Acht jaar en dan al anorexia? Dit klinkt misschien absurd, maar deze eetstoornis manifesteert zich op steeds jongere leeftijd. Het is niet zo dat achtjarigen in de rij staan voor de klinieken, maar kinderen met anorexia zijn niet langer een uitzondering. Er is sprake van een stijging van patienten onder 14 jaar. Hoe komt dat? Wat doen we eraan? En waarin verschilt een kind met een eetstoornis van een tiener met dezelfde stoornis?
In Spraakmakende Zaken het verhaal van de 12-jarige Roos. Een sportief meisje met een droom: de beste hockeyer worden. Ze wilde daarom zo gezond mogelijk eten, maar deze focus op gezond leven ontwikkelde zich tot anorexia. Het ging zo slecht met haar dat ze terecht kwam bij Rintveld in Zeist, waar ze kinderen met een eetstoornis zowel poliklinisch behandelen als opnemen. Kinderpsychiater Annemarie van Elburg van dit centrum vertelt over de behandeling van kinderen met anorexia.
In de uitzending verder Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen, over het gevaar van anorexia. In vergelijking met andere eetstoornissen is anorexia de kleinste groep van eetstoornissen. De moeder van Roos vertelt over hoe haar rol als ouder veranderde toen het zo slecht met haar dochter ging.
Abrupt stoppen
Van de 150 kinderen bij Rintveld is zo’n 40% jonger dan 13 jaar. Anders dan pubers met een eetstoornis stoppen kinderen abrupt met eten. Ook is anorexia bij kinderen gevaarlijk vanwege hun lage vetpercentage.
Rol van ouders
Over de invloed van de media en de belangrijke rol van ouders in de behandeling van jonge kinderen met anorexia praat Paul Rosenmoller met Eric van Furth.
Bekijk de uitzending
Bron: Ikonrtv.nl
Geef een reactie