Straatvraag: eetstoornissen in Nederland

Wat denkt Nederland bij het woord Eetstoornis? En wat weet Nederland er nou eigenlijk van? Naar aanleiding van de documentaire Mij Niet Gezien was ik benieuwd naar het antwoord. Ik ging daarom de straat op om wat vragen te stellen. Ik heb verschillende mensen gesproken en verschillende antwoorden gehoord. Dit alles zie je in onderstaande straatvraag video ‘Eetstoornissen in Nederland’.

Tijdens mijn opleiding heb ik vaker een straatvraag moeten filmen in mijn eentje. Meestal ging het over actueel nieuws waar veel mensen hun mening wel over wilde vertellen. Toen ik eenmaal op pad ging voor een straatvraag over eetstoornissen ging het lastiger dan ik gewend was. Wanneer ik iemand aanspreek met mijn camera reageren mensen al wat moeilijk, maar al helemaal wanneer het gaat over eetstoornissen. De meeste mensen vinden het maar naar en willen er niks van weten. Wanneer ik ze vertelde dat het over hun mening ging en dat het geen moeilijke vragen waren stelde ik de meesten gerust en wilde ze gelukkig hun woordje doen voor de camera.

Zou je meer van dit soort video’s willen zien?

Jessy

Geschreven door Jessy

Reacties

71 reacties op “Straatvraag: eetstoornissen in Nederland”

  1. Oke leuk gedaan haha kan me voorstellen dat het moeilijk is om mensen voor de TV vragen te stellen!

  2. Heel tof gedaan. Echt stoer om zomaar de straat op de gaan en mensen met een camera te ondervragen. Apart ook om onbekenden over eetstoornissen te horen spreken. Helaas bevestigt het filmpje mijn idee dat er in de Nederlandse samenleving nog heel wat moet gebeuren qua kennis over eetstoornissen.

  3. Leuk om de meningen op straat over dit onderwerp te horen. Heb je ze ook nog verteld dat de meest voorkomende eetstoornis niet Anorexia is? Het was misschien ook wel leuk om daar nog reacties op te zien.

  4. Ik vind dit toch erg pijnlijk om te horen en zien. Is er daarna nog aan die mensen uitgelegd of het klopt wat ze denken?

  5. Helaas bevestigt het filmpje mijn idee dat er in de Nederlandse samenleving nog heel wat moet gebeuren qua kennis over eetstoornissen.

    Dat dus.

  6. best naar om te horen hoe simpel mensen eigenlijk denken.
    ja dunne modellen, dik vinden, weinig eten.

    es nao moet echt vaker in het nieuws komen..

  7. Echt heel tof dit filmpje en uniek!
    Ik was echt benieuwd wat men er zoal van vindt. Petje af dat je dit gedaan hebt!

  8. Leuk gedaan! Maar wel jammer dat je alleen vrouwen hebt gevraagd.

  9. Er zijn ook meerdere mannen gevraagd, maar deze wilden helaas niet reageren voor de camera.

  10. Autsj. Jeetje, sommigen snappen er echt helemaal niks van zeg :S

  11. leuk, die mevrouw met de rode kleding die had wel genuanceerde antwoorden, vond ik wel positief. Interessant wat je vroeg over of mensen wisten of er een eetstoornis bestaat waar je een normaal gewicht bij kunt hebben en de reacties daarop. Van mij mag er nog wel zo´n vervolgfilmpje komen, erg interessant!

  12. vooroordelen en onwetendheid

  13. echt interessant dit! vaker doen.

  14. Ik vind het wel leuk om te zien, van mij mogen er meer video’s komen! 🙂
    Het verbaasde me eerlijk gezegd dat ook boulimia toch wel aardig gekend begint te geraken.

  15. Ik vind dit filmpje goed, jammer dat de mannen niet wilden reageren voor de camera.. Bevestigd wel weer mijn idee dat de samenleving weinig weet over eetstoornissen en het veelal associeren met anorexia.

  16. Wat gaaf, zo’n filmpje! Wel jammer dat er onder willekeurige mensen inderdaad nog zo weinig kennis is over eetstoornissen. Zelfs het beeld van anorexia van de ondervraagden vind ik erg beperkt, laat staan dat van de andere eetstoornissen.

  17. En NAO & BED enz dan? Dat weten de mensen dus weer niet…. Wel een goed filmpje!

  18. Veel reacties hierboven precies hetzelfde als wat ik dacht…
    Er MOET echt veeeeel meer aandacht komen voor de ‘onzichtbare’ eetstoornissen als in de docu ‘ mij niet gezien’ .
    Ik denk dat het voor veel mensen met een ES dan makkelijker wordt om aan de bel te trekken, omdat er dan minder vooroordelen en meer begrip is.

  19. @ caroline: sorry hoor, maar weet jij alles over de verschillende psychiatrische ziektebeelden die er zijn? Ik neem aan van niet, tenzij je een afgestudeerd psychiater of klinisch psycholoog bent. En zelfs dan is de kans groot dat jij nog niet hebt gehoord van alle ziekten, laat staan dat je alle feiten en facetten van al die verschillende ziektes uit je hoofd kent, of is het toevallig zo dat je een fotografisch geheugen hebt én het vermogen om alles wat je hebt gelezen en gezien te onthouden?
    Zo ja: niet alle mensen hebben die gave 😉
    Natuurlijk zijn veel mensen niet goed op de hoogte en kopiëren ze wat ze horen op tv en lezen in tijdschriften, dat is logisch… En het zou fijn zijn als meerdere mensen op de hoogte zijn van de verschillende nuances, zoiets kost tijd en heeft héél veel overtuigend bewijsmateriaal nodig voor mensen het in zichzelf opslaan.

  20. Interessant om te horen, alleen jammer dat veel mensen niet verder denken dan meisjes die dun willen zijn en moeite hebben met hun eetpatroon. Want dat zijn slechts de symptomen, maar er zit vaak veel meer achter. Misschien daar ook eens een documentaire over maken? Maar wel een goed idee geweest dit!

  21. @ eilish: vrijwel alle psychiatrische ziektebeelden hebben een NAO, het is logisch dat mensen daar niet vanaf weten. Zoiets weet je vaak pas als je zelf in die wereld zit, iemand kent die het heeft etc.
    BED is pas sinds mei 2013 opgenomen in het DSM en daarbij is er gewoon nog niet superlang bekend dat daar ook psychische problemen achter zitten. Als ik jou nou vraag wat alle varianten op een angststoornis zijn? Of kan jij me alle symtomen van het phantom lymb syndrome vertellen? Ohja; en kan je mij uitleggen wat een dissociatieve stoornis is? Of een somatoforme stoornis? & het verschil tussen die laatste 2?
    Denk het niet hé…

  22. hahahah ik vind bullemie leuk! 😀

    maar wel leuk dit eigenlijk! grappig!

  23. Goed filmpje, leuk om te zien hoe mensen erover denken….
    jammer genoeg hoor ik niets over NAO

  24. @Floor waardevolle reactie!

  25. Ik vind eigenlijk niet dat de maatschappij meer aandacht moet hebben voor (onzichtbare) eetstoornissen. Als we dat zo gaan doen, dan zijn er zoveel geestelijke of lichamelijke ziektes waar “aandacht voor moet komen”. Vooruit, er is veel meer aandacht voor anorexia dan voor alle andere eetstoornissen, maar toch is er veeeel aandacht hiervoor geweest in de media! Dus alle zenuwen rondom “onzichtbare eetstoornissen MOETEN aandacht krijgen”, nou daar ben ik het ook weer niet mee eens. Artsen? Prima. Maatschappij? Hoeft niet hoor

  26. Sorry –> eensm et Floor* dus 😛

  27. Leuk om eens zo’n filmpje te zien! Vind het eigenlijk wel jammer dat mensen er zo weinig van af weten, want dat merk ik ook wel bij mij op school bij de kinderen die van mij es afweten, vriendinnen en leraren enzo denken allemaal dat ik weer helemaal beter ben omdat ik nu op een gezond gewicht zit..

    Maarja je kan natuurlijk niet alles weten, maar toch hebben mensen vaak een vooroordeel en dat vind ik jammer, aangezien veel mensen dus amper wat van eetstoornissen afweten.

  28. Leuk filmpje! Hier moet je er meer van maken!

  29. Goed filmpje!! Toch jammer dat mensen nog steeds vaak vooroordelen hebben over eetstoornissen en dat mensen bij eetstoornissen vaak meteen een extreem mager meisje voor zich zien. Dat de meesten denken dat anorexia de meest voorkomende is aangezien anorexia meestal vrijwel de enige eetstoornis is die o.a. in het nieuws voorkomt is ook jammer.. Hopelijk wordt er in de toekomst ook wat meer aandacht besteedt aan NAO, BED en Boulimia etc.

  30. Zo zie je maar dat menen vooral aan dat magere kind denken bij het horen van ‘eetstoornis.’ Ik hoop dat mensen beter gaan beseffen dat dat niet zo hoeft te zijn!
    voor de rest een goed filmpje, maar: ‘En dat meisjes met Bulimie toch wel gezet zijn.’
    Oei. Dát komt hard aan.

  31. Wat tof dat je dit hebt gedaan Jessy! Ik moet bekennen dat ik dit beeld eigenlijk niet had verwacht.. ik dacht dat we altijd nog doen alsof we doen alsof de media net doet alsof anorexia (‘enkel bestaand uit niet eten en veelvuldig braken’) de enige en meest voorkomende eetstoornis is, maar dat iedereen ondertussen wel beter wist.. maar dat is dus eigenlijk helemaal niet zo als je deze reportage bekijkt..

  32. “Die modellen zijn echt van die graatpakhuizen.”
    Haha, waar zit de “like”knop?

    Ik vind het wel interessant die filmpjes.

  33. zo zie je maar weer hoe weinig kennis de nederlandse samenleving over eetstoornissen heeft

  34. Ik ben voor meer van dit soort filmpjes, al is het alleen maar om de samenleving wat kennis bij te brengen. Ik ben het namelijk wel eens met la Joie..

  35. Wat een geweldig idee zeg! Misschien interessant om vaker dit soort straatvragen te doen, over verschillende onderwerpen mbt eten bijvoorbeeld?

    Ikzelf vind het wel logisch dat mensen anorexia en boulimia noemen.
    Want NAO is eigenlijk gewoon een mix van anorexia en boulimia óf je hebt een of twee kenmerken van anorexia óf boulimia niet.
    Denk dat NAO daarom niet persé meer in de media moet komen.
    Naar mijn idee is het vooral belangrijk dat mensen een beter beeld krijgen van eetstoornissen.

    Wat ik vaak hoor, is dat mensen zeggen: ‘Dat het komt door modellen/tv etc.’
    Want dát horen ze in de media. Als dat daadwerkelijk zo zou zijn, zou elke tiener een eetstoornis hebben. Er moet meer zijn om het uiteindelijk daadwerkelijk ook te ontwikkelen. Dat gedeelte mis ik geregeld in de media. Merk wel, dat mensen wel steeds beter geïnformeerd worden. Vooroordelen zullen altijd blijven, dat is bij alle stoornissen zo..

  36. Interessant om te horen wat mensen denken.
    De vooroordelen worden hier echt weer naar boven gehaald.

  37. Goed filmpje en het bevestigd weer dat het woord eetstoornis bij de meeste mensen alleen het woordje anorexia oproept.

  38. Super leuk/grappig filmpje. Leuk gedaan!

  39. Waarom hebben microfoons eigenlijk van die pluisjes? :’)

  40. die vrouw met die bril op 1:50 vertelt het nog best goed. derest is gewoon pijnlijk om te zien hoe mensen het zien. en hoe weinig ze erover weten!

  41. Wat zijn anorexia en boulimia eigenlijk vreemde woorden als je het zo vaak achter elkaar hoort.
    Respect dat je dit durfde, erg leuk om te zien!

  42. Superr interessant! Zeker vaker doen!

  43. Niet interessant om meer van willekeurige mensen te zien. Is alleen maar pijnlijk dat die niets weten, maar wel heel stellig meningen hebben over onderwerpen.

    Wat ik veel liever zie is korte stukjes met experts van de gerenommeerde centra voor ES behandeling en mensen met een ES of die hersteld zijn van hun ES!!

  44. Knap gedaan! Erg leuk!

  45. echt heel interessant! misschien een idee om dit vaker te doen?

  46. Leuk! Valt me nog mee, ik vind dat ze best wel het een en ander weten.

  47. Tof gedaan Jessy! Mag best vaker wat mij betreft. Heel leuk dat je bij proud werkt, blogs van jou brengen regelmatig wat iets vernieuwends!

  48. Leuk zo’n filmpje!! Dit mag van mij zeker vaker =D

  49. Jeetje dat mijn omgeving er ook zo naar zou kunnen kijken.. pijnlijk.

  50. Bijzonder filmpje! Was misschien voor de volgende keer inderdaad toch leuk geweest om ze achteraf ook wat antwoorden te geven?

    Het valt me wel echt vies tegen dat mannen hier niks over willen zeggen zeg…

    En ja, dat mensen nogal de oppervlakkige ‘symptomen’ noemen lijkt me misschien logisch bij iets waar je niet veel vanaf weet en wat je zelf niet door maakt?

  51. En Mar. dat wil ik ook weten!

  52. ik vind dit heel leuk!!

  53. .. ga het filmpje zo nog kijken – maar, had/heb vooraf de reacties doorgelezen. Begrijp reacties mbt meer bekend maken van verschillende soorten ES niet zo goed. Waarom eigenlijk? Omdat je vader, moeder, broer, vriend, vriendin of wie dan ook je eerder zal aanspreken? Of het wel goed met je gaat? Of je ergens over wilt praten(over je eetgestoorde gedrag – wat ze herkennen)? Lijkt mij eigenlijk niet heel haalbaar(een es is volgens mij niet te begrijpen tenzij je het zelf hebt gehad/gevoeld: is nogal tegennatuurlijk allemaal). Is het dat je zelf erkenning wilt, voor je eigen ziekte: je bent ziek genoeg – er is aandacht ook voor jouw soort ziekte, want jij bent net zo ziek als een ander. Dat kan ik me wel voorstellen. En dat is misschien wel haalbaar; maar jijzelf moet toch erkenning geven? Wat boeit media aandacht nou? Helemaal niets. Het gaat om jou, dat jij jezelf ruimte ‘gunt’/geeft, dat jij jezelf erkent zodat de erkenning van een ander minder belangrijk is. Hmp. Misschien zit ik er helemaal naast. Maar begrijp gewoon niet waarom er aandacht naar alle soorten es zou moeten gaan. Nouuuu. Nu het filmpje maar eens kijken 🙂 vind het sowieso een topactie: lijkt mij best eng om mensen te ondervragen, vooral als het over een ziekte gaat (lijkt me makkelijker om over koetjes en kalfjes te babbelen).

  54. eigenlijk vind ik het wel goed dat mensen zo weinig weten over eetstoornissen. dat laat alleen maar zien dat ze er niet mee te maken hebben toch, en dat is alleen maar fijn! ben het daarin helemaal eens met Floor*, hoe kan iedereen nou weten van elke vorm van psychische stoornissen? en waarom zouden ze dat moeten weten? mij lijkt het niks als ineens iedereen zou weten van mijn eetstoornis, en de dingen die daar allemaal bij komen kijken. laat mij maar lekker ongezien!

  55. verder vind ik het filmpje echt heel goed! het is voor ons een veilige manier om te weten te komen hoe mensen over het algemeen over eetstoornissen denken! vaak ben je toch bang, dat wanneer je eetstoornis bekend is, dat mensen er van alles over denken. maar zoals je hoort zijn ze helemaal niet denigrerend oid.

  56. Best wel confronterend.. en zoals eerder al vermeld is: niet iedereen kan alles over eetstoornissen weten. Wanneer je er zelf mee te maken krijgt weet je er natuurlijk bijna alles van maar mensen kunnen niet overal alles van weten.
    Je kan dat ook doortrekken naar andere zaken buiten psychiatrische ziektebeelden zoals bv. migranten. Als je er zelf een bent kan je misschien ook schrikken van de onwetendheid van autochtonen over hun migratiebeleid.

  57. Helemaal eens met Jenna. Wat jij zegt, wilde ik ook net zeggen :). Het is eigenlijk best positief dat die mensen er zo weinig over weten, want dat betekent dat zij er in hun omgeving dus niet mee te maken hebben. Naar mijn idee hebben namelijk steeds meer meisjes een eetstoornis en zou iedereen er minimaal één moeten kennen. Gelukkig is dat dus niet zo!!!
    Ook eens met Floor en Sterke_ik: iedereen kan niet alle stoornissen kennen, waarom zouden ze ook, ze zijn niet allemaal psycholoog, orthopedagoog, verpleegkundige of arts. Wij weten toch ook niet over belastingzaken, accountancy, informatica, enz… Tuurlijk zou het fijn zijn als er iets meer bekend was bij de samenleving, met name realistische info over waarom meisjes een eetstoornis hebben, dat het geen aandachtvragen is of het schoonheidsideaal. Maar je kan dat gewoon niet verwachten…

  58. Beste jessy,

    Heel goed filmpje!
    Je zou eigenlijk eens moeten bekijken of jemet dit onderwerp de bladen zou kunnen bereiken? Lijkt mij iig een interessant onderwerp voor een vrouwentijdschrift.

    En verder.. ik denk dat die drang naar bekendheid ook wel een beetje samenhangt met de es zélf. Toen ik er zo diep in zat wilde jk ook dat mensen het zagen en wisten en ergerde ik me mateloos aan opmerkingen als; zo te zien gaat net beter met je? Dat voelde als falen. Ik denk dat veel mensen nu denken; zie je nou wel? Ik moet dus dunner zijn..en ik denk dat daar (dat faalgevoel vanuit je eigen es) de moeilijkheid voor veel mensen zit ipv alleen het willen van meer aandacht zodat er meer begrip en wellicht hulp is.

  59. Ik vind het ook heel jammer dat er zo weinig bekend is over eetstoornissen en dat ze bij anorexia gelijk aan mager en weinig eten denken.. Maar er was wel 1 vrouw die nog aardig wat wist. Ik zou willen dat ze hier meer informatie over gaven.

    Wel super leuk gedaan en interessant om naar te kijken!

  60. Leuk idee om zulke fimpjes te maken. Wat weten mensen in principe weinig over eetstoornissen.

  61. Volgens mij heeft die vrouw die wat meer wist over eetstoornis er zelf mee te maken (gehad), of iemand in haar omgeving… Ze begreep het wel erg goed 😮

  62. BED EN NOA DAN???

  63. interresant! blijf het wel moeilijk vinden om te zien dat mensen alleen maar aan heel erg dun denken, of wat gezettere meiden. niet dat daar iets mis mee is, helemaal niet zelfs. maar het geeft op een of andere manier wel een beetje het gevoel van; ja als je niet of heel dun bent, of wat voller dan heb je dus geen echte eetstoornis en da dat geen heb je dus geen probleem.
    zal wel aan mij liggen maar dat gevoel krijg ik er toch een beetje bij haha.

    maar het filmpje is erg leuk, en interresant om te zien hoe mensen over zo’n dingen denken.

  64. Echt een goed idee! Mij vielen de reacties eigenlijk nog mee. Zoals “ik denk anorexia, maar dat is misschien ook omdat je dat het meest ziert in de media. Dus misschien wel boulimia”.
    Ze denken er wel echt over na.

  65. Goed filmpje!

    Interessant om te zien hoe het beeld van eetstoornissen leeft in de maatschappij.

    Ik heb ontzettend veel respect voor de dames in het filmpje die voor camera hun mening durven te uiten! Zeer waardevol om te zien. Stoer van ze.

  66. Haarlem!! 🙂 Leuk filmpje… heel nuttig om te weten hoe de ‘gemiddelde mens’ er naar kijkt. Er is nog een hoop winst te behalen op dit gebied, maar dat geldt voor alle psychische problematiek…

  67. @Mar. Die pluisjes zijn zodat de microfoon minder last heeft van geruis van de wind enzo ;-).

  68. Interessant om te horen hoe mensen op straat erover denken, al klopt het niet allemaal ;)…

  69. leuk gemaakt, maar vind het toch wel lastig dat mensen er dus inderdaad eigenlijk niks van weten.

  70. eetstoornis er word vaak alleen aan anorexia en boulimia gedacht maar nu heb ik een ander probleem ik verdraag geen voedsel dus ik leef op 1 zakje breaker of niks en dat al 4 jaar ik zie dit dus ook als een eetstoornis maar daar word het niet onder genoemd

  71. heel knap gedaan.

    ook dat de meeste mensen dan anorexia zeggen ook voor de hand liggend. ik denk dat ik het ook zou zeggen als ik geen eetsoornis had, jammer dat je de reacties niet zag van de mensen nadat je vroeg wat hun dachten dat de meest voorkomende eetstoornis was. woensdag op school hebben drie meisjes uit de klas ook een presentatie over eetstoornisen, ben benieuwd zal ook wel alleen maar gaan over anorexia en bolimia. ik wou zelf eerst die presentatie houden en dan ook over ontzichtbare eetstoornisen. helaas mocht maar een groepjes daar over. nu hebben wij automutilatie ook een verslaving waar niet veel mensen van weten hoe erg het kan zijn,

    verder goed gedaan

    liefs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *