Straks ben ik de dikste van de groep

‘Ik ben vast de dikste van de groep’, is een gedachte die meerdere keren door mijn hoofd schoot bij de start van een nieuwe behandeling. Heel irritant, maar de gedachte was er helaas toch. Vlak voor ik in behandeling ging, toen ik mijn nieuwe klas zou ontmoeten of toen ik opgenomen werd, was de gedachte er. ‘Wat zullen ze wel niet denken als ze mij zo zien. Ze denken vast dat ik mij aanstel, helemaal geen eetstoornis heb of dat het wel meevalt.’ Een vreselijk idee vond ik dat, want als ik de dikste was, was ik niet sterk genoeg en zou ik gefaald hebben. Althans, dat vond ik doordat ik onder invloed was van die stomme eetstoornis.

Een idiote gedachte, als ik daar nu aan terugdenk. Als ik denk aan mijn behandeling voor anorexia, dan had het maar al te fijn geweest als ik niet de dunste, maar de dikste van die meiden had geweest. Dan had ik niet zo kapot geweest, nog regelmatig ongesteld geweest en misschien ook heel snel weer naar school kunnen gaan. Maar voor mij was de grootste angst om aan de behandeling te beginnen dat ik misschien niet de dunste zou zijn, maar zelfs de dikste. Erger kon bijna niet, in mijn ogen.

Waarom ik dat zo erg vond? Misschien snap je dat al wel, als je deze gedachte herkent. Meer mensen met een eetstoornis hebben last van dit soort kromme ideeën. Mager zijn is een teken van slagen, dat het gelukt is om jezelf onder controle te houden, dat je eetstoornis ernstig is en dat je echte problemen hebt. Het is een symptoom van een eetstoornis waardoor je jezelf makkelijker serieus kunt nemen, terwijl je dat eigenlijk hoe dan ook zou moeten doen.

Ik vond het idee dat ik de dikste zou zijn vreselijk eng. Dan zou ik een aansteller zijn, een nep-eetstoornis hebben of zouden anderen mij dik vinden, en dat leek me al helemaal een verschrikkelijk idee. Dat ik niet genoeg controle kon houden, dat ik faalde in mijn eigen anorexia. De neiging om nog even heel snel af te vallen voordat de behandeling zou beginnen, was dan ook erg groot. De kans dat ik dan als ‘aansteller’ door zou gaan, kon ik daarmee verkleinen en ik kon trots zijn op mijn eetstoornis.

Als ik dit nu zo schrijf, weet ik dat een heleboel van jullie dit herkennen. Anorexia, boulimia of eetstoornis NAO. De meeste mensen met een eetstoornis willen uiteindelijk heel graag afvallen en heel dun of zelfs mager zijn. Ondergewicht leek voor mij heel belangrijk te zijn geworden, een doel dat voor mij hopelijk zou bevestigen dat ik iets kon. Dat ik niet overal in faalde. Onzin, maar door mijn eetstoornis leek het een hele logische oplossing voor mijn negatieve zelfbeeld en onzekerheid.

Toch wil ik je vragen om jezelf eens voor te stellen hoe ‘gek’ het eigenlijk is dat je trots bent op een ziekte. Dat je trots bent op je ondergewicht, een symptoom daarvan. Of dat je heel graag heel ziek wilt zijn. Dat is toch eigenlijk alleen al een teken dat het helemaal niet goed met je gaat en best wel een zieke gedachte? Een bevestiging van hoe ziek je eigenlijk bent…

Er zijn 100 miljard dingen die erger zijn dan de dikste van de groep zijn, alleen kun je die nu niet zien. Ik denk dat dit bij mij toentertijd te maken had met het feit dat ik niets anders meer zag dan eten, gewicht, compenseren en emoties onderdrukken. Ik leefde in een rare wereld van eetstoornisgedachtes en had weinig ruimte om gezond en op een normale manier over het leven na te denken. Mijn angsten waren onrealistisch. Ik had angsten voor dingen die eigenlijk heel normaal waren, zoals een gewicht dat gezond was of normaal kunnen eten. Ik zag zelf dan ook niet dat het helemaal niet belangrijk was om super mager te zijn, ik was gewoon alleen maar bang en obsessief bezig met mijn gewicht. Zo erg dat ik er wakker van lag en mezelf kapot maakte om niet de dikste van de groep te zijn.

Mocht jij de angst herkennen of de drang hebben om vlak voor je nieuwe behandeling begint nog even flink in z’n achteruit te willen gaan, denk dan nog even goed na. Je hebt nu dit blog gelezen, je weet dat het zinloos is en je eigenlijk alleen maar verder van huis zal brengen. Het zorgt ervoor dat je meer schade aanricht, langer in behandeling bent of eerst heel lang bezig moet gaan met je gewicht, voor je echt actief aan je gezonde toekomst kunt werken. Het helpt echt niet, om hier aan toe te geven. Het maakt je alleen maar nog een stukje meer kapot.

Verder is het ook niet slim om nu keihard te gaan minderen met eten. Het kan ervoor zorgen dat je vervalt in eetbuien en je daardoor nog slechter gaat voelen dan je al deed. Probeer juist zelf al wat stapjes te zetten door een haalbare lijst op te stellen of al aan de slag te gaan met de eetlijst van je therapie. Waarom zou je jezelf eerst veel zieker maken, als je daarheen gaat omdat je beter wilt worden?

Als laatst wil ik nog zeggen dat het nu misschien allemaal heel belangrijk lijkt om af te vallen, maar dat er echt veel meer is in het leven dan dat. Daar ben je misschien op dit moment te weinig mee bezig of juist bang voor, maar laat deze realistische, relativerende gedachtes ook toe. Dun zijn maakt je niet gelukkig. Het is niet zo belangrijk als jij nu denkt om dun te zijn en mager zijn is niets om stoer over te doen.

 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

11 reacties op “Straks ben ik de dikste van de groep”

  1. Het is inderdaad een gedachte die veel door je heen gaat.ook bij mij.ikzelf ben net 1 maand klaar met de dagbehandeling en ga nu nog 2x per week naar het ziekenhuis voor gesprekken en individuele therapie.Het blijft nog steeds moeilijk maar zinloos om de dunste te willen zijn.ook al heb ik nu mijn streefgewicht gehaald en zien vreemde mensen niks meer aan me, maar ik ben nog niet beter.

  2. Nouska, dat heb je mooi geschreven. Weer extra motivatie om door te zetten!

  3. wow , het eerste wat ik zei tegen mezelf toen ik hoorde van mijn opname.

  4. ja heel herkenbaar dit is ook reden waarom ik 5! jaar lang geen hulp durfde te aanvaarde. en nu ik op de wachtlijst sta word het er niet makkelijk op helaas. het is het constante gevecht tussen mij en de eetstoornis

    prachtig verwoord mijn complimenten!

  5. Ik ben nu ook in behandeling, en heb daarvoor heel erg de neiging gehad om nog meer af te vallen en te compenseren zodat het niet leek dat ik me “aanstelde”. Hele fijne blog dit. Herken alles wat erin staat!

  6. Dit was voor mij ook de reden waarom ik eerst geen hulp te gaan zoeken, uiteindelijk heb ik dat toch gedaan en had eetstoornis nao maar de psychiater heeft toen gezegd dat ik nog geen hulp hoefde omdat het niet zo erg was en geen ondergewicht had of bijna in het ziekenhuis moest. Dit maakte me echt zo boos, want misschien zegt hij dat ook wel tegen anderen terwijl niemand met problemen met eten zich aanstelt

  7. Zoooo ontzettend herkenbaar. Bij mij heeft het vooral te maken met de angst dat m’n problemen niet erg genoeg zijn.

  8. Tis raar maar ik heb een soort van geaccepteerd dat ik overal de dikste ben. Ga er automatisch al vanuit. Natuurlijk wil ik slank zijn maar het geeft ook wel iets bijzonders soms. Je valt toch eerder op wat in mijn vak zo nu en dan een voordeel is hihi.

  9. Het is nog erger als iemand zonder eetstoornis dunner is dan jij, dan heb je pas echt het gevoel dat je er niets van bakt. En ik weet dat t rationeel niet klopt, maar het voelt wel zo.

  10. Helaas is dit nu mijn grootste angst voordat ik aan de behandeling begin. Ik, met boulimia en een gezond gewicht, in een groep met veel dunnere meiden.. Anorexia en Boulimia door elkaar heen. Ik snap dat het een logische combinatie is want ook met boulimia ben je bang voor eten en aankomen, maar helaas blijven de anorexia meiden toch een gestoord voorbeeld voor me en zal ik straks elke dag naar ze moeten kijken..

  11. Jeetje… DIT inderdaad. Kliniek voelt als ondergewicht moeten hebben. En flink ook. Ik ga, maar ik begier ook zo bang voor!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *