Stampen met de redactie

Het is inmiddels winter en dat betekent: stamppot! Hoewel de zomer mij er niet altijd van weerhoudt om stamppot te eten, is het toch een typisch wintergerecht. In deze blog delen we vanuit de redactie onze favoriete stamppot-recepten. 

♥ Stampen met Irene

Andijviestamppot met vega spekjes

Andijviestamppot is denk ik wel mijn lievelings-stamppot. Hmmm. Het is een verwarmende en winterse maaltijd, maar de rauwe andijvie maakt het toch nog fris en knapperig. Andijviestamppot is niet af zonder spekjes, maar echt een lekkere vegetarische variant had ik daarvan nog niet echt gevonden. Totdat Albert Heijn dit jaar de vegan reepjes uitbracht. Aanrader!

Wat heb je nodig?

  • Rauwe, gewassen andijvie
  • Iets kruimige aardappelen
  • AH vegan reepjes
  • Vleesvervanger naar keuze
  • Jus uit een pakje
  • Margarine
  • Scheutje melk (vervanger)
  • Peper en zout naar smaak

Hoe pak je het aan?

Schil de aardappelen en kook ze totdat ze gaar zijn. Als ze bijna gaar zijn, kan je al beginnen met het bakken van je vleesvervanger en de vegan reepjes. Wanneer de aardappelen gaar zijn, gooi je de andijvie erbij in de pan en stamp je het goed door elkaar. Margarine en melk maken het makkelijker om te stampen en maken de stamppot lekker romig. Met de margarine heb je meteen wat extra vitamine D tegen die winterdepressie. Hatsikidee. Ook de spekjes kunnen er doorheen. De jus maak ik altijd gewoon met wat kokend water. Gezien ik geen echt vlees eet, houd ik niet echt iets over in de pan om jus mee te maken, maar op deze manier is het voor mij ook prima. Kind kan de was doen. Opscheppen maar!

Zoete aardappel-stamppot met een Aziatisch tintje

Met stamppot kan je eindeloos variëren. Op de foto hier onder zie je een stamppot met zoete aardappel, prei en kastanjechampignons. Ook heel lekker, maar de stamppot waar ik over ga schrijven is een ander.

Wat heb je nodig?

  • Zoete aardappelen
  • Taugé
  • Paksoi
  • Shiitake
  • Knoflook
  • Lente ui
  • Rode peper
  • Sojasaus
  • Cashewnoten 
  • Peper en zout naar smaak

Hoe pak je het aan?

Schil en kook de zoete aardappelen tot ze klaar zijn. In de tussentijd schil en snijd je ui, knoflook, rode peper, shiitake en paksoi. Fruit eerst de uitjes in een pan en bak daarna de rest mee. Als deze groenten gaar zijn, stamp je ze met de aardappels tot stamppot. Snijd vervolgens nog de lente-ui en strooi die samen met de cashewnoten over het gerecht. Hmmm. 

♥ Stampen met Daphne

Broccoli-spinaziestamppot met halloumi

Ik ben echt fan van Chicks Love Food. Twee blije dames, die telkens weer hele lekkere en makkelijke (!!) recepten delen. Bijna alles wat ik eet, eet ik door hun website! Of nouja, waar ik echt voor in de keuken ga staan dan… Toen mijn halloumi tijdperk was aangebroken, heb ik ook gelijk mijn lievelings-stamppot ontdekt. 

Wat heb je nodig?

  • Broccoli
  • Spinazie
  • Kruimige aardappelen
  • Hazelnoten
  • Halloumi

Hoe pak je het aan?

Kook de aardappelen in 20 min beetgaar. Gooi de laatste 5 min de broccoli (in roosjes) erbij. Giet af en stampen maar! Tijdens of na het stampen; gooi de spinazie er in delen bij. Doe er peper en/of zout bij naar smaak. Rooster de hazelnoten kort in een droge koekenpan en snijd in grove stukken. Grill de plakjes halloumi. Schep de stamppot op en bestrooi met de halloumi en hazelnoten. Enjoy!

♥ Stampen met Lonneke

Andijvie-stamppot met mosterd

Ik houd van stamppot! Mijn lievelings is denk ik toch wel rauwe andijvie stamppot met lekker veel mosterd! Eigenlijk is dit heel simpel. Ik maak vooral een lekkere aardappelpuree en stamp hier vervolgens rauwe andijvie door. Ik gebruik hier geen standaard recept voor, meestal doe ik dit allemaal een beetje op gevoel.

Wat heb je nodig?

  • Zakje krieltjes met schil (gewassen)
  • Volle melk, dat vind ik het lekkerst
  • Roomboter
  • Rauwe, gewassen andijvie
  • Snufje peper
  • Een beetje zout

Hoe pak je het aan?

Als eerst kook ik de aardappelen (met schil) ongeveer 20 minuten. Zodra ze zacht genoeg zijn om met een vork door te prikken zijn ze klaar. Ze mogen nu afgegoten worden. Hierna prak ik ze met een stamppot-stamper en gooi er flink wat klonten boter door en roer dit er al smeltend doorheen. Om het weer wat dunner te maken, giet ik er wat melk door. Ook dit doe ik vaak een beetje op gevoel (en door veel te proeven natuurlijk). Uiteindelijk maak ik het af met wat peper en zout. Hierna prak ik de rauwe andijvie erdoor en dat is het!

♥ Stampen met Nadine

Simpele zoete aardappel-stamppot met vega worst

Ik zag dat Irene ook al zoete aardappel-stamppot had, maar dit is de enige stamppot die ik kan maken (of eigenlijk: ooit heb gemaakt) dus hij komt er gewoon bij. Ik maak er geen geheim van dat ik totaal geen keukenprinses ben, dus áls ik stamppot maak, is het deze.

 

Wat heb je nodig?

  • Zoete aardappelen
  • Andijvie
  • Prei
  • Diepvries tuin-erwten
  • Kokosmelk
  • Vlees of vleesvervanger naar keuze (dit waren vega worstjes van de Vegetarische Slager)
  • Peper en zout naar smaak

Hoe pak je het aan?

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in water totdat ze zacht genoeg zijn om te stampen. Bak ondertussen de (vega)worstjes en gooi daar aan het eind de prei (gesneden in ringetjes) bij, zodat die ook nog even meegebakken worden. De zoete aardappelen heb ik – toen ze gaar waren – uit het water gehaald en even in een bakje bewaard, zodat ik de tuin-erwten kort (2 min) kon koken in hetzelfde water als de aardappelen. Daarna heb ik de tuin-erwten in de pan bij het vegavlees en de prei gegooid en dat vuur uitgezet. Vervolgens ben ik de aardappels gaan stampen en mixen met de andijvie. Steeds als het moeilijk werd om te stampen, gooide ik er een beetje kokosmelk bij. Toen het uiteindelijk een mooi prakje werd, heb ik de tuin-erwten en prei er ook bijgedaan en alles nog even doorgeroerd. Opscheppen, (vega)vlees toevoegen en voila! Als je van een beetje pittig eten houdt, kun je nog een pepertje in stukjes snijden en erbij doen. Toegegeven: ik houd helemaal niet van pittig, dit was het bord van mijn vriend. Zag er leuker uit voor de foto. Eet smakelijk!

Wat is jouw favo stamppot?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

8 reacties op “Stampen met de redactie”

  1. Oh lekker, ik vind boerenkoolstamppot nog steeds heel lekker. Heb ook eigen boerenkool uit de moestuin en stroop dan de bladeren van de steel, zodat het lekker fijn is; ik doe er dan ook wel een ui gesnipperd bovenop om mee te stomen, kruiden en knoflook en scheutje azijn en olie als ik het stamp. Ik maak verder van alles wat ik op dat moment heb stamppot. Vaak met verschillende groenten; pompoen, wortel, prei, ui, pastinaak, schorseneren, rode biet en natuurlijk andijvie, ook heel erg lekker.

  2. Ik moest wel even lachen met deze blog want ik ben ZO allergisch voor andijvie. Mijn favo blijft nog steeds hutspot. Zelfs dat met mijn familie gegeten op eerste kerstdag.

  3. Kennen jullie de hutspot variant met stukjes kaas erdoor?🤗

  4. Hutspot blijft het lekkerst

  5. Geen stamppotfan hier, zeker niet met rauwe groenten erdoor. De combinatie van rauw en gegaard voedsel heb ik echt nooit begrepen (maar dat geldt ook voor zoet met hartig, zoals fruit bij warmeten als op pizza hawaii o.i.d.). Daarentegen zeker in de winter wel een stoofpotfan. Groenten + kruiden (en evt. vlees of wat je ook maar lekker vindt) in de slowcooker en na een paar uur heerlijk zacht eten.

  6. Ook geen fan van stamppot. Maar die van Daphne met hazelnoot en Haloumi lijkt mij toch heel lekker! 😋

  7. Wat een leuk artikel. Maar waar is de zuurkool stamppot? Heerlijk met ananas of perziken. Een fijne jaarwisseling gewenst en iedereen alle goeds voor 2020 gewenst!

  8. ik ben wel een stampotfan , maar net als vroeger bij ons thuis:
    op zondag wordt er niet gestampt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *