De afdeling Psychiatrie en heeft specialistisch aanbod voor mensen met een overeetstoornis. De doelgroep bestaat uit mensen met obesitas en een verstoord eetpatroon, al dan niet met eetbuien. Vaak is sprake van een negatief zelfbeeld en vermijdende coping. Voor sommigen is de behandeling een voortraject om voor bariatrie in aanmerking te komen.
Behandeling bestaat in eerste instantie uit het afbouwen van eetbuien en normaliseren van het eetpatroon. Vervolgens verschuift de focus naar de achterliggende- en instandhoudende problematiek, bijvoorbeeld leren emoties te uiten, zelfwaardering opbouwen, verwerken traumata etc. Voor de groep morbide obesitas (BMI40+) is er een apart programma, met gewichtsreductie als primaire doel.
Mensen met een overeetstoornis kunnen deelnemen in een multidisciplinaire deeltijdbehandeling van 1 dag per week gedurende een jaar. Binnen het overeetstoornissenprogramma zijn er de BMI40+ groep en de EMO-groep (eetstoornis met overgewicht, doorgaans een BMI van tussen 30 en 40). Er wordt gewerkt met verschillende modules op maat, zoals cognitieve therapie, psychomotorische therapie en hartcoherentietraining. Als er sprake is van een wachtlijst kunnen mensen gebruik maken van onze stabilisatiegroep. Dit najaar komen de resultaten van de behandeling (uitkomstindicatoren) op de website van het ziekenhuis.
Gezien het behandelaanbod voor anorexia en boulimia nervosa in de regio (Altrecht) heeft het Sint Antoniusziekenhuis ervoor gekozen om zich ten aanzien van patiënten met een eetstoornis primair te richten op de doelgroep obesitas in combinatie met een eetstoornis (overeetstoornissen).
De afdeling Psychiatrie & Psychologie heeft daarin tevens samenwerking met, en is preferred partner van de Nederlandse Obesitas Kliniek.
Na de aanmelding vindt een intakegesprek plaats met de coördinerend klinisch psycholoog. Voor aanmelding en/of vragen kan contact opgenomen worden met de intakecoördinator via het secretariaat Ambulant 088 – 320 44 06.
Geef een reactie