Stress, hoe ga je ermee om

Stress is een verschijnsel wat iedereen meemaakt in het leven. Het is iets wat veroorzaakt kan worden door natuurrampen en levensbedreigende veranderingen, maar ook door de zorg voor een ziek familielid, relatieproblemen, psychische problemen of een baan waar je het niet naar je zin hebt. Kortom, stress wordt door allerlei factoren veroorzaakt en het één kan het ander ook versterken.


Bron

Stress is niet alleen maar slecht. Het kan ook zorgen voor alertheid en goede prestaties. Maar wanneer je op verkeerde manieren omgaat met stress kan het wel verkeerd uitpakken. Het kan zorgen voor lichamelijke problemen, mentale onrust en andere gezondheidsproblemen. Iedereen heeft copingsmechanismen, manieren om stressoren aan te pakken en het aan te gaan. Omdat wij in een mensenleven veel stress tegenkomen, is het van belang om hier goed mee om te kunnen gaan. 

SLECHTE MANIEREN

• In bed blijven liggen
Soms is het zo aantrekkelijk om gewoon in bed te blijven liggen. Opstaan is zoveel moeilijker. En dit wordt alleen maar erger wanneer je je niet goed voelt. Wanneer je op ziet tegen alles wat je moet doen en je jezelf niet kunt motiveren. Maar er zijn genoeg redenen om je bed uit te komen. Hoe naar je je ook voelt. Teveel slapen is niet goed voor je. Je wordt er moeier van en het wordt moeilijker om je te concentreren. Daarnaast duurt de dag alleen maar langer als je gewoon in bed blijft liggen.

Lees ook eens deze blog over redenen om op te staan.

• Het probleem negeren
Het verzetten van je aandacht en het zoeken naar afleiding is heel goed. Maar het constant vermijden van je problemen, het ontkennen of bagetelliseren gaat je niet verder helpen. Dit zorgt ervoor dat je constant op je tenen loopt omdat de bom ieder moment kan ontploffen. Daarnaast kan het voor allerlei angsten en nog meer stress zorgen. Weet wat er aan de hand is en erken het. Op die manier kun je hulp zoeken en een plan maken om de stress uiteindelijk te kunnen verminderen.

• Drinken, roken, drugs gebruiken
Ongezonde gewoonten als veel drinken, roken of drugs gebruiken kan de stress heel kort even verminderen, althans, je voelt het minder. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom mensen hier vaak in vluchten. Maar het is absoluut geen goede en langdurige manier om stress te verbannen. Het zorgt op den duur voor meer stress en allerlei andere negatieve effecten waardoor er wellicht nog meer problemen ontstaan. Je komt terecht in een vicieuze cirkel van stress en kortdurende ‘oplossingen’, die het probleem uiteindelijk alleen maar in stand houden en kunnen verergeren.

• Zelfbeschadiging
Zelfbeschadiging is een destructieve manier om met stress om te gaan. Dit kan voortkomen uit onmacht, niet wetende wat je met jezelf en de situatie aanmoet. Het kan een manier zijn om jezelf af te leiden, om even niet te hoeven voelen en de gedachten in je hoofd kwijt te raken. Het levert niks op. Het enige wat er voor in de plaats komt zijn littekens, een schuldgevoel en nare gevoelens over jezelf. Het lost je problemen niet op, je komt niet tot nieuwe inzichten, je krijgt geen energieboost en je voelt je niet gesteund. Er zijn veel meer manieren om met stress om te gaan en tegelijkertijd goed voor jezelf te zorgen zonder dat je daar ook nog is slechte gevoelens aan over houdt.

Misschien heb je ook iets aan deze blog over snijden om niet te voelen. 

Bron

• Vasthouden aan het negatieve
Veel mensen zijn al snel geneigd om vast te houden aan de dingen die negatief zijn. Als je een fout maakt op je werk, denk je gelijk na over de consequenties, zal je dan ontslagen geworden? Of je hebt ruzie met je partner, betekent dit het einde van je relatie? Een vriendin maakt een kritische opmerking. Zal ze je niet meer aardig vinden of zal ze vinden dat je een aansteller bent? Eigenlijk vul je al vanalles in. Dit zorgt alleen maar voor meer stress. Wat zou jij zeggen als een vriendin in jouw positie zat? Praat tegen jezelf alsof je advies geeft aan deze vriendin. De kans is groot dat je dan positiever bent en dingen zegt die meer hoop geven en uiteindelijk beter werken.

• Emotie eten
Sommige mensen zijn geneigd om in tijden van stress een vlucht te zoeken in emotie eten. Dit kan leiden tot eetbuien wat kan zorgen voor negatieve lichamelijke gevoelens zoals misselijkheid en buikpijn maar het kan ook geestelijk veel aanrichten. Je kunt schuldgevoelens krijgen, je dik en slecht voelen, je kunt het gevoel hebben dat je hebt gefaald en dat je dit goed moet maken. Hierdoor ga je compenseren. Waardoor je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt.

• Isoleren
Isoleren kan heel aantrekkelijk lijken. Niemand die iets van je wil, je hoeft geen verantwoording af te leggen en je kan zelf bepalen wat je doet of wat je niet doet. Op sommige momenten is het goed om even alleen te zijn en na te kunnen denken, maar je afsluiten van de buitenwereld is het andere uiterste. Begeef je onder de mensen. Maak contact met de mensen om je heen en houd contact met degene om wie je geeft. Wat je ook kunt doen is gewoon naar buiten gaan. Kies ervoor om bijvoorbeeld een boek te lezen in een cafe of in de bibliotheek in plaats van thuis op je kamer.

HELPENDE EN GOEDE MANIEREN

♥ Frisse lucht
Inmiddels is het wel bekend dat frisse lucht wonderen kan doen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat Vitamine D, wat onze huid opneemt door zonlicht, de serotonine in ons lichaam verhoogt. Dit is het ‘feel good’ hormoon. Het is dus belangrijk om genoeg buiten te komen. Naast dat het goed is voor onze gezondheid en dus ook voor ons hoofd, zorgt het ook voor afleiding en nieuwe indrukken. Als je buiten loopt hoor, zie en ruik je andere dingen. Je zintuigen worden geprikkeld en je verzet je aandacht.

♥ Rituelen
Rituelen geven steun en houvast. Of het nou gaat om een ochtendritueel of het nemen van een warm bad voordat je gaat slapen. Of het nou een bepaalde route is die je wandelt als je de hond uitlaat of dat je elke avond na het eten een kopje thee zet en GTST kijkt, gezonde routines werken geruststellend en vertrouwd in tijden van stress. Het geeft je lichaam rust en het zorgt voor een momentje waar je even niet bij na hoeft te denken. Het kan angst en spanning wegnemen.

♥ Verzet je aandacht
Stress een eindeloze gedachtenstroom veroorzaken waarin allerlei doemscenario’s voorkomen. Zoals die welbekende ‘wat als..’ gedachten. Dit zijn gedachten die je soms dwangmatig in je hoofd kunt houden wanneer je aan het piekeren bent, maar ze gaan je niks opleveren. Probeer ‘uit je hoofd te komen’ en verzet je aandacht. Ga iets creatiefs doen, iets met je handen, zodat de aandacht daar naar verschuift. Deze prikkels worden doorgestuurd naar de hersenen en zorgen voor ontspanning. Wat ook kan helpen is het ontspannen door het luisteren naar muziek. Luister met aandacht naar de teksten of kijk naar een film.

Bron

♥ Visualiseer rust
Dit klinkt misschien heel vaag, maar het werkt wel. Zoek een rustig plekje op en sluit je ogen. Stel je voor dat je in een weiland ligt. Het enige wat je om je heen ziet zijn wolken, groen gras, bloemetjes en in de verte zie je wat mensen wandelen of kinderen spelen. Je hoort de wind en voelt de zon op je gezicht branden. Haal een beeld voor ogen wat voor jou ontspanning is. Misschien is dat het weiland wat ik net heb beschreven, maar het kan ook een mooie blauwe zee zijn of je slaapkamer.

♥ Neem tijd voor jezelf
Zo nu en dan echt tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk en een perfect medicijn tegen stress. Maar goed, in tijden van drukte en stress is dit niet altijd het makkelijkste. Want eigenlijk heb je er geen tijd voor en vind je het misschien wel tijdverspilling. Je kunt je tijd dan beter besteden aan het leren van je tentamen of het afmaken van een bepaald project. Maar dat is niet waar. Juist dat momentje voor jezelf kan jou opladen om er weer tegen aan te kunnen. Je kunt een momentje voor jezelf nemen door lekker met een boek op de bank te liggen maar een warm bad nemen is bijvoorbeeld ook heel zinvol. Water heeft namelijk een rustgevend effect op je lichaam en geeft.

♥ Sporten en oefeningen
Sporten kan een goede manier zijn om stress tegen te gaan. Het maakt een gelukshormoon vrij, het verhoogt de energie en zorgt er vaak ook voor dat je beter kunt slapen. Het gaat hier natuurlijk wel om een gezonde manier van sporten. Wanneer overmatig of dwangmatig bewegen voortkomt vanuit je eetstoornis en deze ook in stand houdt, dan is dit natuurlijk helemaal geen goede manier om met stress om te gaan. Bewegen is belangrijk, maar er is ook een grens en zeker voor iemand met een eetstoornis. Wanneer je van jezelf weet dat dit de reden is waarom je sport, kun je misschien beter kiezen voor ontspanningsoefeningen, zoals pilatus of yoga.

♥ Praten
Natuurlijk hoort praten ook bij de gezonde manieren om met stress om te gaan. Als dingen je dwars zitten, je hebt problemen en het wordt je allemaal even teveel, kan het heel fijn zijn en enorm opluchten als je je verhaal kwijt kunt bij iemand. Wanneer je het allemaal voor jezelf houdt, kun je het eerder gaan opkroppen en dat is niet gezond. Praten lucht in veel gevallen op en daarnaast kan het ook leiden tot nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen.

♥ Laat je dankbaarheid zien
Het beseffen waarvoor je dankbaar bent en het kenbaar maken schijnen een stressverlagend effect te hebben. Dus start met een boekje en schrijf iedere dag iets op waar je dankbaar voor bent.

Wat zijn jouw tips om met stress om te gaan?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

9 reacties op “Stress, hoe ga je ermee om”

  1. Perfecte timing Laura! Had ik even nodig.

    Thankyouu!

  2. voor mij is die ‘sporten’ niet bepaald een goede tip, en het ‘niet in je bed gaan liggen’ ook niet
    maar voor de rest is het allemaal heel erg nagel-op-de-kop
    ik merk zelf zeker in de zomer dat buiten komen me bijvoorbeeld heel erg goed doet
    en ik ben ook al n tijd bezig geweest met het zoeken naar ontladingsalternatieven. Gaande van ‘levende papierversnipperaar’ tot het uitdrukken van bubbeltjesplastic, de deugddoende effecten van hard schrobben op een moeilijk afwasbare pan, …
    iedereen moet natuurlijk zelf uitmaken wat voor hem/haar het beste werkt, maar ik denk wel dat iedereen zeker iets nodig heeft om zich af te reageren

  3. Goeieeeee! Kan ik ook wel gebruiken op dit moment haha. Thanks!

  4. Fijne blog!

  5. Fijne blog. Goede blog ook zeker wel!
    Nieuwe tip: SCHRIJVEN.
    Ik zeg tegenwoordig altijd: schrijven is mijn “kracht”. Uit schrijven haal ik “kracht”

  6. Fijne blog inderdaad!
    Tijdens school ben ik daarnaast ook druk met sport en werk, alleen nu ik tijdelijk geen werk heb en nu dus ook geen school merk ik dat ik liever niet opsta. Maar in principe is dat ook niet goed :p!

  7. Deze blog komt precies op het goede moment!
    Goeie blog, dankjeewel! 🙂

  8. Ik heb nog een tip: blijf niet teveel van jezelf vragen! Zie in dat het soms teveel is voor jou en geef daar aan toe. Neem af en toe een extra pauze als jij daar behoefte aan hebt, zeg een keer die verjaardag af ook al heb je gezegd dat je zou komen. Door lange tijd meer van mezelf te vragen dan ik kon waarmaken, ben ik in een burn-out beland en zit ik nu al een half jaar thuis…

  9. “Het kan ook zorgen voor alertheid en goede prestaties”. Dit geld helaas alleen op de korte termijn. Je lichaam is niet gemaakt om met chronische stress om te gaan… Goede tips 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *