In ons hoofd gebeurt er ontzettend veel en we zijn constant bezig met allerlei gedachten die voorbij komen en gevoelens die hierdoor opgeroepen worden. Het kost ontzettend veel energie en soms ook een strijd tegen de gevoelens en gedachten omdat we niet willen dat ze er zijn. Vaak helpt het al wanneer je meer bewust bent van wat zich allemaal in je hoofd afspeelt. Je hebt er dan meer invloed op. We hebben vaak een soort ‘vastgeroeste’ gedachten die net als patronen regelmatig terugkomen. Denk maar eens aan de dingen die jij regelmatig denkt. Zoals “ik ben het niet waard”, “ik moet alles goed doen” en “ik mag niet om hulp vragen”.
Deze gedachten worden uiteindelijk misschien zelfs opvattingen die je leven beheersen. Gedachten die je niet zomaar kan verbannen uit je leven maar die erg hardnekkig zijn en steeds terugkeren. Soms zegt iemand iets wat je aan het denken kan zetten en waardoor je anders naar een situatie of naar jezelf kan kijken. Denk maar eens aan wijze woorden van een therapeut, een vriendin, je ouders of misschien uit een boek. Deze vragen kunnen je wellicht ook helpen om op een andere manier over dingen te denken en jouw situatie in ander daglicht te plaatsen. Schrijf er eens een aantal op en denk er eens over na. Het kan nieuwe wegen openen en je energie geven om dingen anders aan te pakken.
1. Als al je ervaringen in het leven aanwijzingen zijn voor de dingen die jij moet doen in het leven, wat zou dat dan zijn?
Veel mensen vragen zich op een bepaald moment in hun leven af wat het doel is van hun bestaan. Het is heel lastig om antwoord te geven op dit soort levensvragen maar het kan wel interessant zijn om daar eens over na te denken. Moet er echt een reden zijn waarom je op de wereld bent gezet? Of kan de reden ook zijn dat je er nou eenmaal bent en dat je moet proberen er een zo fijn en goed mogelijk leven voor jezelf van te maken? Je hoeft geen nieuwe dingen uit te vinden, geen medicijnen voor allerlei ziektes te ontdekken, je hoeft geen werk te hebben waarbij je mensen in nood helpt om waardevol te zijn. Het feit dat je bestaat maakt jou de moeite waard. Maar wat zeggen jouw ervaringen jou? Wat is de boodschap van de dingen die jij hebt meegemaakt?
Wanneer je veel moeilijke en verdrietige dingen meemaakt, kun je je weleens afvragen waarom dat jou overkomt. Dit kan voor veel woede en onbegrip naar de wereld toe zorgen. Toen mijn moeder overleed aan de gevolgen van longkanker was ik hier enorm boos om. Er zijn mensen die hun hele leven heel veel roken en 95 worden en mijn moeder is gestorven aan longkanker op 55 jarige leeftijd terwijl ze nooit heeft gerookt. Dat voelde heel oneerlijk. Je kan er alleen niet zoveel aan doen. Er gebeuren zoveel dingen in het leven die oneerlijk zijn en het kan juist helpen om te kijken naar wat dit jou kan leren en wat voor aanwijzing het kan zijn voor het leven. Dit is geen vraag waar je direct het antwoord op weet, maar je kan er wel over nadenken. Soms kom je zo’n quote tegen als “I have to live this live because I can handle it”. Misschien is dat in sommige gevallen ook wel zo. Wel denk ik dat iedereen bepaalde dingen meemaakt waar je levenslessen uit kunt halen die bij jou passen en die jij nodig hebt.
2. Hoelang ben jij op een dag bezig met wat je moet doen en hoeveel tijd besteed je aan wat je wil doen?
We hebben allemaal veel verplichtingen in ons leven en dit hoort er ook bij. Denk bijvoorbeeld alleen al aan naar school gaan, een baan vinden om rond te kunnen komen en je eigen huis en eten te betalen en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het huishouden. Een gedeelte van onze tijd wordt in beslag genomen door verplichtingen en dus dingen die we moeten doen. Tegelijkertijd hebben we ook veel tijd om in te vullen met de dingen die wij zelf belangrijk of leuk vinden. Helaas worden veel van deze dingen ook ingevuld door dingen die we moeten alleen dan gaat het om dingen die wij moeten van onszelf omdat we nou eenmaal aan een bepaald beeld moeten voldoen volgens onszelf of omdat we de druk voelen van de maatschappij. Sta eens stil bij hoeveel tijd je nou eigenlijk hebt besteed aan wat je zelf wil? Denk bijvoorbeeld ook aan een sport die je altijd geweldig vond en waar je 2 avonden per week aan besteed. Vind je dit nou echt zo leuk, of is het na die jaren toch wel wat minder geworden en is het meer een routine ding geworden? Tijd is kostbaar, je kunt het maar één keer besteden, je kunt het niet ruilen of terugbrengen.
3. Hoe zou het leven van anderen verbeteren wanneer jij jezelf op nummer één zet?
Veel mensen die het moeilijk vinden om zichzelf op de eerste plaats te zetten, vinden dat egoïstisch en hebben het gevoel dat zij anderen dan te kort doen. Het anderen voor zichzelf plaatsen heeft soms ook wel te maken met de behoefte aan bevestiging en dat je aardig gevonden wil worden door anderen. Je wil niet dat anderen jou egoïstisch vinden. Ik denk echter dat het een misvatting is dat je egoïstisch bent als je jezelf als prioriteit stelt. Ik denk juist dat het een verstandige beslissing is die iedereen zou moeten maken. Dit heeft echter wel te maken met de manier waarop je je opstelt naar andere toe. Jezelf op nummer één zetten in jouw leven betekent niet dat je altijd je zin moet doordrijven of dat jij altijd degene bent die het laatste pakt van iets.
Het gaat er om dat je jezelf in de gaten houdt, dat je je eigen grenzen kent en hier ook rekening mee houdt. Het is heel fijn als je een vriendin kan helpen en steunen in haar leven, maar dit moet niet ten koste gaan van jezelf. Daar heeft de ander ook niks aan. En als je dan toch iets voor een ander wil doen; bedenk dan eens een antwoord op de bovenstaande vraag: “Hoe zou het leven van anderen verbeteren wanneer jij jezelf op nummer één zet?” Hoe zou dat voor je ouders zijn? Of voor een vriendin? Word jij niet een leuker persoon wanneer je rekening houdt met jezelf en jouw behoefte en wensen? Ik denk dat je dan ook anderen veel meer te bieden hebt.
4. Wat zou er veranderen als je keuzes zou maken zonder jezelf te verdedigen naar anderen of naar jezelf?
Onze keuzes worden voor een groot deel bepaalt door de mening van anderen. Soms direct omdat we regelmatig naar de mening vragen van anderen en bepaalde dingen tegen elkaar opwegen. De mening van anderen met wat argumenten kan je over de streep trekken om iets wel of niet te doen en dat kan soms heel waardevol zijn. Ook indirect worden we hierdoor beïnvloed. Ik denk dat we allemaal weleens een keuze wel of niet maken omdat we in ons achterhoofd al bedenken wat anderen daarvan zouden vinden. Bedenk voor jezelf eens welke keuzes je zou maken als je je niet hoeft te verantwoorden aan anderen en als alles goed was. Wat zou je dan beslissen? De meningen van anderen kunnen heel waardevol zijn maar ons ook belemmeren. Het is goed om hierbij stil te staan en te bedenken wat jij nou echt zelf wil.
5. Als jouw stress je wat kon vertellen, wat zou het dan zijn?
Stress wordt vaak geuit door emoties, een opgejaagd gevoel en soms zelfs lichamelijke klachten. Het is voor ons soms moeilijk om te achterhalen waarom we ons zo voelen zoals we ons voelen en om hier invloed op uit te oefenen. Er zijn veel mensen die met lichamelijke klachten naar de dokter gaan en waarbij na talloze onderzoeken geen duidelijke oorzaak te vinden is. Vaak wordt dit uiteindelijk gezien als gevolg van stress. Stress ervaren we allemaal weleens en bij iedereen kan zich dit anders uiten, maar eigenlijk heeft stress een duidelijke boodschap. Zoals ‘doe eens wat rustiger aan’, ‘misschien moet je een andere weg in slaan’, ‘onderga je angsten’ of ‘je hoeft er niet alleen mee rond te lopen’. Sta eens stil bij wat stress jou zou kunnen vertellen. Wat is de boodschap erachter en wat kun je er mee?
Deze vragen zetten mij in ieder geval aan het denken en het geeft me ook wel de mogelijkheid om anders met dingen om te gaan of in eerste instantie een eerste uitnodiging om anders naar dingen te kijken.
Bron: huffingtonpost
Wat doen deze vragen met jou?
Geef een reactie