Stille nacht, eenzame nacht? Niet bij Proud2Bme!

Stille nacht, eenzame nacht? Niet bij Proud2Bme!

Kerstkaarten, vriendschapsarmbandjes en online chats helpen mensen met eetstoornissen de feestdagen door

Leiden, 19 december 2025 – Voor veel mensen zijn de feestdagen een jaarlijks hoogtepunt van verbondenheid en gezelligheid. Maar voor mensen met een eetstoornis staan ze vaak symbool voor eenzaamheid en onbegrip. Speciaal voor hen zijn de chats van Proud2Bme ook tijdens kerst en oud en nieuw geopend, van 19-21 uur.

Kerstactie en feestdagenchats tegen eenzaamheid

“Een eetstoornis is niet te begrijpen. Niet voor de omgeving, maar ook niet voor de mensen die eraan lijden. Een eetstoornis is niet rationeel of logisch, een eetstoornis zorgt voor voortdurende strijd tussen je hoofd en je hart. Dat zorgt voor isolement, voor eenzaamheid”, vertelt ervaringsdeskundige Lonneke Bouman. “Het voelt heel alleen als je worstelt met eten en je zelfbeeld, temidden van anderen die shinen in glitteroutfits en genieten van feestmaaltijden. Wij spreken regelmatig mensen die zich afzonderen tijdens deze dagen, maar tegelijkertijd een schrijnend gemis aan contact en verbinding ervaren.”

Wie de kerstvreugd en oliebollen lastig vindt, maar wel behoefte heeft aan verbinding, steken we dit jaar niet alleen met de feestdagenchats een hart onder de riem. Honderden leden van onze online community hebben elkaar dit jaar via Proud2Bme kaartjes gestuurd met een lieve boodschap. Het team van Proud2Bme heeft de kaartjes doorgestuurd, zodat de anonimiteit gewaarborgd blijft, en voegde zelfgemaakte hoopgevende armbandjes en macramé-kerstboompjes toe.

Lonneke, als Swiftie in hart en nieren wel vertrouwd met het maken van vriendschapsarmbandjes: “Met deze actie maken we ook offline zichtbaar: je bent niet alleen tijdens de feestdagen. Proud2Bme, én alle community-leden die meedoen, staan naast je.”

Over Proud2Bme

Al 15 jaar is Proud2Bme het grootste Nederlandstalige hulpplatform voor iedereen die worstelt met een eetstoornis en omliggende mentale problematiek. Ons team van duurzaam herstelde ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, psychologen en diëtisten begeleidt dagelijks chats, beantwoordt vragen en forumberichten, en zoekt de doelgroep actief op via social media:

YouTube@TeamProud2Bme11,5K abonnees
Instagram@proud2bmenl13,5K volgers
TikTok@proud2bmenl72,1K likes

Opgericht door ervaringsdeskundigen in samenwerking met Eric van Furth (LUMC- hoogleraar Eetstoornissen en klinisch psycholoog GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula) is Proud2Bme uniek in zijn soort. Een platform vóór en dóór mensen met een eetstoornis.