Sterk is het nieuwe slank

‘Sterk is het nieuwe slank.’ Deze slogan hoorde ik jaren geleden al eens voorbijkomen. Er lijkt niet veel verkeerd aan te zijn. Laten we inderdaad dat dunne schoonheidsideaal met z’n allen loslaten. Laten we goed eten, lekker sporten en sterk en fit worden. Dat is toch gezond? Misschien, maar ik voel me toch niet helemaal op m’n gemak bij deze uitspraak. Is sterk het nieuwe slank? Mijn gedachten daarover deel ik met jullie in deze blog.

Een ideaalbeeld is een ideaalbeeld

Wanneer ‘sterk is het nieuwe slank’ in het leven is geroepen weet ik niet precies, maar ik heb het vermoeden dat het ongeveer rond dezelfde tijd was als #fitgirl het internet op werd geslingerd. Ik denk dat ik met die zin al erg veel zeg. Ooit was slank zijn het ideaalbeeld, iets wat je op de catwalk nog veel terugziet (maar waar gelukkig ook verandering in begint te komen). Met de komst van sociale media zijn er een hoop nieuwe idolen en voorbeelden bijgekomen. Waar pubers vroeger door tijdschriften bladerden, wordt nu flink wat afgescrold op de mobiele telefoon. Daar is niks mis mee – dat is gewoon hoe het is – maar daardoor is er wel meer ruimte gekomen voor verandering. Een nieuw ideaalbeeld: sterk is het nieuwe slank.

Eiwitshakes, eiwitrepen en veel uren maken in de sportschool. Niet te weinig eten, nee, dun zijn is niet het doel. Sterk worden, dat wel. Het zit me niet lekker. Want ooit was dun zijn het ideaalbeeld. Is dat nu dan sterk zijn? Dan spreken we dus nog altijd over een ideaalbeeld. Dan ben je tot die tijd dus niet ideaal? Niet goed genoeg? Wat een onzin.

Wat is er mis met sporten?

Er is helemaal niks mis met sporten. Sporten kan om verschillende redenen ontzettend leuk en goed zijn om te doen. Los van sporten is voldoende beweging ook iets gezonds. Beweging en sporten zijn in mijn ogen twee verschillende dingen. Je hoeft niet dagelijks jezelf af te beulen in de sportschool om voldoende beweging te krijgen. Sterker nog, rust houden tussendoor is heel belangrijk. Maar los van dat; een fijne wandeling, in de tuin werken of op de fiets naar werk gaan is ook al beweging. Dat vind ik wel iets belangrijks om in mijn dagelijks leven te hebben. Daarnaast is sporten voor mij ook een vorm van spel. Een vorm van plezier hebben. Niet slechts een middel om een bepaald doel te halen dat ik voor mijn lichaam voor ogen heb.

Er zullen vast ook mensen zijn die zich er wel goed bij voelen. Bij niet dun en wel sterk zijn. Daar is in principe ook niets mis mee. Je moet doen wat voor jou goed is. Maar wat goed voor de één is, hoeft niet voor iedereen te gelden. Lees wat dat betreft eens de blog ‘Waarom deze fitgirl klaar is met fitgirls‘. Bovendien is ‘ik voel me goed als ik veel sport en heel sterk ben’ iets heel anders dan zeggen ‘sterk is het nieuwe slank’. Dat is eigenlijk vooral het punt dat ik wil maken. Er is niks mis met slank zijn. Er is niks mis met sterk zijn. Niks mis met slap of dik of groot of klein zijn. Weg met ideaalbeelden. Elk lichaam is mooi en goed op zijn eigen manier. Goed is wat goed voor jou is!

Hoe weet ik wat goed voor me is?

Soms is het best lastig om te weten wat goed voor je is. Zeker als je worstelt met eetproblematiek en/of een laag zelfbeeld. Toegeven aan bewegingsdrang geeft opluchting op de korte termijn, maar het kan je hele leven overnemen en je moet oppassen dat je jezelf niet uitput. Steeds twijfelen aan of je wel sterk en goed genoeg bent en continu jezelf checken in de spiegel en op de weegschaal kan juist bijdragen aan een nog lager zelfbeeld. Merk je dat het een obsessie wordt? Word je meer gedreven door angst dan door plezier? Is het eigenlijk nooit goed genoeg? Gaat het ten koste van je fysieke- en/of mentale gezondheid? Zit het de rest van je leven in de weg? Dan kan je je afvragen of het eigenlijk wel goed voor je is! Alles mag, maar niets hóeft. Blijf goed voor jezelf zorgen.

Body Neutrality

Oké, een beetje ironisch is het misschien wel, maar ik wil toch nog even een mooie slogan erin gooien, namelijk: Body Neutrality is het nieuwe Body Positivity. Waar Body Positivity zich vooral focust op je goed voelen in en over je lichaam, gaat Body Neutrality juist over dat je helemaal niks hoeft te vinden van je lichaam. Het is het apparaat dat jou je leven laat leiden! Het gaat bij Body Neutrality om alles in je lichaam en er omheen. Ik vind het wel een fijn idee om die focus te weerleggen. Je bent zo veel meer dan de vorm en het gewicht van je lichaam. Of zoals Daphne ooit schreef: je hoeft niet eerst van je lichaam te houden voordat je mag leven!

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

7 reacties op “Sterk is het nieuwe slank”

  1. Ik heb me enorm laten beïnvloeden door deze trend, meer nog dan het slanke ideaal. Ik heb zo vaak mezelf compleet afgepeigerd in de sportschool, mezelf volgepropt met proteïneproducten, uren voor de spiegel staan om te turen naar abs, echt verschrikkelijk als ik er aan terug denk. Elk ideaal kan funest zijn voor je gezondheid, de motor erachter is voor allen gelijk: een diep afwijzende onzekerheid.

  2. Ik zie steeds vaker met name meiden die gaan herstellen van hun eetstoornis: spieren en nog eens spieren kweken. Uiteindelijk zie je bij meiden die daar al verder zijn vooral afgetrainde lichamen zonder een grammetje vet. Ik vraag me echt af of dat herstel is… als je het mij vraagt is dat verplaatsen van het probleem, maar het alleen in een op het oog gezonder jasje stoppen.

    1. herkenbaar.. en dan mensen die het toejuichen ook : (

    2. Inderdaad. Vooral ook van die fitgirls (al dan niet met een ES-‘verleden’) die actief zijn op een blog of overige social media die dat dan toejuichen. En heel obsessed ermee bezig zijn/leven ermee inrichten. Daarin vind ik dan wel weer gradaties zitten overigens.

      Dat er nog een stukje ES is, is niet perse erg, want verbetering is ook wat waard (in ieder geval hoe ik erin sta). Alleen dat is dit net zo min altijd, soms wel. Sowieso vind ik het zelf persoonlijk altijd wel belangrijk om dat ES-stuk te blijven erkennen. In plaats van in een kader van ‘hersteld’ te plaatsen.

  3. Sterk is het nieuwe slank is gewoon hetzelfde ideaalbeeld dus slank maar dan nog droger/ gespierder voor vrouwen vooral dus nog ongezonder. Want een te laag vetpercentage zorgt sneller voor lichamelijke klachten bij vrouwen dan een lager gewicht. Ook heb je meer focus op voeding wat voor meer restrictief gedrag kan zorgen. Ik heb juist anorexia gekregen doordat ik echt enorm in dat fit wereldje zat. Het begon toen namelijk net in te worden in 2013 en ik vloog mee met de trend en vermorzelde mijn lichaam ermee.

  4. Ik ga hier niet meer in zo mee, ik heb geleerd om mijn gedachten anders te laten inzien dat je gewoon eten nodig hebt voor energie en verder niks, ik denk ook niks meer over me lichaam ik denk niet dat het lelijk is en ook niet mooi ik denk er gewoon niet meer aan, ik heb geleerd om eten als brandstof te zien. 🙂 net als bij een auto, het klinkt raar maar dit is de eengsge manier wat bij me helpt.

  5. Body Neutrality vind ik van deze drie wel het beste. Maar ik denk dat dat ook weer TE is. Je vindt nu eenmaal altijd wel wat van je lichaam. Je woont erin, jij BENT ook je lichaam.Soms voelt het goed maar vaak ook niet en dat is normaal. Iedereen vindt het wel fijn om zich mooi te voelen alleen dat doe je niet aldoor het komt en gaat, maar van jezelf houden hoe dan ook dat kan je ondanks alle ups en downs wel blijven doen.
    Het rotte van al deze trends en kreten is dat je gewoon maar iets overneemt wat anderen hebben bedacht (vaak om geld ermee te kunnen verdienen) in plaats van dat je op zoek gat naar je eigen weg en je eigen relatie met je lichaam verbetert. Het is iets wat heel persoonlijk is, tijd kost en geduld. Maar dan heb je ook iets blijvends goeds wat van jezelf is en waai je niet meer met alle winden mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *