Stappen tellen met een eetstoornis

Iedere ochtend stress, vooral in het weekend. De dagen waarop er weinig structuur is en het eigenlijk de bedoeling is om uit te rusten. Uitrusten geeft stress. Het vraagt om loslaten, terwijl alles wat ik wil controleren is. Houd vast. Strak. Vasthouden aan een strakke planning. Mijn dagen onder controle en iedere stap netjes gezet. Bij iedere stap die ik tel, voel ik ietsje meer rust in mijn lijf. Alsof ik een lange lijst aan ‘To Do’ zaken heb en die iedere dag opnieuw moet afwerken. Ik moet. Ik moet. Ik moet. Geen stap te weinig, liever een stap te veel. Bij regen, wind en weerzin. Bij buikpijn, griep en zonneschijn. Altijd. Checken, controleren, tellen. Tellen tot ik erbij neerval. Stop. Ik sta op en laat de teller erbij neervallen. Tot hier en niet verder.

Heel langzaam sloop die stappenteller erin. Ik wist tot 1,5 jaar geleden niet eens dat het ding op mijn telefoon zat. Ik wist niet eens hoeveel normaal was. “Ach, misschien best fijn om hem aan te zetten, dan weet ik een beetje hoeveel ik beweeg”. Daar ging het mis. Er was geen enkele goede reden om mijn stappen te tellen. Ik bewoog voldoende, leefde gezond en had een bij mijn lichaam passend gewicht. De motivatie zat hem in een probleem, niet in een gezonde geest. De drang naar controle om allerlei andere angsten en gevoelens niet te hoeven voelen, won op verschillende manieren terrein. Met dezelfde snelheid als waarmee ik mijn stappen uitbouwde, werd de stappenteller de hoofdpersoon in mijn kleiner wordende bestaan. Check. Iedere avond √

Stappen tellen naar nergens

Niet voldoende? Het mag wat meer zijn. Nog even de hond uitlaten. Een stukje verder dan. Een groter rondje. De temperaturen daalden, de rondjes werden groter. Alles in mijn lichaam bevroor. Het laatste waar ik zin in had was in die kou buiten wandelen. Ik deed het. Ik deed het mijzelf aan, zonder dat te willen. Na iedere wandeling ontstond een gevoel van rust. Alsof ik iedere dag 1000 bergen zand moest verplaatsen en er weer 25 op had zitten. Het was niet leuk. Niet voor mij, niet voor mijn hond, die ik iedere keer achter me aan sleepte. Hij wilde toch wandelen?

“Hij moet nog uit! Ik doe het wel. Hij heeft nog niet zoveel gewandeld. Nee, ook in de regen kan hij best wandelen. Doorlopen!”

Die hond vond het helemaal niet leuk om met mij te wandelen. Snuffelen was geen optie en stilstaan geen moment. Geen gezellige wandeling. Geen moment van ontspanning. Moeten, moeten, moeten. Doorlopen om ergens te komen. Ergens en tegelijk nergens. Even was er rust. Opluchting. Al snel keerde de onrust terug en was het volgende verplichte rondje daar. Check. Zoveel stappen gezet. Nog niet voldoende. Meer. Ik moet meer. Sneller, langer, harder. Het kan altijd beter. Ik kon wel janken. Ik was er zo klaar mee. Alles wat ik wilde was rust. Gewoon even niets moeten. Ik moest iedere dag. Niet alleen die stappen zetten, maar zoveel meer waar ik geen zin in had. Minder eten, meer in huis doen, harder werken….

Met iedere stap die ik zette, deden mijn knieën meer pijn. Ik kreeg last van mijn rug en mijn menstruatie stopte. Voldoende signalen om te snappen dat waar ik mee bezig was, niet gezond was. Ik moest door. Opgeven was voor de zwakken. Minder lopen was voor mislukkelingen. Liever voor mijzelf zijn was het begin van het einde. Ik wist wel dat dit niet klopte, maar mijn hersenen delvden door de ondervoeding het onderspit. En dooooooor…. Geen keuze. Resistance is futile. Als een voorgeprogrammeerde computer deed ik wat ik moest doen. Soms huilde ik, omdat ik niet meer kon.

“Je doet dit jezelf aan hoor. Van mij hoef je niet zoveel te wandelen. Jij wil steeds met de hond wandelen. Jij kiest ervoor om zo’n grote wandeling te maken. Dat is helemaal niet nodig. Logisch dat je last krijgt van je knieën.”

Ik kreeg de schuld. Soms. Deed ik mezelf dit aan? Ja, ergens wel, maar niet met opzet. Het was een soort dwang die ik niet kon weerstaan. Ik kende dit niet van mijzelf. Had dit nog nooit eerder in deze mate ervaren. Vreselijk. Niet gehoorzamen voelde als van een hoge flat aflopen. BAM. In het diepe. Paniek, angst tot in het extreme. Ik kón niet anders. Ik wilde helemaal niet zoveel wandelen. Ik had er geen zin in. Waarom begreep niemand dat? Waarom dachten al die mensen dat ík graag wilde wandelen. Het was de eetstoornis in mij die dit wilde, niet ik. Eenzaamheid. Schuldgevoelens. Weg, ga weg. Lopen. Nog meer stappen…

Stappen tellen naar nergens

Afbouwen. Het moet, wil ik veranderen. Ik kan blijven lullen. Oorzaken zoeken. Redenen bedenken om het niet te doen. Uitstellen. Ik bereik er niets mee. Net zo niets als iedere dag die nutteloze rondjes naar nergens. Het nergens van een eetstoornis. Hoe verder de wandeling, hoe kleiner mijn wereld. Maximaal zoveel stappen. Nee, niet stiekem er nét iets overheen. Ja, liever wel. Niet nét eronder, dat voelt als mislukking, zwakte. Geen controle. Precies. Check. Iedere dag opnieuw.

“En nu is het genoeg. Nu wandel ik niet met jou verder. Wandelen met een eetstoornis is geen wandelen.”

Wandelen met een eetstoornis is stappen zetten naar nergens. Verplicht. Niet voor de ontspanning, niet omdat het fijn is. Het moet. Ik leef niet meer voor jou! Ik wandel niet meer voor jou. Vanaf die dag, Dinsdag 17 april, wandel ik alleen, met mezelf, met mijn vriendin of met mijn hond. Ik kijk om me heen. Ik zie de wereld. Even wennen. Geen haast. Ik zie jou naast me. Ik hoef nergens heen. Gewoon hier zijn. Zonder moeten, naar morgen. Zonder stappen en toch vooruit. Gewoon, omdat het goed is. Het is oké.

Eerst wat ongemak, maar de rust keert weder. Langzaam. Kleine stapjes zonder te tellen vooruit. Wat is het fijn om weer langzaam mijzelf te zijn. Wat een rust en ruimte. Meer mildheid richting mijzelf en positiviteit. Ruimte voor een ander, voor aandacht en liefde. Het leven kan je niet tellen. Leven zonder een eetstoornis geeft je ontelbare vrijheid.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Stappen tellen met een eetstoornis”

  1. dankjewel scarlet, hopelijk kan ik dit binnenkort ook doen

  2. Heel herkenbaar die wandelingetjes van onrust…

  3. Je kan het altijd nog beter op gevoel doen, als je een hond hebt moet het ook sowieso. De hond wil immers ook even een gezellig blokje om en dan doe je het ook op gevoel. Al helemaal met lekker weer of in een mooi bos.

    Je weet van jezelf wel wanneer je echt lui gedrag vertoont en wanneer je gewoon prima beweegt niet teveel en soms kan het voorkomen dat je wel teveel bewogen hebt.

    En soms is een lui dagje ook prima right?

    Ik heb zelf ook stappen geteld, en ik kreeg daardoor uiteindelijk een knie blessure die zo nu en dan terugkomt ook nog eens terugkomt. Door te vaak te wandelen, en in een keer te lange afstanden in plaats van over de dag/dagen verspreid.

  4. Wat een herkenbare blog! Ik probeer ook sind en tijdje te lopen zonder… durven stil te staan bij een mooie bloem of even echt kijken en genieten van een veulen of mijn spelende honden. Het kost énorm veel moeite, ik tel dan weer de secondes dat ik niet beweeg en voel me er nog heel ongemakkelijk bij. Maar ik doe het wel.. Ik droeg een Gear fit, maar die laat ik tegenwoordig braaf in mijn nachtkastje liggen. Alleen nog tijdens het sporten voor de muziek gaat hij om. Heb tijdens het hardlopen ook de stem uitgezet die elke 500 meter in mijn oor riep dat ik de keer ervoor toch echt sneller was. Juist omdat ik wil leren dat een keer iets minder ook veilig en oke is.
    Het kost nog enorme moeite om daarna niet alle gegevens uit te pluizen en een fijne voelende run alsnog om te zetten naar iets negatiefs omdat het 300 meter te weinig was of zoveel calorieën scheelt met wat het plan was…

    Herkenbaar wat je schrijft over het wandelen met de hond hihi ook mijn honden mogen wat meer snuffelen en treuzelen… althans niet te lang dan hè 😉 work in progress.
    Nu zelf binnenkort nog wat vaker mogen treuzelen en korter mogen wandelen (vooral als mijn angst zo groot is in naar buiten te gaan is die belofte afstand zo’n kwelling) en wellicht zelfs een keer een korter rondje hard
    lopen of een paar dagen over kunnen slaan zonder te compenseren of die enorme angst te ervaren.. dat is wat ik hoop te bereiken.

    Maar de stappen niet meer tellen is al een stap op zich!

  5. Zo ontzettend trots!!

  6. Wow, dit is PRECIES mijn verhaal! Ik zit hier nu in, precies wat jij schrijft…

    Maar Scarlet, hoe heb je het afgebouwd?
    HOE HOE HOE???? Alsjeblieft hoe?

    (En wat ongelooflijk knap dat je dit bent aangegaan!!!)

  7. mooie fotos scarlet! hoe oud is sjors?

  8. Helaas heel herkenbaar. Na jaren ervaar ik helaas weer allerlei signalen die ik jaren niet heb ervaren waarvan het stappen tellen er 1 van is. Ik probeer het te stoppen…. maar pffff wat is dit lastig!

  9. Heel herkenbaar, ik nam na op een gegeven moment mijn hondje helemaal niet meer mee. Als ze moest plassen kon dat nog maar twee tellen ergens aan ruiken, nee dan steeg de spanning in die twee tellen van 10 naar 100. Trekkend aan de riem ”kom, we hebben nu geen tijd om stil te staan!”. Ik vond het zielig voor mijn hond maar had ook gewoon het geduld niet om op haar manier lekker te wandelen. Ook het moeten huilen omdat je gewoon helemaal op, echt kapot bent maar toch niet kunnen stoppen is zo herkenbaar.

  10. Ik heb bewondering voor je. Echt

  11. Zó enorm herkenbaar! Dank je Scarlett!

  12. Wauw, wat een ontzettend herkenbare en tegelijkertijd mooie blog! Jouw schrijfstijl vind ik zo bijzonder en mooi Scarlet!

  13. Dankjewel voor je blog Scarlet!
    Heel erg herkenbaar. Mijn hond vindt het gelukkig nog wel leuk om er met mij op uit te gaan, maar ik voel me soms echt wel een debiel als ik op hoog tempo voorbij mensen loop, of nog erger, als ik ze moet inhalen.
    Vooral als de hond al is uit geweest of mank loopt, dan ga ik maar in mijn eentje. Het is echt heel beschamend als ik dan met hetzelfde rondje dezelfde mensen tegenkom, maar dan nu in mijn eentje. Ondanks al die schaamte lukt het niet om te stoppen. Het euforische gevoel als mijn wandelingen er weer op zitten voor de dag is nog te groot….

  14. Wow dit is zo herkenbaar! En zoveel last van nog steeds. Zo moe en op van het bewegen en het werken maar toch door moeten. Stom stom stom die pijn in m’n spieren en die vermoeidheid bah ik haat het en tegelijkertijd kan ik het niet stoppen!

  15. Gewoon de app verwijderen. Niet meer openen. Zo heb ik het gedaan. Ik werd er gestoord van.

    Hetzelfde geldt voor de weegschaal. Heel lang heb ik me tussen de 5 en 10 keer per dag gewogen. Het moest, moest, moest, moest, moest!!! Ik heb dat ding in mijn kast gezet. Nu vergeet ik zelfs om te wegen! En als ik er al aan denk dan ga ik wat anders doen en is het weer uit mijn hoofd. Als ik dat ding maar niet zie. Dan is het goed.

    De ES vindt mijn gewicht toch nooit goed, dus waarom zou ik me er druk om maken als ik toch weet wat het met me doet. Ook met mijn stappenteller. Het was altijd te weinig. En als ik een nieuw record haalde, legde ik de lat nog hoger.

    Dus mensen. ‘Gewoon’ verwijderen/ niet meer openen/ fitness-tools uit het zicht zetten. Ja het kost tijd en moeite. En ja het is mogelijk. En ja het voelt goed om dat te overwinnen!

  16. Zoveel herkenning! Bedankt voor het delen!

  17. Herkenning! Mooie blog. (En misschien wel net het duwtje dat ik nodig had. Morgen lees ik het nog eens..)

    Bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *