Stress is iets waar iedereen in het leven mee te maken heeft. De één heeft dat erger dan de ander en de één heeft hier ook langer last van dan de ander. Ik ervaar zelf best vaak stress en dit heb ik niet altijd meteen door. Ik merk het vaak aan mijn lichaam en met name in mijn rug en nek. Het gaat al snel vastzitten en ik krijg vaak hoofdpijn. Het duurt even voordat ik door heb waar mijn klachten daadwerkelijk vandaan komen.
Mijn lichaam reageert dus vaak eerder op stress dan ik zelf door heb. Bovendien heb ik achteraf pas door wat de oorzaak van mijn lichamelijke klachten was. Naast de pijn in mijn rug en nek, merk ik ook dat ik een stressvolle periode heb gehad doordat ik ontzettend moe ben. Het maakt dan niet uit hoeveel uur slaap ik heb gepakt, ik blijf alsnog moe. Inmiddels heb ik geleerd bewust te worden van deze klachten en deze op tijd te signaleren. Ik weet waar het door komt, namelijk stress.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Een drukke periode op school, werkdruk, spanning in een relatie, problemen thuis en ga zo maar door. Ik merk zelf dat ik in een drukke periode vaak veel stress ervaar. Ik verlies het overzicht en een dag kan niet lang genoeg zijn. Er is nog zoveel te doen! Tijd voor mezelf om bij te komen is er dan vaak niet, waardoor ik geen moment van ontspanning vind. De stress stapelt zich alleen maar op en de klachten verergeren. Stress blijkt vaak een boosdoener van meerdere lichamelijke klachten!
♦ Spierpijn
Door alle stress kan jouw lichaam te maken krijgen met veel spanning. Niet zo gek dat je sneller last krijgt van jouw nek en rug. Er blijkt nog wel een verschil te zijn tussen spanningspijn bij een man of een vrouw. Vrouwen krijgen namelijk eerder spierpijn in de bovenrug en mannen in hun onderrug. Ik voel dat helaas vaak terug in mijn rug en nek. Een nek/rugmassage is in dit geval heerlijk. In het begin voelt het erg pijnlijk en voelt het alsof je losgekneed wordt. Echter is het achteraf erg verlossend en voel je je weer even als nieuw.
♦ Hoofdpijn
Jouw hoofd draait overuren en dan is het niet gek dat je in een stressvolle periode ook last gaat krijgen van hoofdpijn. Vaak is het een zeurende pijn wat als een band om jouw hoofd zit. Ondanks dat de stress niet zomaar verdwijnt, is het dus wel belangrijk om eens je hoofd te legen zodat de pijn kan afnemen. Hoewel ik zelf niet veel heb met yoga, kunnen ademhalingsoefeningen ook erg helpend zijn. Adem in, adem uit… Praat daarnaast over wat er in jouw hoofd spookt. Deel jouw stress en wie weet kan een ander je helpen bij het vinden van een oplossing. Het hoeft niet altijd zo groots te zijn als het voelt.
♦ Haaruitval
Haaruitval heeft iedereen wel in een zekere mate. Echter kan je meer last hebben van haaruitval wanneer je last hebt van stress. Dit komt door de adrenaline die jouw lichaam extra aanmaakt wanneer je stress hebt. Wanneer het in aanraking komt met de talgklieren wordt de adrenaline omgezet in melkzuur. Melkzuur kan de haarwortels beschadigen waardoor je meer last hebt van haaruitval. Wanneer je de stress weet te verminderen, komt het vaak weer goed. Daarnaast kan je de hoofdhuid lichtjes masseren zodat de adrenaline zich niet ophoopt.
♦ Ziek worden
Zoals ik hierboven omschreef maakt jouw lichaam extra adrenaline aan wanneer je stress hebt. Dit giert door jouw lichaam waardoor je minder van de klachten voelt op het moment zelf. Dit komt als een mokerslag wanneer de stress weg is. Het is ook niet zo gek dat je na een stressvolle periode verkouden wordt, last krijgt van hoofdpijn of zelfs meer. Gun jezelf dus ook tijdens een stressvolle periode de ruimte om tot rust te komen zodat je daarna niet alles in één keer over je heen krijgt.
♦ Zweet(aanvallen)
Ken je dat moment net voordat je moet presenteren en je de druppels zweet over jouw voorhoofd voelt lopen? Jouw handen worden klam en je hoopt maar dat de zweetplekken onder jouw oksels niet zichtbaar worden voor een ander… Nog één van de ‘fijne’ gevolgen van stress. Hoe lastig het ook is op het moment zelf, probeer jezelf te kalmeren. Adem diep in en uit of doe iets anders waar je even rustig van wordt. Zet een rustig muziekje op of gooi alles er juist uit door even keihard een liedje mee te schreeuwen. Even ontstressen en jouw gedachtes verzetten!
♦ Vergeetachtigheid
Zucht… Dit is er helaas ook één die ik maar al te goed terug zie bij mezelf. Vergeetachtigheid is ook één van de heerlijke mogelijke gevolgen van stress. Waar lagen mijn sleutels ook alweer? Hoelaat had ik ook alweer afgesproken? Heb ik mijn katten al eten gegeven? Uhmm welke dag is het vandaag? Komt dit je bekend voor? Dan ben jij in ieder geval niet de enige en gelukkig ik ook niet!
♦ Gewichtsschommeling
Een gewichtsschommeling op een dag is op zich niet zo gek. Echter kan stress ook invloed hebben op de eetlust en dus zorgen voor grotere gewichtsschommelingen. Als ik last heb van stress, heb ik ten eerste minder trek en ten tweede is er vaak minder tijd voor een eetmoment. Ik pak in dat geval iets makkelijks en minder gezonds of vergeet simpelweg te eten. Het is dus niet zo gek dat de schommeling in het gewicht groter is dan normaal. Op zich is dat niet erg zodra je het daarna weer oppakt. Echter is het wel goed om je daar bewust van te zijn zodat je ook in stressvolle periodes goed blijft eten. Je hebt niet voor niets stress en vaak gaat het gepaard met een drukke periode. In dat geval kan je juist wel wat extra energie gebruiken en is het des de belangrijker om goed voor jezelf te zorgen.
Dit is slechts een greep van de mogelijke gevolgen van stress. De één heeft hier last van, terwijl de ander van totaal andere klachten last kan hebben. Het belangrijkste is om te bedenken waar het vandaan kan komen. Deze klachten lijken onschuldig, maar kunnen op een langere termijn heel vervelend zijn. Neem stress serieus en probeer in een stressvolle periode regelmatig rust en ontspanning te vinden. Ontspanning kan je al vinden door wat tijd in jezelf te investeren. Leg even alles aan de kant en plof even op de bank met een heerlijk boek, een leuke film of gewoon wat muziek. Slaap even bij als het kan of maak een wandeling. Gun jezelf een heerlijke traktatie of maak een heerlijk badje voor jezelf. Zo zijn er nog vele manieren om stress tegen te gaan. Wees in ieder geval lief voor jezelf om te ontstressen en vergeet niet dat stress ook weer weg kan gaan.
Wat doe jij om te ontstressen?
Geef een reactie