antwoord daarop is dat het de kleinste groep is. Dat roept natuurlijk automatisch de vraag op welke andere (grotere) groepen er dan nog meer bestaan. Dat zijn dus boulimia en binge eating (plus NAO en nog wat minder voorkomende eetstoornissen). Omdat de meeste mensen niet precies weten wat het allemaal inhoudt, legt hij dat meteen even uit. In mijn ogen deed hij dat zeer objectief.

    Maar ik weet uit ervaring dat, als je zelf een eetstoornis hebt, de kans op een negatieve interpretatie erg groot is. Maar volgens mij is er dan meestal sprake van projectie, waarbij je je eigen (negatieve) mening/oordeel aan een ander toedicht. Dus als jij zelf eigenlijk vindt dat anorexia symbool staat voor ‘sterk en gedisciplineerd zijn’, terwijl je de andere eetstoornissen ziet als teken van zwakte (het vasten niet kunnen volhouden, c.q. een loser zijn), is de kans groot dat je dat oordeel ook in zijn reactie meende te horen. Terwijl hij zoiets echt niet heeft gezegd. Misschien gaf zijn benaming ‘ongecontroleerde eetbuien’ jou het idee dat hij eetbuien iets voor losers vond, maar dat komt dan waarschijnlijk door de betekenis die jij aan dat woord (ongecontroleerd) hebt gegeven. Jouw mening over ‘ongecontroleerdheid’ is waarschijnlijk negatief, waardoor je denkt dat hij er ook wel zo over zal denken. Maar objectief gezien betekent het gewoon dat het iets is waar je geen controle over hebt/ervaart. Zonder mening of oordeel dus.

  36. Kan het niet laten om het te zeggen: Je zou maar pannenkoek heten haha. Zal ze vast vaak opmerkingen over krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *