Stel jezelf deze vragen voor de weegschaal

Als je lijdt aan een eetstoornis is de kans groot dat je een ingewikkelde relatie hebt met de weegschaal. Je kunt er niet mee samen, maar je kunt er ook niet zonder. Misschien weeg je jezelf wel dagelijk of meerdere keren per dag. Je hebt het gevoel dat die weegschaal jou een zekere controle biedt. In veel gevallen biedt die weegschaal helaas een schijncontrole en helpt die je van de wal in de sloot. Om te onderzoeken of dit bij jou ook het geval is, is het goed om jezelf regelmatig een aantal vragen te stellen alvorens je weer op die weegschaal gaat staan.

In deze blog beschrijf ik een aantal vragen die je jezelf kunt stellen voordat je op de weegschaal gaat staan. Probeer de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Houd jezelf niet voor de gek, daar heb je uiteindelijk enkel jezelf mee.

1. Wanneer heb ik voor het laatst gewogen?
Als je antwoord op deze vraag binnen 7 dagen ligt, dan is het goed om jezelf af te vragen waarom je per se nu alweer moet wegen. Jouw lichaamgewicht schommelt dagelijks door voeding, jouw spijsvertering en omgevingsinvloeden. De schommelingen van jouw lichaamsgewicht dagelijks of om de dag bekijken is niet nuttig, het geeft geen betekenisvolle waarde weer. Vaker dan eens per week hoef je jezelf echt niet te weten. Doe je dit wel, stel jezelf dan de volgende vraag:

2. Is dit het juiste moment om te wegen?
Als je normaal altijd in de ochtend weegt, is het niet slim om dan nu in de avond te gaan wegen. je weegt ‘s avonds bijna altijd wat meer als ‘s morgens. Hierdoor krijg je dus sowieso een vertekend beeld van je gewicht. Heb je net een eetbui gehad en wil je je direct gaan wegen om te zien of je bent aangekomen? Onthoud dan dat dit helemaal niet zo snel te zien is. De voeding is nog lang niet opgenomen in je lichaam. Lees hier eventueel de blog ‘Veel gegeten, nu al aangekomen?‘ even voor. Denk dus eerst even na over het moment waarop je jezelf wilt wegen.

3. Waar hoop ik op?
Hoop je stiekem dat je bent afgevallen terwijl het niet goed voor je is om af te vallen? Dan is het geen verstandig plan om op die weegschaal te gaan staan. Ookal maak je jezelf wijs dat wanneer je ziet dat je bent afgevallen, je beter zal gaan eten. Diep in je hart weet je dat dit niet klopt. Zien dat je bent afgevallen zal je enkel motiveren om nog net wat meer af te vallen. Maar misschien hoop je wel dat je bent aangekomen en is dit ook goed voor je. Denk in ieder geval goed na over wat je hoopt te zien op de weegschaal. Als je dit concreet hebt kan je jezelf de volgende vragen stellen.

4. Wat doe ik als…
Als je eenmaal weet waar je op hoop, wat je hoopt te zien als je op die weegschaal gaat staan, kan je jezelf afvragen wat je doet als je dit wel of niet bereikt. Stel je hoop dat je bent afgevallen en je bent dit ook. Zorgt dit er dan voor dat je nog meer af gaat vallen en is dit ook goed voor je? Stel je bent aangekomen, terwijl je had gehoopt te zijn afgevallen, ga je dan nog minder eten en is dit ook goed voor jou? En stel dat je hoopt dat je gewicht hetzelfde is gebleven en je ziet dat je bent aangekomen. Wat ga je dan doen? Is de kans op een eetbui dan groot of juist op hongeren? Bedenk vantevoren goed wat je van plan bent als…. en vraag jezelf dan opnieuw af of het wel zo’n goed idee is om op die weegschaal te gaan staan. Ben je hierna nog steeds van plan om erop te gaan staan, vraag jezelf dan het volgende nog eens af:

5. Wat is het lange termijn gevolg?
Stel dat je wel op die weegschaal zou gaan staan en je ziet iets wat je wel/niet had gehoopt, wat levert jou dit wegen en dit resultaat dan op de lange termijn op? Denk eens na over waar jij over ongeveer een jaar wilt staan in je leven. Heb je dan nog een eetstoornis of ben je dan (zo goed als) genezen en geniet je weer meer van het leven. Kan het wel of niet staan op deze weegschaal hier positief aan bijdragen? Als je antwoord hebt op al deze vragen en je wilt nog steeds op die weegschaal gaan staan, stel jezelf dan enkel nog deze laatste vraag:

6. Wat als ik er niet op ga staan?
Stel jezelf nu als laatste nog de vraag wat er zou gebeuren als je eens niet op die weegschaal zou gaan staan? Zou je dan werkelijk zonder dat je het doorhebt kilo’s afvallen of aankomen? Zou het allerlei gevoelens oproepen als je niet zou wegen en hoe komt dit? Is het belangrijk om die gevoelens aan te gaan of niet? Wat zou er met jouw stemming gebeuren over een paar uur als je niet zou wegen? En zou niet wegen je op termijn opleveren dat je minder afhankelijk bent van het getal op de weegschaal?

Als je al deze vragen hebt beantwoord kan je goed beoordelen of je nu beter wel of niet op die weegschaal kan gaan staan. Let op dat je jezelf niet voor de gek houdt met teksten als “Ik kan er beter wel op gaan staan, want anders ben ik de hele dag gespannen” –> Deze drogreden kan je namelijk een beetje vergelijk met het toch maar nemen van drugs: “Ik kan beter wel snuiven, want anders voel ik me de hele dag naar”. Nee, je kunt beter niet snuiven, werken aan de gevoelens die er dan ontstaan en er op die manier, met hulp van anderen, voor zorgen dat je op termijn geen drugs (weegschaal) meer nodig hebt.

Ben jij afhankelijk van de weegschaal?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

5 reacties op “Stel jezelf deze vragen voor de weegschaal”

  1. Ja, the number on the scale is just as important as my health. Dat nummer geeft namelijk aan hoe gezond ik ben. Dat ik er op kik dat ie naar beneden gaat en er veel te vaak op sta is weer een ander verhaal. Maar als je veel onder of overgewicht hebt is het juist handig om te zien hoe gezond of risicovol je gewicht is. Natuurlijk wil een gezond gewicht ook niet altijd zeggen dat je psychisch of lichamelijk gezond bent maar het is wel een indicatie.

  2. Ik heb me al jaren niet gewogen.. Ik denk niet dat ik rare dingen zou gaan doen als het getal me te hoog is, maar ja. Het is ook wel lekker rustig zo en ik heb gewoon een gezond gewicht, dus ach.

  3. Het tegenovergestelde kan ook: ik ben juist zo bang voor de weegschaal dat ik er ECHT niet op ga. Ik heb al jaren niet gewogen en ik ben zo superbang voor het getal dat het is geworden. Als ik een weegschaal zie, bv in een winkel, gaat mijn hart al kloppen in mijn keel en kijk ik snel de andere kant op.

  4. Ik merk dat ik veel rustiger ben, wanneer ik niet hoef te wegen. Dan kan ik veel beter naar mijn gevoel en lijf luisteren. Helaas is de realiteit anders en worden we hier thuis wekelijks geconfronteerd met het getal der zwaartekracht. Ik zeg helaas, omdat het resultaat – wat dat ook moge zijn – bij iedereen allerlei gedachtes en emoties oproept.

  5. Ja, jammergenoeg ben ik wel een beetje slaaf van mijn weegschaal.
    Ik wil het graag afbouwen, daar ben ik nu mee bezig. Het is het gevoel van
    ‘controle’ willen hebben dat ik me bijna dagelijks weeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *